≫ 

Nikad glasnija poruka iz NATO! Da li su danas otkrili karte i pokazali šta žele od nas?

Generalni sekretar NATO poslao je danas iz Brisela dve poruke

  • 31

Balkan ne silazi sa svetskih naslovnica ovih dana. Razloga za to ima na pretek. Tri su ipak ključna - referendum u Makedoniji, odnosi Beograda i Prištine i izbori u BiH. Za sve pomenuto jako su zainteresovane svetske sile, pogotovo za dešavanja kod naših južnih suseda, jer je bi istorijski sporazum Atine i Skoplja o rešavanju pitanja imena imao za direktnu posledicu pristupanje Makedonije NATO paktu. Posle (ne)uspešnog referenduma danas je usledila i možda najglasnija poruka iz Brisela do sada. Nije izostalo ni pominjanje Srbije. Da li je NATO, oličen u generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu, otkrio karte šta želi od Srbije i regiona?

Generalni sekretar NATO stiže u Srbiju na najveću spasilačku vežbu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas da očekuje da će pregovori o pristupanju Makedonije Alijansi biti zaključeni do januara 2019. godine, kao i da "pozdravlja glas ''za'' na referendumu" održanom u nedelju u toj zemlji i da je sada "na Skoplju da odluči o narednim koracima".

- Pregovori o pristupanju su već počeli i ja očekujem da ćemo ih zaključiti do januara naredne godine - kazao je Stoltenberg na konferenciji za medije održanoj uoči ministarskog sastanka NATO-a u Briselu.

On je naveo da protokol o pristupanju Makedonije Alijansi "može da bude potpisan kada sve ustavne promene vezane za novo ime budu okončane".

- Time bi Skoplje dobilo stolicu u NATO već početkom naredne godine. Ovo je istorijska prilika. Pozivam sve političke lidere i stranke da sarađuju konstruktivno i odgovorno kako bi je prigrabili - naveo je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg - Foto: nato.int

U istom obraćanju, dotako se i Srbije. Najavio je da će sledeće nedelje u našoj zemlji prisustvovati "najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama" Alijanse "sa 40 zemalja učesnica".

- Sledeće nedelje putujem ponovo u taj region i posetiću Beograd, Zagreb i Ljubljanu. A u Srbiji ću prisustvovati našoj najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama sa 40 zemalja učesnica - kazao je Stoltenberg.

Srbija će, naime, u periodu od 8. do 11. oktobra biti domaćin vežbe "Srbija 2018" koju će održati NATO Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

- Ovo je prva takva vežba kojoj je domaćin Srbija, što održava snažno i visoko cenjeno partnerstvo Srbije i NATO-a - poručio je generalni sekretar Alijanse.

Pripadnici američke vojske u Crnoj Gori na istoj vežbi 2016. godine - Foto: Marko Todorović

Inače, ova vežba dolazi posle letno-taktička vežba „BARS 2018“ u kojoj učestvuju pripadnici RV i PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, kao i posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi i susreta sa Vladimirom Putinom.

Da li je sa ove dve poruke, NATO "skinuo rukavice" i pokazao šta želi od Srbije i regiona?

- U razgovoru sa NATO zvaničnicima, oni uvek poručuju da niko ne insistira i da niko ne vrši pritisak da Srbija uđe u Alijansu. Ali šta je njima važno? NATO hoće saradnju - rekao je za naš portal Vladan Živulović, predsednik Atlanskog saveta Srbije.

Vladan Živulović - Foto: Telegraf

Narodski rečeno, kaže on, poruka NATO je "nemoj da se svrstavaš na stranu neprijatelja ili potencijalnih neprijatelja".

- To što mi upravo radimo, poput velike vežbe u Mladenovcu, jeste ta saradnja. S tim što događaji u susedstvu, odnosno u Makedoniji, pokazuju da ovaj region ulazi u fokus NATO, imajući u vidu da Srbija, Makedonija i BiH jedine iz regiona nisu članice i da oni gledaju kako će to da zaokruže ili bar da drže u nivou saradnje - napomenuo je Živulović.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović ne povezuje dolazak Stoltenberga u Srbiju sa prethodnom vojnom vežbom naše i ruske vojske. Ističe da je vežba sa NATO je isplanirana još prošle godine.

- Ovaj tajming nema veze ni sa posetom predsednika Vučića Moskvi, niti sa vežbom "BARS 2018", koja je takođe ranije zakazana - izjavio je za Telegraf.rs Radulović.

Vlade Radulović - Foto: mc.rs

NATO pokazuje da je ovo partnerski teren za njih i tu nema novog momenta, nego prisustvo generalnog sekretara ističe zatečeno stanje na Balkanu, napominje za naš portal vojni analitičar Aleksandar Radić.

- Nije Makedonija juče postala kandidat za članicu NATO. Oni od osamostaljenja imaju opredeljenje da se pridruže evro-atlanskim integracijama - kazao je Radić.

Podseća da se Skoplje dokazalo kao dosledan partner NATO-a, učestvujući u operacijama u Iraku i Avganistanu daleko više od drugih članova Alijanse.

- Isto tako da je Srbija partnerska zemlja je činjenica. Imamo Individualni plan partnerstva i vrlo dinamičnu saradnju, samo što je to u medijima ispod radara najvećeg dela našeg javnog mnjenja - napomenuo je Radić.

Aleksandar Radić - Printskrin: Telegraf

Smatra da je u javnosti stvorena slika da imamo posebne odbrambene veze sa Rusijom, a aktivnosti sa NATO su se činili manje medijski atraktivnim.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još jednom ponovio stav državnog rukovodstva o vojnoj neutralnosti. On je u Moskvi sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao i o NATO.

- Srbija nema nikakve aspiracije, nikakve težnje i nikakve želje da bude deo NATO. Srbija želi da ljuborno čuva svoju vojnu neutralnost i upravo zato i radimo na snaženju naše armije kako bismo mogli da preveniramo svaki mogući napad i agresiju na našu zemlju - rekao je Vučić i naveo da je za takav stav dobijena podrška Ruske Federacije.

VIDEO: Da li će doći do incidenata između Rusije i NATO-a iznad Crnog mora?

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • April 99

    2. oktobar 2018 | 17:58

    Nikad nisu, nikad nece biti nasi prijatelji. Nikad ih nismo nika necemo volet. Rusija bratija kosovo je srbija

  • 👤

    2. oktobar 2018 | 19:00

    Да сте нам прави пријатељи, пустили би сте нас да бирамо са ким ћемо. Да вам није главни циљ да са наше територије једног дана полећу ваши авиони и ракете на Русију, па и да причамо о нечему. Не би то било ни са територије Бугарске ни Румуније, већ из Србије, Црне Горе и Украјине. Да вам болест и лицемерје није друго име, могли бисмо да причамо. Овако....'99. је сувише близу. Добро је памтимо. И ми и наша деца, која умиру од вашег осиромашеног уранијума. Зато ко каже да је БРИКС немогућ нек погледа где су Бразил и ЈАР. Русија је наш најприроднији избор. Один народ, одна душа.

  • Jaca

    2. oktobar 2018 | 21:12

    NIKAD U NATO!!! Tačka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA