≫ 

Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu: Jaka podrška stigla iz Slovačke

Slovačka i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da ne menja stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova

  • 29

Slovačka se izričito protivi tranformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, poručio je danas premijer Slovačke Peter Pelegrini.

On je na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da ne menja stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Na pitanje novinara šta ako se obistine pretnje Prištine i bude formirana tzv. Vojska, Pelegrini je rekao:

- Situacija je veoma složena. Slovačka je članica NATO i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi s tim pitanjem negativna. Zato mislim da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i međunarodne zajednice i EU. Slovačka će iskoristiti svoje instrumente u OEBS za rešavanje ovog pitanja.

Pegrini i Brnabić na konferenciji za medije - Foto: Vlada Srbije

Slovački premijer je kazao da Priština mora da dobije jasan signal da, ako bude povlačila korake protiv međunarodnog prava i ako bude narušavala mir i stabilnost u regionu, ne može da računa da će biti poštovan partner u Evropi.

Prema njegovim rečima, neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuče od ovih jednostranih i pre svega neustavnih koraka.

- Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno rešenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije - zaključio je Pelegrini.

Brnabić je rekla da je Pelegrinija upoznala sa teškom situacijom u kojoj se Srbija nalazi, o "teškom novembru", taksama koje je uvela Priština i ogromnoj zabrinutosti Beograda zbog najava o formiranju tzv. vojske.

- To smatramo najvećom i najdirektnijom pretnjom miru i stabilnosti u regionu. To nisu evropske vrednosti. Mi želimo u EU, to je mesto gde treba da bude ceo Balkan, i opredeljeni smo za dijalog - istakla je ona.

Zamolila je, kako kaže, Slovačku da utiču u EU da se vratimo dijalogu a ne da podižemo barijere.

Pegrini i Brnabić na konferenciji za medije - Foto: Vlada Srbije

- Zahvalni smo i na stavu o tzv. vojsci - dodala je premijerka.

Brnabić je podsetila da je Slovačka jedna od pet članica EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da je EU zahvaljujući tome statusno neutralna.

- To onda praktično tera Prištinu da sedne za sto i da ima podsticaj da napravi dogovor sa Beogradom kako bi svi u regionu imali drugačiju budućnost - rekla je ona.

Brnabić ističe da ne može da razume poziciju Prištine, da se Srbima u 21. Veku zabranjuje štampa na maternjem jeziku.

- Idu praznici, a mi ne znamo da li će Srbi imati grejanje ili lekove i umesto da govorimo o budućnosti, inovacijama, da govorimo o oružju i vojsci. To je za Srbiju neprihvatljivo. Molim sve u Evropi da se vratimo razgovorima i dijalogu. Srbija ima najveći interes za regionalnu stabilnost - rekla je ona.

Kako je istakla, Srbiju i Slovačku spaja i to što Slovačka poštuje međunarodno pravo i pravdu i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i po tom pitanju ima principijelni stav.

- Prenela sam Pelegriniju zahvalnost srpskog naroda. To nećemo zaboraviti, taj postojan stav. To što nam ovako pomažete omogućava nam da imamo dijalog o mogućoj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom - rekla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • monika

    11. decembar 2018 | 14:50

    Vlada Srbije vodi politiku mira.Zelimo da mirnim putem se dogovorimo,i zajedno doprinesemo mirnoj buducnosti.Nije nam cilj da ratujemo,i znacajno je sto Slovacka podrzava stav,i politiku koju Srbija vodi.

  • Hana

    11. decembar 2018 | 14:57

    Mi prvi ne bi želeli da moramo vojskom da branimo svoje stanovništvo na KOsmetu, ali ako na to budemo primorani, moraćemo to da uradimo!

  • Bane

    11. decembar 2018 | 14:52

    Vreme ratovanja je prošlost, dovoljno smo odgovorni i privrženi miru da ne nasedamo na provokacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA