≫ 

Priština izgubila kompas, čeka se na sednicu parlamenta: Haradinaju prete ostavkom, a on bi i pored nepoverenja da usvoji rezoluciju o dijalogu

Dva opoziciona politička subjekta smatraju da su neuspesi aktuelne vlasti stvorili nedostatak poverenja javnosti u prištinske institucije i da su uzdrmali poverenje naših međunarodnih partnera na Kosovu

  • 1

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, pozvao je sve poslanike vladajuće koalicije da obavezno prisustvuju popodnevnoj sednici parlamenta na čijem dnevnom redu je, između ostalog, usvajanje rezolucije o dijalogu sa Beogradom.

Prištinski portal Indexonline objavio je, pozivajući se na svoja saznanja, da su neki poslanici prekinuli boravak u inostranstvu da bi prisustvovali ovoj sednici.

Najavljeno je da će nakon sednice biti formiran pregovarački tim za dijalog sa Beogradom, a predvodiće ga zamenik premijera Fatmir Ljimaj, kojem će se pridružiti i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Haradinaj je, kako je prenela prištinska GazetaExpes, pozvao sve poslanike da glasaju za rezoluciju o dijalogu sa Beogradom.

Istovremeno, međutim, dve najuticajnije opozicione poslaničke grupe, Demokratskog saveza Kosova Pokreta Samoopredejenje, podnele su zahtev za sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o neuspešnoj politici aktuelne vlasti, što je kulminiralo odlaganjem dobijanja vizne liberalizacje za 2020. godinu.

Ova dva opoziciona politička subjekta smatraju da su neuspesi aktuelne vlasti stvorili nedostatak poverenja javnosti u prištinske institucije i da su uzdrmali poverenje naših međunarodnih partnera na Kosovu.

- Ovako se ne može dalje. Građanima Kosova je potrebna normalna i jasna perspektiva. Tenzije stvorene tokom ovog mandata vlade sprečile su debatu u kosovskom društvu o obrazovanju, zdravlju, efikasnijim javnim službama, zapošljavanju i ekonomskom razvoju", navodi se u zahtevu za sazivanje sednice, prenela je GazetaExpres.

Foto: Profimedia/Erkin Keci/Anadolu Agency

Najuticajniji opozicioni Demokratski savez Kosova, međutim, zahteva održavanje vanredne sednice sa samo jednom tačkom - ostavka vlade Ramuša Haradinaja zbog neuspešnog vođenja politike koja je kulmnirala nedobijanjem vizne liberalizacije i članstva u Interpolu, prenosi Zeri onlajn.

U saopštenju te stranke se navodi da su Haradinaj i njegov zamenik Fatmir Ljimaj svojim ponašanjem i politikom više puta do sada onemogućili liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, a da su potom, kako kažu, za to okrivili Evropsku uniju.

DSK ukazuje da Haradinaj i njegova vlada ponovo pokušva da uveri građane da je za odbijanje Prištine u članstvo Interpola i nedobijanje vizne liberalizacije ponovo kriva EU.

- Kosovu se zatvaraju vrata jer ga vode izolovani ljudi. Oni pokušavaju da prekinu izolaciju izolujući Kosovo - navode iz DSK uvereni da Kosovo i njegovi građani treba da izoluju, kako kažu, ove neodgovorne lidere.

Zato smatraju da je neophodno sazvati vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o njiovim ostavkama, kao jedinoj preostalih opcija.

Evroski komesar Johanes Han je nakon razgovora sa političkim liderima Prištine u ponedeljak rekao da je 2020. godina realan rok da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Aktuelna prištinska vlast je tvrdila da će građani već krajem ove godine u Evropu putovati bez viza. Evropski komesar Johanes Han je juče, nakon razgovora sa političkim liderima Albanaca, rekao da je realan datum da Priština dobije viznu liberalizaciju 2020, a aktuelna vlast je uveravala građane da će bez viza u zemlje Evropske unije moći da putuju već od ove godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA