Dobra vest za Srbiju: Otvaranje novih poglavlja do kraja godine

Jadranka Joksimović potvrdila je da Srbija maksimalno posvećena nastavku procesa pristupanja i sprovođenju reformi

  • 7

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim AFET (Spoljno-politički odbor EP) Dejvidom Mekalisterom o kometarima i mišljenjima na nacrt Rezolucije EP, aktivnostima u procesu pristupanja, situaciji u regionu i drugim temama.

Vučić pred Mekalisterom oštro poručio Haradinaju: Gde piše da možete da formirate vojsku? Nema, mama i tata su vam rekli (FOTO) (VIDEO)

Jadranka Joksimović potvrdila je da Srbija maksimalno posvećena nastavku procesa pristupanja i sprovođenju reformi koje su - kroz primenu evropskih normi i standarda, u funkciji stvaranja moderne države.

Posebno je, u tom kontestu, naglasila značaj reformi u poglavljima 23 i 24 - oblasti pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda i istovremeno naglasila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Mekalister i Joksimović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takođe, navadeno je u saopštenju, podsetila je da je i da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti i da je u finalnoj priremi Zakon o sprečavanju korupcije.

To su, ocenila je ministar, zakoni iz poglavlja 23, na osnovu kojih se donosi odluka o otvaranju novih poglavlja.

Srbija, prema rečima ministra, očekuje da tokom austrijskog prededavanja Savetom EU otvori najmanje tri poglavlja, što bi kako je ukazala bila potvrda da se napori Srbije u sprovođenju reformi primećuju i cene.

Mekalister i Joksimović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada je o Kosmetu reč, Jadranka Joksimović ukazuje da je Srbija opredeljena za pronalaženje kompromisnog i trajnog rešenje, i da je za razliku od Prištine - koja već pet godina nije ništa uradila na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, ispunila gotovo sve što je dogovoreno u Briselu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajući AFET Dejvid Mekalister veruje da će poslanici Evropskog parlamenta značajnom većinom usvojiti izveštaj o Srbiji i da će time, još jednom, biti iskazana podrška evropskom putu naše države, koja bi trebalo da bude valorizovana i otvaranjem novih poglavlja.

Mekalister i Joksimović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Potvrdio je da će nastaviti da podžava naš evropski put, objasnio je da veruje u iskrenu posvećenost Srbije procesu EI.

Izvestilac smatra da je Srbija bitan činilac stabilnosti regiona, akcentovao značaj reformi u poglavljima 23 i 24, naglasio da reforme u Srbiji dale rezultate, da se naša država potvrdila kao važan i aktivan partner EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    5. oktobar 2018 | 13:44

    Na pravom smo putu!!

  • Marko

    5. oktobar 2018 | 13:13

    Mi zelimo da nadjemo resenje i uspostavimo dogovor, dok Pristina trazi nesto nemoguce.

  • milos

    5. oktobar 2018 | 13:27

    Pa kad su pravi ljudi na pravim mestima, ovo sve deluje kao logican sled toga. Samo tako nastavite, i Srbiju ceka jos svetlija buducnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA