16

Srbija se velikodušno ponudila da organizuje NATO vežbu, treba da budete naš partner: Jasna poruka Alijanse

Svakako bi trebalo da nastavimo da radimo zajedno - poručili su iz NATO

Srbija treba da bude važan partner NATO-a i da učestvuje u različitim aktivnostima i stvarnim vanrednim situacijama, kaže direktor međunarodne terenske vežbe Evroatlantskog centra za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCH) pri NATO-u Klaudiju Zoikaš.

Albanska jedinica jedina je sa Balkana koja postoji samostalno unutar ISIS: Spremni su da zapale Kosovo

- Svakako bi trebalo da nastavimo da radimo zajedno i da Srbija bude važan partner koji će učestvovati u našim aktivnostima i stvarnim vanrednim situacijama - rekao je Zoikaš u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ocenio je da je "odlično" što se Srbija "velikodušno ponudila" da od 8. do 11. oktobra bude domaćin vežbe "Srbija 2018", koju su zajedno organizovali NATO EADRCH i MUP Srbije.

Prema njegovim rečima, sve zemlje učesnica impresionirane su kako je transformisana baza vežbe u Mladenovcu na mestu bivše kasarne Bagremar.

Direktor međunarodne terenske vežbe EADRCH je, takođe, ocenio da je "dobro znati da će ovaj centar u budućnosti postati nacionalni centar za trening, što znači da će ceo ovaj napor dovesti do toga da se spasioci obučavaju kako bi spasavali živote u Srbiji".

- Možemo sarađivati na mnogo načina – ovde ću se osvrnuti na stvarne vanredne situacije. U slučaju stvarne vanredne situacije, država, ako je ozbiljno pogođena razmerama katastrofe, može se pozvati na međunarodni mehanizam za koordinaciju odgovora na katastrofu. Jedna od opcija je da kontaktira NATO centar EADRCH - rekao je Zoikaš, podsećajući da je Srbija sa ovim centrom sarađivala i ranije.

Učesnici vežbe "Srbija 2018" - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kao glavni cilj vežbe, Zoikaš je naveo poboljšanje kapaciteta timova, koji rade zajedno, odnosno interoperabilnost.

- To je prakticno realni prikaz situacije u kojoj će timovi sarađivati kada dođe do neke katastrofe. Veoma je važno da uvežbavaju svoje sposobnosti da uzajamno deluju, jer to je upravo glavni cilj vežbe. Pobrinuli smo se za to da na svakoj lokaciji budu timovi koji dolaze iz različitih država ili timovi iz različitih disciplina, primera radi, timovi za spasavanje u urbanim sredinama i medicinski timovi sarađuju na svakoj od lokacija - objasnio je on.

Zoikaš je ocenio i da je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić "sjajan lider", koji je sastavio sjajan tim ljudi za planiranje ove vežbe.

- Oni su uspeli u tome da ono što je isplanirano zaista tako bude i realizovano - rekao je Zoikaš.

Napominjući da je za sve zemlje važno da idu u korak s novim tehnologijama, Zoikaš je, ipak, ukazao da se ne može reći da je jedna zemlja "spremnija" od druge, a kao primer naveo je da Srbija ima najsavremeniji sistem koji snima fotografije sa različitih lokacija i čini ih dostupnim u realnom vremenu onima koji donose odluke u Beogradu ili negde drugde.

- I to se upravo dešava. Imali smo cepelin iznad jedne od lokacija na kojoj se organizuje vežba. Ja to do sada nisam imao prilike da vidim na nekim drugim vežbama. Tako da, ako posmatrate različite zemlje, svaka od njih je u nečemu dobra, u nečemu bi mogla da se unapredi. To je ono što je sjajno kod ove vežbe – imamo učesnike iz toliko zemalja koji rade zajedno i pokazuju tehnologiju kojom raspolažu, mi praktično učimo jedni od drugih - rekao je Zoikaš.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: NATO, Srbija, vežba

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (16)
Poređaj komentare:
 • P
  Petar

  To vezbaju da bi im bilo lakse slededci put kad krenu na nas...

 • L
  Licemerka

  MRZIM NATO!

 • D
  Danil

  Partneri da saveznici nikada.

Šta se krije iza formiranja "Vojske Kosova"? Jelena Milić poručuje: Namera im je da Beograd isključe iz dijaloga sa Prištinom

Beograd i Priština će morati da preduzmu politički teške stvari, iz SAD poslata poruka: Obe strane moraju imati u vidu da je stvar hitna

2.700 socijalista će birati organe stranke na 10. Kongresu SPS: Odluka pada 22. decembra (FOTO)

Oni koji su narušili granice Srbije sada govore o teritorijalnom integritetu: Dačić upozorio na štetne poteze Prištine

Objavljeno sa koliko novca Priština pokušava da kupi mesto u Interpolu: Spremili evre za lobiranje

Oni umesto politike nude pretnje i nasilje, smeta im što se borim za Kosovo: Vučić odgovorio na napade opozicije

Rampa za "Vojsku Kosova" i prijem u Interpol iz Austrije! Vicekancelar Štrahe poručio: To je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244

Pokušavamo da zatvorimo Pandorinu kutiju otvorenu proglašenjem nezavisnosti Kosova: Brnabić na panelu "Ka bolje povezanom regionu" (FOTO)

Pitam SAD na osnovu čega smatra da je pravno moguće stvaranje "Vojske Kosova"? Vučić poručio: Ako se to dogodi bićemo saterani u ćošak

"Vojska Kosova" i formalno od 28. novembra? Srpska lista: Zamislite šta će Tači raditi kada bude imao 5.000 do zuba naoružanih vojnika?

Beograd i Priština su pred istorijskom šansom, zvaničnik Stejt departmenta poručio: Rešenje za KiM mora biti "vin-vin" za obe strane

Palma krivi NATO za pad nataliteta u Srbiji i traži tužbu: Veliki broj tadašnjih devojčica, danas supruga, ne mogu da rađaju (FOTO) (VIDEO)

Zbog čega su finske kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiju: Sastanak Vučića i zvaničnika iz Helsinkija (FOTO)

Čeda objavio jezivu fotografiju na Instagramu: Nećete verovati u kakvom stanju su negova kolena (FOTO)

UNMIK se povlači sa Kosova? Gutereš razmatra američko pismo

Zahvalnost predsedniku Srbije na podršci koju pruža SPC: Patrijarsi antiohijski Jovan i srpski Irinej na sastanku sa Vučićem (FOTO)

Krim nije Kosovo: Putin poručio da Rusi nisu oteli ovo poluostrvo

Ko iz SNS-a traži hitne izbore od Vučića?

Danas razgovor sa KFOR-om zbog formiranja oružanih snaga Kosova: Ko može da zaustavi stvaranje nove vojske?

Formirao vojsku, a poziva na mir: Tači za rešavanje zamrznutog konflikta

Provokacije Albanaca se ne smiruju posle usvajanja zakona o transformaciji KBS u vojsku: To što Đurić govori nije ništa bitno!

Rama provokativnom porukom i fotografijom zlikovačke UČK podržao formiranje "Vojske Kosova": Evo šta je napisao na Tviteru (FOTO)

Brnabić i Palmer razgovarali, akcenat na Kosovu: Mir i stabilnost u regionu od ključne važnosti (FOTO)

Završetak skupštinske rasprave: 10 predloga zakona o saobraćaju i građevinarstvu i dalje na čekanju

Vojska Kosova se stvara da bi pretila Srbima i Srbiji! Vulin: To je prilika da nekažnjeni teroristi ponove svoje zločine

Kako NATO, SAD i Brisel vide pokušaj Prištine da formira kosovsku armiju? Nik Dučić odbio da odgovori

Albanci spremili 170 miliona evra za naoružavanje "Vojske Kosova": Skoro duplo će povećati i broj pripadnika!

Na korak od otvaranja Poglavlja 11: Vlada Srbije ispunila dva preduslova za uređenje oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Srđan Nogo se ne kaje: Ostaje pri svojim skandaloznim pretnjama

Panelisti Beogradskog bezbednosnog foruma otkrili ko pravi najviše problema na Balkanu: Ni Rusi ne vole Putina

Što ne želite za vas, ne želite ni drugima: Đurić u lice Nemcima na "Beogradskom bezbednosnom forumu"

Patrijarh Irinej: SPC ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji

Prvo dijalog, pa onda međunarodne organizacije: Dačić iz Strazbura prkosi Prištini

Da li će se Srđan Nogo posle skandalozne pretnje premijerki i predsedniku Srbije pozvati na poslanički imunitet u postupku tužilaštva?

Najvažnija vest iz Vašingtona stigla nam je sinoć! Trampov čovek za Balkan prelomio u vezi korekcije granica

Toma konačno odgovorio na navode da osniva novu stranku

Haradinaj likuje: Ovo je jedan od najvažnijih dana za Kosovo

Stefanović predstavio argumente Srbije zašto Kosovo ne sme u Interpol: Urgencija kod francuskog ambasadora Mondolonija (FOTO)

Albanci se nikad brže nisu složili: Za dva sata usvojili zakone o formiranju "Vojske Kosova"

Japan ulaže 500.000 evra u projekat uklanjanja protivpešadijskih mina: Brnabić zahvalila na prijateljstvu, donacijama i saradnji (FOTO)

Boško Obradović se ogradio od Noga, ali ga ne smenjuje

Vučić i Van der Belen položili vence na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda (FOTO) (VIDEO)