≫ 

CEFTA nije obaveštena o uvođenju taksi na srpsku robu, poručuju: Sve strane da smire strasti

Strane se odnosi na Prištinu, Beograd i Sarajevo, iako je potez povukla "jedna strana", odnosno Priština

  • 9

Niko zasad, ni sa jedne strane, nije obavestio CEFTA o zvaničkoj meri uvođenja taksi, niti o pritužbama na tu meru, kaže direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić i dodaje da zbog toga mere Prištine smatra političkim.

Na pitanje šta CEFTA u ovakvom slučaju može da učini, Ðikić za Tanjug kaže:

- Najbolje bi bilo da strane sedu za sto i međusobno probaju da reše probleme i nastave sa napretkom u okviru primene CEFTA i višegodišnjeg Akcionog plana iz Trsta”.

Direktor Sekretarijata CEFTA, čije je sedište u Briselu, navodi da ono što Sektretarijat može da uradi i što radi jeste da poziva strane da ”smire strasti, da se ponašaju u okviru Sporazuma i da putem mehanizama koje daje sporazum pokušaju da prevaziđu novonastalu situaciju”.

- Strane imaju mogućnost da u okviru zajedničkog Odbora započnu konsultacije o ovim mrema. Mogu da koriste medijaciju ili da idu na arbitražu, ukoliko smatraju da su njihova prava povređena koja se sprovodi pred sudom u Hagu - objašanjava Đikić.

Strane se odnosi na Prištinu, Beograd i Sarajevo, iako je potez povukla "jedna strana", odnosno Priština.

Foto: Tanjug/AP

U Sekretarijatu CEFTA za Tanjug kažu da se do sada se u istoriji CEFTA nije dogodilo da jedna strane uvede okvirne mere za celu carinsku tarifu, kao što je to Kosovo uradilo za robu koja dolazi iz Srbije i BiH.

U pitanju su, kažu, uglavnom bile specifične oblasti ili nerazumevanje oko usklađivanja legislative sa onom iz EU.

- Trebalo bi da Priština notificira ovu meru, ako se ona uopšte poziva na CEFTA sprazum, a druge dve strane mogu isto tako tražiti pomoć od nas i mi ćemo je pružiti, odnosno objasniti im kako mogu tražiti svoja prava u okvviru Sporazuma i postojećih mehanizama za rešavanje sporova u okviru CEFTA. To još niko nije tražio -navodi Đikić.

On dodaje da će se sledeći redovini sastanak Odbora CEFTA održati početkom decembra u Prištini, što bi mogla da bude prilika za rešavanje ovog spora u okviru instrumenata CEFTA, ali da su Srbija i BiH već najavile da neće učestvovati na sastacima iz okvira Sporazuma o slobodnoj trgovini sve dok Kosovo ne povuče svoje mere.

Direktor Sekretarijata CEFTA takođe navodi da je za žaljenje činjenica da je sav napredak postignut u okviru CEFTA tokom godine umanjen zbog negativne konotacije u kojoj se CEFTA sada pominje zbog mera koje je uvela kosovska vlast.

Na pitanje Tanjuga kako iz perspektive CEFTA vidi poslednju najavu albanskog premijera Rame o ”carinskoj uniji” pomenutu na zajedničkoj sednici vlada Kosova i Albanije u sekratarijatu CEFTA kažu da im nije jasno na koju je tačno inicijativu ”dublje integracije” mislio Rama.

- CEFTA je međunarodni sporazum koji reguliše te odnose. Imali smo već najave uspostavljanja različitih carinskih unija. Ono što je jedino validno u ovom trenutku je dogovor premijera iz Trsta iz 2017. godine o stvaranju Regionalne ekonomske zone i to je ono čemi svi težimo. To bi bilo moguće za početak ostvariti u regionu, a zatim i ulazak u istu carinsku uniju sa EU, što nam je, nadam se, svima zajednički cilj - zaključio je Đikić.

VIDEO: Provokacija usred srpskog svetog grada! Albanija i Kosovo ruku pod ruku, kao dva orla

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Štebek

    26. novembar 2018 | 17:01

    Jos mao ce ispasti da smo mi njima uveli sankcije... sramota !

  • Zola

    26. novembar 2018 | 16:59

    Smirite šiptare!Ustvari, prestanite da nas zamajavate vi koji ih podržavate.

  • Cika Velja

    26. novembar 2018 | 17:06

    100% ostaje,uz to da radimo i dalje na 100% Kosova je Srbija!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA