EU za rešenje sa kojim se slažu i Beograd i Priština, ali da se ne zasniva na etnički čistim državama

Kako su rekli, pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa mora da garantuje održivo rešenje, koje je u skladu sa međunarodnim zakonima

  • 20

Evropska unija se u dijalogu Beograda i Prištine zalaže za rešenje koje nije zasnovano na etnički čistim državama, izjavili su predstavnici visoke komesarke EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, piše prištinska Koha.

Vučić pred Mekalisterom oštro poručio Haradinaju: Gde piše da možete da formirate vojsku? Nema, mama i tata su vam rekli (FOTO) (VIDEO)

Kako su rekli, pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa mora da garantuje održivo rešenje, koje je u skladu sa međunarodnim zakonima.

Portparolka Federike Mogerini, Maja Kocijančič, rekla je tom listu da je EU fokusirana na pronalaženje rešenja sa kojim se slažu obe strane.

Maja Kocijančič - Printksin: Tanjug

Upitana da prokomentariše inicijativu predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija o korekciji granica, ona je kazala da ne želi da komentariše "sadržaj tekućih rasprava", već samo da EU podržava "bilo koje rešenje o kome su se obe strane dogovorile", navodi se u Unmikovom pres klipingu.

- Znate evropsku istoriju. Zasnovana je na prevazilaženju i sprečavanju ideja za etnički čiste države - rekla je Kocijančič.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    5. oktobar 2018 | 11:31

    Ubise ovi razliciti arsini! Hrvatskoj pomogli da ocisti Srbe,Cigane i Jevreje,i to dva puta,a sad ne sme da bude etnicki cista drzava??? Bljak...

  • Milorad Vujicic

    5. oktobar 2018 | 11:05

    Nije potreban dogovor sa siptarima pre nego zapad povuce priznanje kosova i vrsti se rezolucijiu UN.Nisu Srbi trazili etnicke drzave nego siptari i hrvati a ni bosanci nisu daleko iza.Evropa bi trebala to jasno da sagleda i iznese javno.

  • Srbijanac

    5. oktobar 2018 | 11:58

    Samo podela na etničkoj osnovi, svi Albanci tamo, svi Srbi ovamo i to će biti trajno mirno rešenje. Sve mešovite zajednice biće pod tenzijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA