≫ 

Brnabić razgovarala sa premijerom i predsednikom Belorusije: Lukašenku predala Vučićevo pismo, pa im zahvalila za nepromenjen stav o Kosovu (FOТО)

- Podrška je još važnija u trenutku kada se vodi kompikovan dijalog Beograda i Prištine, čije je rešavanje u našem interesu, a u kome se Srbija suočava sa ogromnim izazovima.

  • 77

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Minsku sa predsednikom i premijerom Republike Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i Sergejom Rumasom.

Na bilateralnom sastanku sa predsednikom Lukašenkom zaključeno je da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Predsednica Vlade uručila je predsedniku Lukašenku pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. U pismu se predsednik Vučić zahvaljuje predsedniku Lukašenku na prijateljskom odnosu Belorusije prema Srbiji, kao i na poštovanju i razumevanju u rešavanju kosovskog pitanja.

- Neprocenjiva je pomoć Belorusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije - navodi se između ostalog u pismu predsednika Vučića, koji je ponovio poziv predsedniku Lukašenku da poseti Srbiju.

Sastanak sa predsednikom Lukašenkom bio je srdačan i premijerka Brnabić je, u ime svih građana Srbije, kao i u svoje lično ime, zahvalila na svoj podršci koju Lukašenko pruža našoj zemlji.

U razgovoru sa premijerom Rumasom, Brnabić se takođe zahvalila Belorusiji na podršci u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

- Podrška je još važnija u trenutku kada se vodi kompikovan dijalog Beograda i Prištine, čije je rešavanje u našem interesu, a u kome se Srbija suočava sa ogromnim izazovima. Vašu principijelnu podršku naš narod nikada neće zaboraviti - naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da će Belorusija u Srbiji uvek imati odanog prijatelja i pozvala beloruskog premijera da poseti Srbiju.

Premijeri dve zemlje zaključili su da se ekonomska saradnja dve zemlje, čija je trgovinska razmena još uvek ispod 100 miliona evra, može dodatno unaprediti. U razgovoru je bilo reči o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, građevinarstva i autoindustrije.

Rumas je predložio da se organizuje poslovni forum Srbije i Belorusije, u cilju daljeg jačanja privredne saradnje. Brnabić i Rumas posebno su izrazili želju za saradnjom u IT sektoru.

- Srbija je za Belorusiju ključna zemlja na Balkanu i daćemo sve od sebe da tu saradnju dodatno razvijemo - kazao je premijer Belorusije.

Premijerka Brnabić boravi u jednodnevnoj poseti Belorusiji povodom sastanka glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, na kome je ranije jutros govorila.

Brnabić: Oni se fotografišu, ja gledam s čime ću pred građane

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    1. novembar 2018 | 07:19

    Ana cini sve za Srbiju.

  • sandra

    1. novembar 2018 | 05:57

    Svaka saradnja je od velikog znacaja a posebno saradnja sa Belorusijom...

  • Hana

    1. novembar 2018 | 05:42

    Gde god se pojavi, Ana odaje sliku jedne veoma ozbiljne i divne žene koja Srbiju predstavlja na pravi način. Hvala Belorusiji na podršci koju nam pruža!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA