Gotovo puste ulice, nestašica lekova i nova privođenja Srba: Evo kakva je trenutno situacija na Kosovu (FOTO) (VIDEO)

Ulice u Kosovskoj Mitrovici gotovo puste, hrane još uvek ima, lekovi polako nestaju

  • 10

U Kosovskoj Mitrovici za sada ima dovoljno namirnica, ali građani kažu da se već osećaju nestašice pojedinih lekova, ne samo u državnim već i u privatnim apotekama.

Nakon tenzija u petak kada su kosovske jedinice upale u severnu Mitrovicu i uhapsile četiri osobe, u tom gradu je danas mirno.

Međutim, kako pokazuju fotografije, kiosci su prazni, srpske štampe nema, a nema ni prodavaca na pijaci.

Kako pokazuju fotografije, kiosci su prazni i srpske štampe nema-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Kako navodi reporter Prve televizije, namirnice ne dolaze preko administrativnog prelaza Jarinje, ali nestašice nema jer se koriste rezerve.

U severnoj Mitrovici i nakon pet dana od bojkota robe iz centralne Srbije od strane Prištine ima dovoljno namirnica i cene nisu podignute, a i u južnom delu grada albanski marketi su puni tih proizvoda, uverila se ekipa Tanjuga.

U većim marketima južno od Ibra srpska Plazma keks je i dalje na istaknutim mestima, a cene nisu dramatično povećane, kao što su prenosili pojedini mediji.

Kako prenosi Tanjug, 300 grama Plazma keksa ne košta sedam evra već 1,59 evra, dok u severnom delu cena istog pakovanja iznosi isto toliko - između 180 i 200 dinara.

Kako prenosi Tanjug, 300 grama Plazma keksa ne košta sedam evra već 1,59 evra, dok u severnom delu cena istog pakovanja iznosi isto toliko - između 180 i 200 dinara-FOTO TANJUG/ MIRJANA MITROVIC

Ipak, blokada zbog uvođenja taksi važi i za lekove, sanitetski materijal i kiseonika, čijih rezervi ima za još samo nekoliko dana.

Kako je za Prvu televiziju rekao Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku rezerve kiseonika su za još pet-šest dana funkcionisanja.

- Pojedinih lekova 10-12 dana, pa će i oni početi da nedostaju i onda će lečenje naših bolesnika da bude maksimalno ugroženo. Priština je postavila blokadu i ukinula osnovna ljudska prava našim pacijentima i uopšte građana – pravo na lečenje, fundamentalno pravo na život - rekao je on.

Dragana Rašić iz severnog dela Kosovske Mitrovice je rekla Tanjugu da već nema pojedinih osnovnih lekova - antibiotika i analgetika, na primer jugocilina i urbazona.

- Već je sve otišlo. Cene su povišene u privatnim apotekama. Što se tiče naših lekova, zbog uvoza u prethodnih godinu dana, ako hoćemo da uzmemo lekove na recept, moramo da idemo u Rašku. - objašnjava ona i podseća da su u centralnim delovima KiM već od ranije poskupeli lekovi.

Građani iz severnog dela Kosovske Mitrovice kažu da već nema pojedinih osnovnih lekova - antibiotika i analgetika-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Već je sve otišlo. Cene su povišene u privatnim apotekama. Što se tiče naših lekova, zbog uvoza u prethodnih godinu dana, ako hoćemo da uzmemo lekove na recept, moramo da idemo u Rašku. - objašnjava ona i podseća da su u centralnim delovima KiM već od ranije poskupeli lekovi.

Mitrovčanka iz južnog dela grada je rekla da nema svih lekova ni kod privatnika i da se već oseća nestašica, ali da apotekari nisu podigli cene.

- Nema svih lekova koje tražim, na primer, nema insulina 1 i 2, glukofaza, nifelata, lasiksa... U državnoj apoteci nema lekova, sad sam dala 1.000 dinara za lek za ešerihiju koli - rekla Tanjugu.

Penzioner Zoran Katić kaže da je u severnom delu grada "sve pod kontrolom" i da za sada ima dovoljno hrane i da među građanima nema tenzije.

- Imamo svega, niko nas ne dira za sada, sve je dobro. Ja radim na pijaci, juče su na tezgama zajedno prodavali i pazarili Srbi i Albanci i niko nikog nije dirao. To prave tamo oni u Prištini, da bi opravdali sebe, jer su izgubili - kaže on.

Kako prenose mediji, kosovska policija uhapsila je danas dve osobe koje su iz centralne Srbije ulazile na KiM i kod sebe imale pedeset kilograma meda i jedanaest litara rakije-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako prenose mediji, kosovska policija uhapsila je danas dve osobe koje su iz centralne Srbije ulazile na KiM i kod sebe imale pedeset kilograma meda i jedanaest litara rakije.

- Med i rakija pronađeni su u njihovom vozilu. Muškarac i žena poslati su u pritvor, odlučilo je tužilaštvo - navela je policija.

Podsetimo, pritvor u trajanju od 30 dana određen je i četvorici uhapšenih Srba, koje su priparnici ROSU priveli zbog navodne umešanosti u ubisto lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Posle sednice državnog vrha Srbije, koja je održana u petak, predsednik Aleksandar Vučić, rekao je da je podizanje taksi i hapšenje Srba na Kosovu zapravo pokušaj prištinskih vlasti da oteraju Srbe sa Kosova, da pomisle kako nemaju budućnost.

Podizanje taksi i hapšenje Srba na Kosovu zapravo pokušaj prištinskih vlasti da oteraju Srbe sa Kosova, da pomisle kako nemaju budućnost-FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Naći ćemo način da naš narod opstane na Kosovu, ne pristajemo na ucene. Oni koji misle da je moguće da vojnom, policijskom silom uplaše Srbiju, neka znaju da mi jesmo mali, ali to nećemo dozvoliti - naglasio je.

Video: Kakva je trenutno situacija na Kosovu posle uvođenja taksi i hapšenja Srba

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mima

    25. novembar 2018 | 14:45

    E moja Srbijo dokle ces da im cutis. Vrati im istom merom sto pre! Jadan nas narod na Kosovu vecito on ispasta. Boze cuvaj ih! ❤

  • Dusanka

    25. novembar 2018 | 15:02

    E, nasa vlast ce da pokaze, da smo mi fer, jos ce mozda da ih pohvali i da im kaze, da mi hocemo njih za prijatelje. Umesto da im vrati istom merom. Koga mi imamo na vlasti, one koji slusaju narod ili rade kako EUkaze.? Kao sto vidite nece, nasa vlast da uvredi Albance, jer su takve direktive dobili iz EU. Mozda ce 3000 te godine, da ih prime u EU

  • Kursumlija

    25. novembar 2018 | 14:55

    Mi ulazemo u vojsku da bi se igrali Nemci Partizani na Pasuljansskim livadama.E moja Srbijo pa zasto se puca toliko para za vojsku kada ne smemo da maknemo?Za sta im delis stanove i dizes plate,da bi nosili uniforme po beogradu i okolnim selima,a?Priznaj te narodu da se pomire sa istinom i da je to to sto se tice Kosova.Bolje ga priiiiznajte neego ovako da nas ponizavaju svakog meeeeseca sve jace i jace.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA