≫ 

U okolinu Mladenovca u oktobru stiže hiljadu pripadnika članica NATO: Uvežbavaće hitan odgovor na vanredne situacije

Cilj vežbe je poboljšanje saradnje u međunarodnim operacijama odziva na katastrofe - navodi se na zvaničnoj stranici NATO, dodajući da će vežba simulirati različite situacije

  • 24

U jeku zabrinutosti Zapada o bliskim vojnim i drugim vezama Srbije sa Rusijom, Srbija će u periodu od 8. do 11. oktobra biti domaćin vežbe "Srbija 2018" koju će održati NATO Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Da li je sporazum sa Fronteksom dobro promišljen potez? Evo ko najviše dobija dolaskom EU straže na srpske granice

- Cilj vežbe je poboljšanje saradnje u međunarodnim operacijama odziva na katastrofe - navodi se na zvaničnoj stranici NATO, dodajući da će vežba simulirati različite situacije.

Operacije uključuju pretragu i spasavanje, medicinske i paramedicinske timove, hemijsku biološku radiološku nuklearnu zaštitu, kao i timove za dekontaminaciju i timove za spasavanje vode, dodaju.

Arhivska fotografija sa vežbe u Crnoj Gori - Foto: Marko Todorović

Uporedo sa pripremom za taktičko-pokaznu vežbu u Mladenovcu, na kojoj će svoje predstavnike imati 30 zemalja sa oko hiljadu učesnika, u fokusu se našao i novi vojni dogovor između Srbije i Kine.

Zamenik ministra odbrane Nenad Miloradović izjavio je 18. septembra srpskoj agenciji Tanjug da je Srbija pristala da kupi sofisticirano oružje i vojnu tehnologiju iz Kine "što skoro nijedna zemlja u svom okruženju nema".

Rekao je da će novi borbeni dronovi imati sposobnost da izviđaju, otkriju mete po danu i noću, kao i mogućnost pucanja lasersko vođenih bombi i raketa, a dogovoreni sporazum će uključiti i industrijsku saradnju i transfer tehnologije.

Vulin i Miloradović na sajmu naoružanja u Pekingu - Foto: mod.gov.rs

Vojska Srbije je nedavno prikazala MIG avione koje je ranije dobijala kao donaciju iz Rusije. Međutim, Ministarstvo odbrane je moralo da troši milione na njihovu modernizaciju.

U aprilu je ruska agencija Tass objavila da su se Srbija i Rusija dogovorile o kupovini novog oružja u Srbiji, uključujući transportne helikoptere Mi-17, T-72 tenkove, BMP-2 i pešadijska borbena vozila.

Srbija je takođe obavila vojne poslove sa Belorusijom ove godine.

Tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević, u poseti Belorusiji, je 29. januara 2017. rekao da je Belorusija voljna da donira osam MIG 29 aviona, kao i ruski projektile raketne sisteme. Srpski mediji izvestili su u aprilu da će se letovi očekivati ove godine.

Srpski vojni eksperti smatraju da je vojna nadogradnja deo pokušaja vlade da pokaže prorusko stanovništvo u velikoj meri da Srbija produbljuje svoje veze sa svojim starim saveznikom, Moskvom.

Cilj oktobarske NATO vežbe u međuvremenu odgovara zvaničnoj nameni kontroverznog ruskog humanitarnog centra u južnom srpskom gradu Nišu.

Centar insistira da postoji samo da bi se obezbedili "hitni humanitarni odgovori, pomoć sprečili prirodne katastrofe i adresirali tehnološke nesreće i eliminisali njihove posledice".

Iako je Srbija čvrsto pri stavu o vojnoj neutralnosti, sa NATO Alijansom je povezana kroz program Alijanse Partnerstvo za mir.

U martu 2015. godine zaključen je Individualni akcioni plan o partnerstvu sa NATO-om, što se smatra najvišim nivoom za zemlju koja nije članica.

Međutim, prema istraživanjima javnog mnjenja većina Srba se protivi pristupanju zemlje NATO, čemu je u velikoj meri doprinela agresija 1999. godine koju je savez pokrenuo vazdušnim udarima na SR Jugoslaviju.

Tokom 78 dana bombardovanja, Srbija je bila prisiljena da se povuče sa Kosova, koje je potom stavljeno pod međunarodnu administraciju i proglasilo nezavisnost 2008. godine.

VIDEO: KFOR izvodi vežbe, konvoj vozila prolazi kroz Kosovo

(Telegraf.rs/Balkan Insight)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    21. septembar 2018 | 14:16

    Zašto i ko im je dozvolio? NE ŽELIMO NATO VOJNIKE!

  • Vlada

    21. septembar 2018 | 18:28

    Slusajte bre,nemoj da vidim oko moje kuce na Kosmaju nato vojnike.Moglo bi doci do ozbiljnog medjunarodnog incidenta.Ako politika i vojska mora da suruje sa njima,ja i moje imanje nemoramo.Nisam ja zaboravio 99god.Nad Kosmajom ziva vatra seva,da vidimo kog Srbina nema?Ima nas jos bilo i bice zauvek,Amin.Zivela Srbija.

  • ZlatkA

    21. septembar 2018 | 14:15

    SRAMNO ZA NAROD SRBIJE, DA IM NATO ŠETA PO SRBIJI!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA