≫ 

Sve o najvećoj NATO vežbi u Srbiji: Otkrivamo šta će biti zadatak više od 1.000 učesnika iz 40 zemalja (VIDEO)

- Srbija je važan partner za NATO i drago nam je da našu saradnju možemo da podignemo na sledeći nivo zajedničkom organizacijom tako izazovne vežbe - izjavio je direktor vežbe ispred NATO

  • 12

Vežba pod okriljem Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije, specijalizovanog dela NATO Alijanse za reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa, održaće se u Srbiji od 7. do 9. oktobra u Mladenovcu. Za scenario je izabran zemljotres, koji je povezan sa geološkim i ekološkim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava, a 24 međunarodna tima iz 37 zemalja i više od 900 učesnika iz Srbije uvežbavaće hitan odgovor na vanredne situacije u slučaju prirodnih katastrofa ili hemijsko-bioloških akcidenata.

Kosovskoj skupštini prosleđeni Nacrti zakona o KBS, Srpska lista se oštro protivi: To jasno ukazuje na stvaranje Vojske Kosova

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je dolazak u Srbiju naredne nedelje, kako bi zajedno sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, prisustvovao "najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama" Alijanse "sa 40 zemalja učesnica".

Ovo je prva takva vežba kojoj je domaćin Srbija, što održava snažno i visoko cenjeno partnerstvo Srbije i NATO-a - poručio je generalni sekretar Alijanse.

Istog dana on će održati i govor na konferenciji koju organizuje Beogradski bezbednosni forum, a planirano je i da se tokom posete generalni sekretar NATO sastane sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić, a potom i sa studentima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Ovo je prva takva vežba kojoj je domaćin Srbija, što održava snažno i visoko cenjeno partnerstvo Srbije i NATO-a-Foto: Tanjug / AP

Scenario osamnaeste EADRCC vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija, pruža mogućnost uvežbavanja međunarodne saradnje i jačanja sposobnosti timova iz različitih zemalja kako bi zajednički mogli da učestvuju u potrazi i spasavanju.

Kako je najavljeno, u zvaničnom saopštenju, biće prikazana koordinacija medicinskih timova, kao i delovanje timova za dekontaminaciju ispasavanje iz vode i hemijska/biološka/radioaktivna/nuklearna zaštita. Doprinosi vežbi će se sastojati od timova za hitne reakcije, kao i planera i evaluatora.

- Srbija je važan partner za NATO i drago nam je da našu saradnju možemo da podignemo na sledeći nivo zajedničkom organizacijom tako izazovne vežbe - izjavio je, Klaudiu Zoikas, direktor vežbe ispred NATO.

Klaudiu Zoikas, direktor vežbe ispred NATO-Foto: Printscreen/NATO

Terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija će biti izvedena u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, a pored 830 pripadnika NATO vojnog saveza, odnosno 24 međunarodna tima iz 37 zemalja i pripadnika Sektora za vanredne situacije, učestvovaće i ostale jedinice MUP-a Srbije, ali i Ministarstva odbrane i drugih državnih organa koji se u nekom segmentu bave zaštitom i spasavanjem, što je više od 900 ljudi iz naše zemlje.

- Ova vežba će poslužiti kao velika prilika da uključimo naše timove u internacionalno okruženje i da odgovorimo zajedničkom reakcijom na vanredne situacije - poručuje Jelena Dimić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Ova vežba će poslužiti kao velika prilika da uključimo naše timove u internacionalno okruženje-Foto: Printscreen/NATO

Iz Agencije za smanjenje opasnosti od napada poručuju da je ovo prilika da se spoje nacije i timovi koji nikada nisu radili zajedno i poslati ih na lokaciju na kojoj moraju da reše veoma komplikovane, izazovne i kompleksne probleme zajedno.

- Nije pitanje gde će se desiti sledeća vanredna situacija, već kada će se desiti - rekao je Ivan Baras iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K.K

    3. oktobar 2018 | 18:09

    Neka vezbaju tamo gde su bacili osiromaseni U2!!!

  • Bata

    3. oktobar 2018 | 17:37

    Neka počiste neeksplodirane bombe koje su nam bacili!

  • 👤

    3. oktobar 2018 | 17:15

    Партнери смо вам кад нам вршљате по централној Србији. А на Косову??? Е тамо сте окупатори, лицемери погани....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA