≫ 

Nadam se našoj pobedi u Interpolu! Vučić poručio: Nema dijaloga dok Priština ne povuče mere

Predsednik Srbije je otvoreno govorio o svim dešavanjima u Parizu, Vladimiru Putinu, Angeli Merkel kao i Donaldu Trampu, ali i o situaciji u zemlji i regionu

  • 71

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji "Ćirilica", govorio je o aktuelnim temama sa domaće i svetske političke scene, o dešavanjima u Parizu, Vladimiru Putinu, načinu na koji je Hašim Tači uspeo da sedne iza lidera Rusije na ovoj ceremoniji, Angeli Merkel kao i Donaldu Trampu.

Veliku pažnju privukao je Pariz i obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, kojoj je prisutvovalo više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, kršenje CEFTA sporazuma i uvođenje takse na srpske proizvode na Kosovu kao i najava formiranja "Vojske Kosova".

23.05 - O PROMENAMA I NOVOM RUKOVODSTVU STRANKE

Kao što je najavljivano ranije, Vučić je rekao da se sledeće godine bira novo rukovodstvo Srpske napredne stranke, što je sasvim normalan sled događaja.

Nisam nikada pomenuo svoju ostavku, kako su to neki prenosili, već sam rekao da će biti određeneih kadrovskih promena i da će sledeće godine biti održana vanredna Skupština stranke. Čeka nas dosta posla. Neko mora da radi, a ne kao neki drugi. Srbija se od 2012. godine mnogo promenila, i tek će da se menja. Videćete. Kada budete videli ove puteve, ovaj most videćete promene. Zato sam zahvalan penzionerima i moraćemo da im povećamo penzije da bi mogli da kupe svojim unucima nešto - poručio je.

23.00 - O SUTRAŠNJOJ SEDNICI I GLASANJU ZA PRIJEM KOSOVA U INTERPOL

Predsednik je rekao da je sutra pred nama važan dan, zbog glasanja u Interpolu.

Predsednik je rekao da je sutra pred nama važan dan, zbog glasanja u Interpolu-Foto: interpol.int

- Već od 6.30 časova sutra ćemo pratiti glasanje za prijem Kosova u Interpol. Mislim da će se već oko 10 časova po našem vremenu završiti sednica i mi ćemo znati rezultate - rekao je on i još jednom ponovio da se nada diplomatskoj pobedi Srbije.

Ponovio je da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni posle vraćanja taksi na pređašnji nivo, a na to što bi Haradinaj da ga "ruši na ulici" poručio mu je "neka stane u red".

22.45 - O OBELEŽAVANJU DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU U PARIZU

Posle posete Francuskoj i obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik je rekao da nije davao izjave jer nije želeo da ugrožava Srbiju i interese naše zemlje.

Posle posete Francuskoj i obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik je rekao da nije davao izjave jer nije želeo da ugrožava Srbiju i interese naše zemlje-Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

- Bilo mi je teško, ali sam morao da se uzdržim. Ispričao sam šta se desilo između Putina i Tačija dok sam ja bio tu. Šta su posle neki pričali, ne bih komentarisao - rekao je predsednik.

Na pojedine navode nekih medija da je to bio "diplomatski šamar Rusije", on je rekao da nam je Rusija prijatelj, što je više puta i dokazala, ali da mi moramo najpre sami da stanemo u zaštitu svojih interesa.

Predsednik Vučić je rekao da Vladimir Putin dolazi u Srbiju iza 15. januara naredne godine.

22.30 - ŽIVIMO U KOMPLIKOVANOM REGIONU, MIR NA BALKANU JE KRHK

Komentarišući odnose u regionu, predsednik je rekao da su postignuti dobri rezultati što se tiče Vlade, a što se tiče regiona, živimo u komplikovanom regionu.

Posle napada u Srebrenici, ubrzo je usledila poseta Bakira Izetbegovića Srbiji, a uprkos očekivanim neredima, mirno su prošetali Knez Mihailovom i Kalemegdanom. Ista situacija je bila i nakon susreta sa Kolindom Grabar Kitarović na mostu.

Posle napada u Srebrenici, ubrzo je usledila poseta Bakira Iztbegovića Srbiji, a uprkos očekivanim neredima, mirno su prošetali Knez Mihailovom i Kalemegdanom-Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- To su formalne stvari, suštinske se ne menjaju ni lako, ni brzo, ni jednostavno. Koliko god da sam star, uvek će mi najbiniji dan biti sutra - rekao je on i zaključio da mi sa Hrvatima, ukoliko želimo da živimo normalno, moramo imati dobre odnose.

Na pitanja o komentarima bivšeg hrvatskog ministra spoljnih poslova Davora Ive Štira o njemu kao čoveku kome je Evropa dala da bude lider u regionu, rekao da takve stvari nisu istinite.

Dodao je da nikada nije rekao da smo mi lideri već da smatra da treba da se takmičimo za strane investicije, dalje povećanje plata i penzija...

Na nama je da radimo svoj posao i budemo uspešniji, na nama je da razgovaramo i uradimo sve što je moguće da sačuvamo mir-Printskin: TV Happy

Naveo je i da su ga neki proglasili teroristiom u Hrvatskoj, Kadri Veselji najvećim i jedinim protivnikom nezavisnosti Kosovam, a i Željko Komšić je imao neki komentar.

- Ne mogu i neću da govorim ništa o njima. Na nama je da radimo svoj posao i budemo uspešniji, na nama je da razgovaramo i uradimo sve što je moguće da sačuvamo mir - naglasio je on.

22.15 - O NIKOLI GRUEVSKOM

Vučić se osvrnuo na navode pojedinih njegovih političkin protivnika da je on umešan u beg Nikole Gruevskog i pitao se kako je on izašao iz zemlje i da li ga je neko gonio u tom trenutku, a onda objasnio šta se desilo.

- 11.11. tokom noći, mi nemamo zvanične podatke o eventualnoj poternici. Između 1 i 2 sata posle ponoći, Nikola Gruevski ulazi na teritoriju Albanije u pratnji dva lica, mađarske nacionalnosti, legitimiše se i dalje odlazi u Crnu Goru sa dokumentima. Dalje ulazi u Srbiju i 12. 11. na Horgošu napušta Srbiju u pratnji dva lica sa regularnom ličnom kartom. Tek 13.11. Srbiji je dostavljena poternica Interpola, koja je raspisana za Gruevskim, tako da smo ga zaustavili i uhapsili pre toga, to bi bila otmica - objasnio je on i rekao da zato nije želeo da odgovara na napade domaćih političara koji su pokušavali da naprave aferu od toga zbog "velikog kriminala zbog kog i sam Boris Tadić može da ide u zatvor".

Tek 13.11. Srbiji je dostavljena poternica Interpola, koja je raspisana za Gruevskim, tako da smo ga zaustavili i uhapsili pre toga, to bi bila otmica-Foto: Tanjug/AP

Tadić na isti način nabavio "mercedes" kao Gruevski - rekao je on.

22.00 - PREDSEDNIK O NAPADIMA OPOZICIJE 

Ono što želim da naglasim da ja kada idem po sastancima u svetu, ne napadam svoje političke neistomišljenike, već im ono što imam kažem ovde kad dođem. Videli ste onda kada su se albanski mediji obrušili na mene u Briselu, ja nisam želeo reč jednu da kažem o njima.  - rekao je Aleksandar Vučić.

On se osvrnuo na period između 2008. i 2012. godine kada su četiri kompanije ostvarile prihod veći od 300 miliona evra, za vreme dok je Đilas bio gradonačelnik.

- Napadaju me za pisma penzionerima koja su poslata, u znak zahvalnosti. Napadaju me za koverte koje je SNS platio, a oni imaju milione koje ne znaju da objasne - rekao je predsednik.

21.50 - SLEDEĆE POVEĆANJE PLATA I PENZIJA VEĆ U 2019. GODINI

Predsednik je kazao da je 2012. godine prosečna plata u Srbiji bila 336 evra, a da je u avgustu ove godine bila 421 evro.

Kako se u decembru planira prosek plata od 445 evra, to je povećanje od 32 odsto za pet godina. Takođe je dodao da je minimalac 2012. godine bio 161 evro, a danas je 228 evra.

- Sledeće godine ćemo povećati plate, cilj nam je da povećamo minimalac u narednoj godini - poručio je predsednik.

Sledeće godine ćemo povećati plate, cilj nam je da povećamo minimalac u narednoj godini-Foto: TV Happy Printscreen

On je rekao da je zahvalan penzionerima i da će naredne godine oni dočekati novo povećanje mesečnih primanja.

21.45 - VAŽNO JE DA MEDIJI BUDU SLOBODNI, SVAKO SME DA PRIŠE I CRTA ŠTA ŽELI

Vučić se dotakao teme slobode medija i prokomentarisao karikaturu u dnevnom listu "Danas".

- Mislim da na naslovnoj strani nisam ja već Orlić i Martinović, ali svima je jasno o čemu se tu radi. Za mene je važno da ljudi slobodno pišu i crtaju karikature, jer je Srbija slobodna zemlja - kazao je Vučić govoreći o stanju u medijima.

On je uputio javni poziv funkcionerima SNS da nigde ništa ne govore protiv medija, da im odgovaraju na pitanja na pristojan način.

Vučić je uputio javni poziv funkcionerima SNS da nigde ništa ne govore protiv medija, da im odgovaraju na pitanja na pristojan način-Foto: Marko Jovanović

- Trudiću se da ništa loše ne kažem o jednom mediju, pomoći ću da što bolje informišu javnost, bez obzira da li me podržavaju ili su protiv mene - izjavio je predsednik.

21.40 - NADAM SE NAŠOJ POBEDI U INTERPOLU

Predsednik je prokomentarisao glasanje za prijem Kosova u Interpol i rekao da se nada pobedi, ali da "može da se dogodi da nije u pravu."

- Nismo mi imali Albance protiv sebe, nego najjače svetske sile - rekao je on.

Imao sam u Briselu razgovor sa Mogerini i Tačijem i rekao im da je Srbija uvek spremna da razgovara o kompromisnom rešenju-Printskin: TV Happy

- Na zahtev bilo koje članice će moći da se sazna kako je ko glasao. Amerika je poručila, dakle, " Vi možete da glasate kako hoćete, mi ćemo znati šta ste odlučili", što je najjači pritisak do sada - objasnio je predsednik Srbije i dodao da je ponosan jer je Srbija pokazala kako jedna mala država može da se časno bori.

21:30 - NISU USPELI DA NAM OTMU STRUJU NA SEVERU

Predsednik je rekao da je molio Srbe da napuste kosovsku vojsku.

Dolazimo u situaciju da su pokušali da otmu Srbiji prisustvo na severu i prenosnu mrežu, samim tim i novac ali i struju Severu Kosova-Foto: Marko Jovanović

- Ja sam ih molio da napuste vojsku pošto će jednog dana da udare na svoj narod. Haradinaj je naučio šta treba da ponavlja. Dolazimo u situaciju da su pokušali da otmu Srbiji prisustvo na severu i prenosnu mrežu, samim tim i novac ali i struju Severu Kosova. Nisu uspeli to i bio sam mnogo srećan kada smo uspeli da pobedimo - rekao je Vučić.

21.20 - SRBIJA MORA DA SAČUVA MIR, MI SMO UVEK ZA KOMPROMISNO REŠENJE

Predsednik je počeo priču o Briselskom sporazumu i kompromisnom rešenju, ali i o odluci Prištine da uvede dodatne takse od 10 odsto na srpsku robu.

Pregovori sa Prištinom neće biti nastavljeni sve dok ne povuku mere-Printskin: TV Happy

- Imao sam u Briselu razgovor sa Mogerini i Tačijem i rekao im da je Srbija uvek spremna da razgovara o kompromisnom rešenju, da postignemo trajni mir, ali postoje stvari koje ne možemo da tolerišemo - izjavio je on.

To je jedina stvar koju sam rekao Angeli Merkel u Parizu, rekao je predsednik, i objasnio da i pored stava nemačke kancelarke o Kosovu, koji je svima jasan, ona ne može da prihvati ideju da se toliko krši međunarodno pravo priznavanjem nezavisnosti.

- Pregovori sa Prištinom neće biti nastavljeni sve dok ne povuku mere - rekao je predsednik Srbije.

Video: Vučić u Jelisejskoj palati rame uz rame sa svetskim zvaničnicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    20. novembar 2018 | 08:43

    Pa čemu pregovori kad ih druga strana i dalje krši ili ne sprovodi? Kad šiptari budu promenili pristup imaće smisla i nastavak razgovora.

  • bane

    20. novembar 2018 | 00:48

    Ucinjeno je najvise sto se moglo sad mozemo videti da li postoji pravda

  • klara

    20. novembar 2018 | 07:18

    Podrska predsedniku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA