≫ 

Hrvatska ponovo udara na Srbiju: Na sednici Komiteta za proširenje EU uložila žalbu zbog govora mržnje i ratnih zločina

Sednici je prisustvovao i šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, koji je rekao da je naša zemlja napredovala u poglavljima 23 i 24 odnosno oblasti pravosuđa i vladavine prava

  • 91

Na sednici Komiteta za proširenje (KOELA) u Savetu Evropske unije, održanoj u utorak, predstavnici Hrvatske ponovo su se "žalili" na Srbiju i izneli niz zamerki na račun saradnje u oblasti ratnih zločina, govora mržnje, kao i na slobodu izražavanja u našoj zemlji.

Primedbe su imali i predstavnici Bugarske i to na nedavno održane izbore za savete nacionalnih manjina. Kritične su bile i baltičke zemlje, kao i Poljska, koje su tražile veće usklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Predstavnici ovih država izneli su i zabrinutost zbog uticaja koji Rusija ima na ovom prostoru.

Sednici je prisustvovao i šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, koji je države članice pozvao da otvore nova poglavlja sa Srbijom. On je rekao i da je naša zemlja napredovala u poglavljima 23 i 24 (pravosuđa i vladavina prava), kao i da je pridruživanje Srbije deklaracijama u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici u direktnoj vezi sa nacionalnom politikom prema KiM. Fabrici je zatražio i veće razumevanje članica po ovom pitanju.

Zvaničan Zagreb je izneo niz zamerki na račun saradnje u oblasti ratnih zločina, govora mržnje, kao i na slobodu izražavanja u našoj zemlji-Foto: Pixabay.com

Na ovom sastanku utvrđeno je da su tri poglavlja trenutno najviše odmakla: 9, 17 i 18 koja tretiraju finansijske usluge, ekonomsku i monetarnu politiku i statistiku. Prema saznanjima "Novosti", Međuvladina konferencija na kojoj bi ova poglavlja mogla da budu otvorena zakazana je za 10. decembar.

Istovremeno, Evropska komisija prosledila je zemljama članicama "non-pejper" o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 (pravosuđe i vladavina prava). U njemu se navodi da je Srbija generalno ostvarila određeni napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama u zemlji, uključujući pitanja manjina, azila i borbu protiv pranja novca, ali da kasni u postizanju opipljivih rezultata u pojedinim oblastima, kao što su reforma pravosuđa, medijske slobode i borba protiv korupcije.

VIDEO: Ivica Todorić izručen Hrvatskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    16. novembar 2018 | 13:43

    Ma nek nas Hrvati ostave vise na miru!To je bolesno ljubomorna nacija.

  • Zoran

    16. novembar 2018 | 16:32

    Mrznja ih je dovela do ivice zato se uporno unazadjuju. Srbija ide napred i ne gleda proslost

  • Nikoola

    16. novembar 2018 | 23:23

    Ovi Hrvati ne gledaju svoja posla nego nas kritikuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA