≫ 

Lovačka avijacija "gura" Vojsku Srbije! Hrvati "potonuli", Bugari rastu, a Slovenci najviše napredovali: Ko ima najjaču vojsku na Balkanu? (VIDEO)

Sajt “Global fire power” donosi listu najjačih armija sveta: Ko je najsnažniji u regionu?

  • 69

Istorija nas uči da je Balkan, nažalost, oduvek bio bure baruta. Zato se sa velikom pažnjom prate potezi svake države. Ovih dana oči regiona su uprte u Srbiju, zbog velike vojne vežbe koja je održana proteklog vikenda.

- Niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije - izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je prisustvovao vojnoj vežbi "Vek pobednika", koja je između ostalog izvedena na Pasuljanskim livadama i Pešteru. On je najavio nova ulaganja u Vojsku Srbije, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika.

Vojska Srbije na vežbi "Vek pobednika" - Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

A, kakav je odnos snaga na brdovitom Balkanu? Sajt “Global fire power” donosi statistiku koja će vas sigurno iznenaditi, ali i koja će već naredne godini sigurno morati da se revidira, kada bude stiglo novo naoružanje za Vojsku Srbije.

Prema rangiranju na ovom sajtu od ukupno 136 država, iz zemalja regiona najbolje je rangirana Grčka na 28. mestu, sledi Rumunija na 40. mestu, a zatim Mađarska i Bugarska na 57. i 60. mestu. Hrvati su na 72. mestu, dok je naša zemlja na 78. mestu.

Slabije rangirani od nas Albanija (86.), Slovenija (92.), Makedonija (118.), Crna Gora (121.) i Bosna i Hercegovina (124.).

Treba pomenuti da su Crnogorci prvi put na ovoj listi, i da su se na ovoj poziciji našli na mestu BiH, koja je u odnosu na prošlu godinu zabeležila pad.

I regiona su pad zabeležili i Hrvati, koji su 2017. godine po snazi bili sedamdesetdrugi, dok su svi drugi napredovali, najviše Slovenija - za čak 21 mesto.

Napredovala je i Srbija, za 5 mesta.

Helikopteri Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Inače, "Global fire power" za pravljenje liste koristi više od 55 pojedinačnih faktora kako bi odredio indeks određene države. Rangiranje se ne oslanja isključivo na ukupni broj oružja dostupnih bilo kojoj jednoj zemlji, već se fokusira na raznovrsnost oružja. Takođe, nuklearne bombe nisu uzete u obzir, ali nuklearne sile dobijaju bonus.

Geografski faktori, logistička fleksibilnost, prirodni resursi i domaća industrija su uticajni faktori. Ukupna raspoloživa radna snaga je ključno pitanje jer utiče na raspoloživo osoblje i industriju. U obzir se uzima i finansijska stabilnost, kao i zdravlje nacije.

NATO saveznici dobijaju blagi bonus zbog teorijske razmena ratnih materijala, tako da ne čudi što su članice Alijanse iz regiona zabeležile napredak. Svi osim Hrvatske.

Hrvatska vojska - Foto: morh.hr

Vojni analitičar Aleksandar Radić za Telegraf.rs kaže da pokazatelji koji se koriste za izradu liste nisu previše stručni.

- To je klopka, kada se samo statistički izražava neka mogućnost oružanih snaga. Svi su sada u procesu modernizacije. Ako na primer imate četiri aviona, pa podigneš broj na 10 aviona, to je teoretski veći potencijal, ali samo teoretski. To ne govori o ispravnosti tih aviona, motivisanosti i insipiranosti ljudi. Zato su te tablice zamka - napomenuo je Radić.

Aleksandar Radić - Printskrin: Telegraf

On ističe da je skok Srbije upravo uslovljen modernizacijom Vojske.

- Potpisan je niz ugovor, još više njih je najavljeno. Ali, ako govorimo o procentima, povećan je broj aviona lovačke avijacije (migovi 29), a biće nabavljeni i novi helikopteri - objasnio je vojni analitičar napredak Srbije.

Sudeći po najavama ova lista će već naredne godine morati da se koriguje. Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio u subotu nova ulaganja u Vojsku Srbije, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika.

- Danas ih je letelo osam (migova 29), imamo ih 10, a do kraja marta 2019. Srbija će ih imati ukupno 14 u svom sastavu - izjavio je Vučić.

Migovi Vojske Srbije u naletu - Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je ukazao na potrebu daljeg jačanja ratnog vazduhoplovstva, a naročito protivvazduhoplovne odbrane, ali i dodao i da očekujemo još oklopnih vozila i tenkova iz sporazuma sa Ruskom Federacijom, ali i da radimo na našim oklopnjacima, te naveo da je danas dejstvovao i "Lazar 3".

- Mnogo toga ste mogli sada da vidite, a mnogo toga ćete moći tek da vidite u budućnosti. Stiže devet novih helikoptera H149, četiri MI35, i tri MI17. MI 35 neki nazivaju đavolje kočije, ali kada one obezbeđuju one će za naš narod biti jedan od najboljih helikoptera - kazao je on.

Vučić i Dodik na Pešteru - FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

On je podvukao da se moraju pojačati ofanzivne mogućnosti vojske i ukazao da prednost ima onaj ko je za takva dejstva osposobljeniji.

Najbitnija vest, kako je Vučić izjavio, je da je Srbija kupila naoružane bespilotne letelice kineske proizvodnje.

Kako je rekao, u pitanju su „letelice težine 750 kilograma, mogu leteti na 5 kilometara visine, u pitanju su 2 baterije po 3 letelice ukupne vrednosti 30 miliona dolara“.

Na pitanje gde je VS vojska u odnosu na one u regionu Vučić je rekao da se, osim vojske Rumunije, koja ima mnogo veću vojsku, niko u regionu ne može porediti sa nama.

- Mi i Mađari smo tu negde, a ostali daleko iza - rekao je predsednik Srbije.

VIDEO: Evo kako izgleda vojna vežba "Vek pobednika 1918-2018" na poligonima od Titela do Pešterske visoravni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    15. novembar 2018 | 17:51

    vucic je rakao da smo najaci ja njemu bezuslovno verujem... ova lista znaci laže a Vučić govori istinu. Gde mi jadni idemo ko to zna

  • Micko

    15. novembar 2018 | 15:03

    Vojska Srbije ima sta da pokaze, NATO koji je okruzio nasu zemlju tu istu vojsku polupa za dva sata

  • Zulu

    15. novembar 2018 | 13:41

    Samo da rata ne bude....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA