≫ 

Kako je Kfor sakrio ROSU: Tvrdili da se ne kreću prema severu, pa njihov nelegalni upad nazvali "policijskom operacijom"

Kako su izgledala poslednja 24 časa na relaciji KFOR - ROSU?

  • 2

Italijanska agencija ANSA jedini je strani medij koji je danas, u okviru izveštavanja o krizi na Kosovu i Metohiji, konstatovao da je KFOR negirao u četvrtak, uoči današnjeg hapšenja Srba, da se specijalne jedinice kosovske policije kreću prema severu, kako je to ukazivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako su izgledala poslednja 24 časa na relaciji KFOR - ROSU?

Prvo je predsednik Vučić juče nešto posle 14 sati, dok je trajao sastanak sa kosovskim Srbima, rekao da ima informacija da se ROSU kreću prema južnom delu Mitrovice, kao i da nijedan srpski član KBS nije pozvan na posao.

- Dolaze pripadnici Rosu i KBS, idu velikim kamionima punim ljudi ka južnoj Mitrovici, verovatno ka Bairu.Mi nismo premeštali vojne i policijske snage. Za šta se pripremaju, ne znam - naveo je Vučić.

Tri sata kasnije, oko 18 sati, reagovao je portparol KFOR-a Vinćenco Graso sa tvrdnjom da nije bilo nikakvog pokretanja trupa Kosovskih bezbednosnih snaga prema severu Kosova i Metohije, sakriokao i da je situacija pod kontrolom.

- Ništa se ne događa. Nije bilo nikakvog pokretanja trupa KBS prema Severu. Bilo je nekih policijskih trupa na jugu Mitrovice, ali kao što sam rekao, u kontaktu smo sa policijom i nije bilo razloga za zabrinutost - rekao je Graso za Kosev.

Foto: Radio kontakt plus

Nesto pre toga Vučić je obavestio kosovske Srbe da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović imao sastanak sa ljudima iz KFOR-a.

- Rekli su im da ne sme da dolazi do incidenata i da su sve jedinice ROSU-a i druge policijske jedinice, njihova policijska vozila, smešteni u bazi Bajer i bazi Belvedere - rekao je Vučić.

Međutim, rano jutros jedinice ROSU upale su na sever, u Kosovsku Mitrovicu, uhapsile četvoricu Srba, uz zvanično obrazloženje da su trojica uhapšeni u istrazi za ubistvo Olivera Ivanovića, a jedan zbog ometanja akcije.

Nedugo potom, ponovo se oglasio portparol KFOR-a Graso i rekao da je ta misija znala da Priština sprema akciju na severu, ali nije hteo da iznosi više detalja.

- KFOR ne planira da interveniše, jer je ovo bila policijska operacija i bila je povezana sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića. Znamo šta se dogodilo i pratimo situaciju. Bezbednosna situacija je mirna - kazao je Graso.

Posle svega, predsednik Vučić je posle sastanka sa kineskim ambasadorom Li Mančangom rekao da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji i da je KFOR obmanjivao javnost.

- Upad jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu pokazao je da su snage KFOR, odnosno NATO, namerno obmanjivale sveukupnu javnost i danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO lagali - rekao je predsednik Vučić.

KFOR i dalje tvrdi da Kosovske bezbednosne snage ili neke druge vojne snage nisu raspoređene na severu Kosova, a ono što se dogodilo jutros je "bila samo policijska operacija".

Nije sprovedena nikakva nezakonita operacija ili vojna akcija i nikad nije bilo opasnosti po bezbednost i sigurnost građana Kosova, navedeno je takođe u saopštenju Kfora.

- Situacija ostaje stabilna i pod kontrolom, iako je Kfor svestan da su povećane tenzije na političkom nivou, zbog nekih međunarodnih i ekonomskih dešavanja - navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Dodaje se i da zbog političke osetljivosti trenutka komandant Kfora poziva sve strane da reše spor mirno i odgovorno, bez upotrebe sile ili nasilja.

- Kfor će nastaviti da prati situaciju i održava svoje prisustvo na terenu, uz nadu da neće biti potrebe za intervencijom - zaključuje Misija u saopštenju.

Protest Srba na severu Kosova Foto: Telegraf

Inače, jedinice Kfora viđene su danas u blizini lokacija na kojima su Srbi protestovali protiv odluke kosovske vlade o povećanju taksi na robu iz Sbije i jutrošnjeg hapšenja četvorice Srba, prenela je KTV, uz snimak kolone Kforovih vozila.

Jedinice su, navodi Koha.net, u "režimu mirovanja".

VIDEO: Kako se džipovi KFOR-a u koloni kreću ka Kosovskoj Mitrovici

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. novembar 2018 | 14:00

    JA TVRDIM PO HILJADITI PUT DA OD SRBIJE NECE OSTATI NI BEOGRADSKI PASALUK AKO NEBUDEMO IMALI RUSKE I KINESKE BAZE SA ORUZJEM ZA ODVRACANJE I UNISTENJE FASISTA!!!

  • Beki

    23. novembar 2018 | 18:31

    Ja se mogu kladiti da su oni njih prebacili sa njihovim vozilima do tacke zarista po ,,naredjenju naravno''od ovih ili onih TO JE ISTO!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA