Srpski lobisti u Briselu potrošili manje od 5 miliona evra: Ko i kako "gura" za naše interese u EU?

Telegraf imao uvid u registar transparentnosti EU: Spisak organizacija koje lobiraju u Briselu

  • 11

Iako je Srbija tek nedavno dobila svoj prvi Zakon o lobiranju, naša država zvanično nema registrovanih lobista, te formalno nemamo nikog ko bi zagovarao domaće interese pred briselskim institucijama. Ipak, kako registar lobista prikazuje, Srbija je 15. po potrošnji za lobiranje u Briselu od ukupno 20 država koje nisu članice EU, sa uloženih manje od pet miliona evra.

Pitanje je kako se Srbija u posmatranom periodu, od januara 2017. do septembra 2018. godine, našla u odabrenom društvu SAD, Švajcarske, Norveške, Japana, Kine i Rusije pokušavajući da utiče na zakone, regulative i evropske organe, odnosno koji su tačno mehanizmi po kojima lobiranje funkcioniše.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, objašnjava za Telegraf.rs da u Briselu postoji registar transparentnosti u koji se zavodi bilo kakva lobistička aktivnost.

Naravno, iz određenih razloga se neki od onih koji utiču na donosioce odluka trude da budu ispod ili iznad zakona, pokušavaju da se ne registruju, ali pošto postoje tri parametra: transparentnost, integritet i jednakost pristupa, funkcioner Brisela, na primer, bukvalno na početku priče prvo postavi pitanje da li je sagovornik u registru. Ako nije, nema šta dalje da se razgovara. Oni se maksimalno trude da cela ta priča oko uticaja na evropske organe bude prikazana u registru. Da li u tome u potpunosti uspevaju, ne, jer je prvo bio neobavezan, sad je obavezan, aliga ipak svakodnevno osnažuju - navodi Vuković.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kako objašnjava, Srbija je pokušavala da utiče u EU preko predstavnika regionalnih komora, preko gradova, ekonomskih diplomata, što je bio jedan način da se ekonomski lobira, kao i pojedinačnom promocijom regiona, firme, industrijske grane...

Svaki uticaj je generlno dobra stvar i važan alat za poboljšanje položaja Srbije, uostalom to je praktično način da se u Briselu ostvari neki uticaj i vremenom će nam tek trebati, kako se budemo približavali EU, to je nešto što će imati još veći značaj i u tom smislu će postati neka vrsta državnog projekta. Ako pričamo o svemu onome što je za nas ključno, lobiraće se oko pitanja povoljnijeg položaja tokom pridruživanja, određenih kvota, izdvojene sume, tendera koji predstoje, približavanja regulativama EU, lakšeg pristupa fondovima itd. a s obzirom na to da smo mala zemlja i malo tržište, najveću šansu za uspeh imamo ako se regionalno povežemo i tu koaliciju i da na taj način začinimo stvar - ističe Vuković i kao dobar primer ističe Hrvatsku koja je uradila dobar lobistički posao.

Printskrin: ec.europa.eu

Predsednik lobista Srbije navodi da u tom smilsu i Zakon o lobiranju ima značaj, ali da već prepoznaje manjkavosti u tom "iskvarenom slovenačkom zakonu", koji dozvoljava da neregistrovani lobisti za privredne asocijacije, sindikate i sl. nisu u obavezi da se registruju, pišu izveštaje, ne podležu kažnjavanju, sve ono što je u Briselu pod obavezno.

Telegraf je imao uvid u registar transparentnosti EU, gde se vidi da su u posmatranom periodu lobističke aktivnosti preduzeli Exit organizacija, Prevent organizacija, Centar za evropske politike, DPNSEE, Ujedinjeni granski sindikati NEZAVISNOST...

(Telegraf.rs / S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jeca

    15. novembar 2018 | 18:22

    Predsjednik vucic je jedino sta nas predstavlja u europi

  • jaca

    15. novembar 2018 | 18:20

    Nama netrebaju lobisti.mi imamo naseg predsjednika koji najbolje lobira svojom jednostavnom sposobnoscu. Ostani nam jos dugo na celu drzave

  • sanja

    15. novembar 2018 | 18:21

    Predsjednik vucic je jedini lobist i mi ne placamo za razliku od drugih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA