Generalni sekretar NATO pozvao Haradinaja i sve mu ponovo sasuo u slušalicu

- Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešeno vreme, da je u suprotnosti sa preporukama mnogi NATO saveznika i da može imati negativne posledice po kosovske evroatlantske integracije - navodi Stoltenberg

  • 12

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je lično, u telefonskom razgovoru, ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo.

On kaže da je lično zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Haradinaja kako bi ih izvestio o zaključcima NATO ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu.

U saopštenju NATO se navodi da je Stoltenberg u tim razgovorima naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije.

Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Hardinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i vojsku.

Printskrin: RTK2

- Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešeno vreme, da je u suprotnosti sa preporukama mnogi NATO saveznika i da može imati negativne posledice po kosovske evroatlantstke integracije - navodi Stoltenberg.

On dodaje da je Hardiniju ponovio i stav NATO da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažamana sa bezbednosnim snagama Kosova.

- Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija - kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO dodaje da je i Vučića i Haradinija podsetio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

- NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju KFOR koja ima mandat Ujedinjenih nacija - zaključio je Jens Stoltenberg.

Iz Vučićevog kabineta prethodno je saospsteno da su se Vučić i Stoltenberg saglasili da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i ceo region.

Foto:TAJNUG /SLUZBA ZA SARADNJU

Vučić je zahvalio generalnom sekretaru Alijanse na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske tzv. Kosova, odnosno da namera tzv. Kosova da "transformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vreme".

Predsednik Srbije je izrazio zebnju zbog namera tzv. Kosova da formira vojsku i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bezbednost Srbije, kao i mir i stabilnost u regionu.

Kako je saopšteno, dvojica sagovornika su se dogovorili da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama KFOR na Kosovu i Metohiji, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

Predsednik Vučić je upoznao generalnog sekretara NATO sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima.

Stoltenberg izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću za odličnu organizaciju vežbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja je sa 900 učesnika, bila najveća vežba te vrste do danas, održanoj u oktobru u Srbiji.

On je takođe naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratkov

    6. decembar 2018 | 16:34

    Ne treba Stoltenberg da traži od Srbije da se spuštaju trenutne tenzije jer je za to odgovorna Priština.

  • olja

    6. decembar 2018 | 15:20

    Haradinaj je debelokožac i obraz mu je đon tako da će teško to da ga dotakne!

  • MANEŠTANI

    6. decembar 2018 | 18:03

    Zašto i Vučiću šta on još treba da uradi da stiša tenzije koje izaziva Haradinaj Pacoli i ostali. NATO ne želi da stiša šiptare , samo ih kobojage blago opomene ne izbacivanju ću Srbiju iz usta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA