Priština ima specijalan paket mera za Beograd? Odalović tvrdi da je opasan i da je "Vojska Kosova" samo njen poslednji čin

Kako kaže generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, formiranje kosovske vojske brine jer je to kršenje svih međunarodnih dogovora i sporazuma, Rezolucije 1244 SB UN, Kumanovskog sporazuma.

  • 31
Veljko Odalović Foto: Medija centar Beograd

Formiranje vojske Kosova je ozbiljna pretnja miru i bezbednosti, izjavio je danas generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i dodao da sve što radi Priština vodi ka destabilizaciji stanja u regionu.

- To je paket mera koji oni rade, vojska je samo poslednji čin. To je ozbiljna pretnja miru i bezbednosti. To što u ovom trenutku Priština radi i to što mnogi koji bi trebalo da ih zaustave, ćute, nešto je što treba da brine - rekao je Odalović za TV Prva.

Kako kaže, formiranje kosovske vojske brine jer je to kršenje svih međunarodnih dogovora i sporazuma, Rezolucije 1244 SB UN, Kumanovskog sporazuma.

- To je problem koji mora da se nazove pravim imenom - to je opasnost - podvukao je Odalović.

On je istakao da će Srbija ostati mirna i da neće nasesti na provokacije.

- Verujemo da će oni koji moraju da im kažu da to ne rade, to da učine i da ih dozovu pameti - dodao je Odalović.

Prema njegovim rečima, kroz nekoliko faza transformisana OVK, pa "prepakovana" u neku vojsku tzv. države Kosovo može da izmakne kontroli, jer centri koji je prave, i oni koji njom komanduju, na listi su onih koji će biti procesuirani za ratne zločine koje su počinili.

Foto: Tanjug/AP

- Njima dati bilo kakvu vlast, bilo kakvu vojsku, preopasno je oruđe. Mene čudi da sponzori te kosovske nezavisnosti, kvazi države koju su 2008. godine napravili - ćute. A, oni su u Prištini, predstavnici velikih sila imaju ambasade - dodao je Odalović.

Na pitanje zašto oni to dopuštaju Prištini, Odalović kaže da je očigledno da su to interesi velikih sila, koje ne žele stabilizaciju ukupnog stanja na ovom prostoru.

- Formiranje vojske i sve što radi Priština destabilizacija je ukupnog stanja u regionu - dodao je on.

Foto: Predsedništvo Srbije

Govoreći o poseti evropskog komesara Johanesa Hana Beogradu, Odalović je rekao da je Han u Beogradu naišao na otvorena vrata i da Beograd nije ništa uradio, da bi bio druga strana koja se poziva da se uzdrži od bilo čega i da ne čini ništa što bi izazvalo sukobe.

- U Prištini je Han, uslovno rečeno, naišao na zatvorena vrata. Razgovarao je, ali je razgovor bio bez rezultata - primetio je Odalović.

Kako kaže, očigledno je da EU nema snagu da bilo šta promeni.

- Očigledno je da iza i svih poteza stoje SAD i njihova podrška ovim procesima. To je adresa na koju treba biti upućen zahtev da ovo sve zaustavi i da ih oni dozovu pameti - rekao je Odalović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    4. decembar 2018 | 12:19

    Zaista EU i medjunarodna zajednica sede skrstenih ruku i dozvoljavaju sve ovo Albancima!

  • Milan

    4. decembar 2018 | 12:33

    Jel imamo i mi neki paket ili cenonda cutimo ko p...

  • Uz. Rep

    4. decembar 2018 | 13:02

    Britanci da se smire... Jer zaigrace mecka i pred njihovom kucom... Uskoro...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA