≫ 

Korak bliže "Velikoj Albaniji"? Danas još dve zajedničke odluke Prištine i Tirane

Iz Tirane je već lansirana ideja o otvaranju granica i uzmeđu Albanije i južne srpske Pokrajine

  • 27

U Peći će danas biti održana zajednička sednica albanske i kosovske vlade, preneo je sajt RTK na albanskom jeziku. Za ovaj sastanak Vlada Kosova je odobrila 128.000 evra, što ekononomski eksperti smatraju veoma velikim iznosom. Predstavnici poslovne zajednica ističu da se zajednički sastanak obe vlade održava u pravom trenutku, navodi RTK na albanskom jeziku.

Sednica će početi u 10.15 časova, a kako se navodi, na njoj će se razgovarati o carinama i o romingu. Nakon ranijih najava o izjednačavanju i ukidanju carina, očekuje se da će Kosovo i Albanija prihvatiti sugestiju Evropske unije da ukine tarifu usluge rominga u okviru telekomunikacija između Kosova i Albanije.

Prištinski mediji navode da je EU "pozvala sve zemlje Zapadnog Balkana" da ukinu roming tarifu kao vid olakšanja komunikacija među građanima.

Objavljena je i agenda sednice prema kojoj će zvaničan deo sastanka početi u 10.30 dok je zajednička konferencija za novinare premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja i premijera Albanije Edi Rame zakazana u 12.30.

Haradinaj i Rama - Foto: kryeministri-ks.net

Potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj ranije je najavio da će se razgovarati o brojnim temama, kao i da će biti potpisani neki sporazumi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će se na toj sednici razmatrati uklanjanje međusobnih ekonomskih barijera.

- To je vrhunac licemerja, i to ne samo Albanaca koji žive na Kosovu i u Albaniji, već i i onih koji to dozvoljavaju - rekao je Vučić, u kontekstu činjenice da Priština i Tirana razgovaraju o uklanjanju ekonomskih barijera u trenutku u kome je Priština dupliranjem taksi na proizvode iz Srbije upravo prekršila CEFTA, sporazum o slobodnoj trgovini.

Takođe Tirana je pre neki dan, bar formalno na rečima ocenila da uvođenje duplih taksi nije dobar potez Prištine.

Sednica, i to u Peći, svakako je izraz bliskosti politike Tirane i Prištine.

Letos je iz Tirane lansirana ideja o otvaranju granica i uzmeđu Albanije i južne srpske Pokrajine.

- Želimo da otvorimo granice izmedu Albanije i Kosova. Od prvog januara pocinje sloboda kretanja izmedu Albanije i Kosova - rekao je albanski ministar za dijasporu Pandeli Majko u avgustu ove godine.

VIDEO: Albanci čine sve kako bi oterali Srbe sa Kosova

(Telegraf.rs/Tanjug/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mia

    26. novembar 2018 | 10:37

    ovo je stvarno bezobrazluk ako puste da se ovo desi na balkanu

  • Ivana

    26. novembar 2018 | 10:29

    Ovo je opasnost za ceo region i za celu jugoistocnu Evropu. Ako uspeju u svojim namerama, sigurno je da nece ovde stati.

  • Radovan

    26. novembar 2018 | 10:13

    Kada će im neko stati na put. Ovo je već bezobrazluk nevidjenih razmera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA