Prodajom srpskih pasoša do novih investicija

Srbija je u prednosti u odnosu na druge države, najviše zbog toga što se sa srpskim pasošem može putovati bez viza u Rusiju, Kinu i druge zemlje koje su interesantne za trgovinu

  • 0
Srpski pasos, pare Foto: Telegraf, Shutterstock

Od 1. oktobra u Crnoj Gori će biti moguće steći crnogorsko državljanstvo po osnovu novčanog ulaganja u razvojne projekte, čime je Vlada odlučila da oživi projekat ekonomskog državljanstva.

I u Skupštini Srbije je proteklih meseci bilo reči o tome da se kroz investicije omogući dobijanje srpskog državljanstva, a kako je ova tema je aktuelizovana u Evropi, otvara se pitanje kako bi taj model mogao da bude primenjen u Srbiji?

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković ocenjuje da je takav način privlačenja investitora izuzetno dobar i pogodan za Srbiju.

- To nam ostaje kao jedna od opcija mogućnosti privlačenja stranih investicija, što je po mom mišljenju jako dobro. Smatram da bi to trebalo da bude deo koncenzusa između političkih partija, privrednih subjekata, poslovnih  asocijacija i svih onih koji su zainteresovani da Srbija ima više investicija - izjavio je on za Telegraf.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija je u prednosti u odnosu na druge države, najviše zbog toga što se sa srpskim pasošem može putovati bez viza u Rusiju, Kinu i druge zemlje koje su interesantne za trgovinu.

- To je jedan od prijemčivih aspekata kada je u pitanju mogućnost za promovisanje ekonomskog državljanstva i zainteresovanost ljudi da investiraju ovde, pokreću poslove i da odavde trguju, posluju i  putuju sa načim pasošem u druge zemlje u koje ne mogu kao građani drugih zemalja u svetu. Podsetiću vas da srpski pasoš sada vredi mnogo i on je visoko rangiran - objasnio je Marinković i podsetio na mogućnost bescarinskog izvoza u Rusku federaciju, što je ogromna prednost za našu zemlju.

Program "državljanstvo kroz investicije" prva je 1984. godine uvela ostrvska država Sveti Kristofer i Nevis, a pasoš ove karipske zemlje danas se dobija za 250.000 dolara investiranja u lokalnu industriju šećera.

Drugi način da se dobije državljanstvo je kupovina nekretnine vredne najmanje 400.000 dolara na bilo kom od njena dva ostrva. Godine 2013, 25 odsto budžeta ove državice punilo se iz programa ekonomskog državljanstva.

Od 1. oktobra u Crnoj Gori će biti moguće steći crnogorsko državljanstvo po osnovu novčanog ulaganja u razvojne projekte-Foto: Pixabay

Evropska unija ima poseban sistem "Zlatna viza" omogućava licima da dobiju državljanstvo neke od zemalja EU ili trajnu boravišnu dozvolu ukoliko dovoljno plate ili investiraju.

Polovina zemalja EU, među njima Bugarska, Grčka, Velika Britanija, Letonija, Litvanija, Malta, Austrija, Portugalija, Španija, Mađarska i Kipar, nude takve programe.

Na taj način je u proteklih nekoliko godina kupljeno najmanje 6.000 državljanstava i 100.000 boravišnih dozvola, a ukupan prihod od tako prodatih dokumenata iznosti najmanje 25 milijardi evra.

Organizacije „Transparensi internešnal“ i „Global vitnes“ u zajedničkom izveštaju objavljenom početkom oktobra navode da ovakvi programi pomažu pranje novca i pruža utočište kriminalnim biznismenima, te ih hitno treba ukinuti.

Trenutno, u zakonodavstvu Republike Srbije ne postoji mogućnost "kupovine" državljanstva, već se ono stiče po dva osnova - poreklom i prijemom, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA