Takse koje je uvela Priština su kršenje CEFTA sporazuma: Kajl Skat poručio da se ne sme skretati pažnja sa dijaloga

- Stav SAD je jasan, uvozne takse predstavljaju kršenje sporazuma CEFTA i ugrožavaju dugoročnu stabilnost - poručio je ambasador SAD u Srbiji

  • 0

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat je, povodom odluke Prištine o povećanju taksi za 10 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, poručio da to predstavlja kršenje sporazuma CEFTA i istakao da ne treba skretati pažnju sa dijaloga Beograd-Priština.

- Stav SAD je jasan, uvozne takse predstavljaju kršenje sporazuma CEFTA i ugrožavaju dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona. Ne treba skretati pažnju sa dijaloga - napisao je Saot na Tviteru.

Podsetimo, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, poručio je da Beograd očekuje da Evropska komisija izvrši pritisak na prištinske institucije kako bi ukinule taksu od 10 odsto na srpsku robu, a alternativa tome je da Kosovo izađe iz Cefta sporazuma.

Ne možete sedeti za stolom gde važe jedna pravila za sve ostale partnere, a za vas važe neka posebna pravila. Čak i zemlje koje su su u ratu međusobno ne pribegavaju ovakvim drastičnim, drakonskim merama - rekao je Ljajić i dodao da ukoliko Evropska komisija hitno ne reaguje sve ono što se radilo na formiranju zajedničkog eknomskog prostora naprosto pada u vodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA