Odluka o slanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta ostaje na snazi: Knežević i Medojević pozivaju građane na protest

Premijer Crne Gore Duško Marković istakao da je rešenje o zatvoru doneto u skladu sa zakonom, ali je za sutra zakazana plenarna sednica Ustavnog suda, kada će sve sudije tog suda odlučivati o žalbama Kneževića i Medojevića

  • 0

Ustavni sud Crne Gore danas je, na odvojenim sednicama, odbio žalbe da se poslanicima Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću ukine odluka o slanju u zatvor, dok je premijer Crne Gore Duško Marković istakao da je rešenje o zatvoru doneto u skladu sa zakonom.

Na sednicama na kojima se raspravljalo o žalbama Medojevića i Kneževića nije postignuta saglasnost, zbog čega je za sutra zakazana plenarna sednica Ustavnog suda, kada će sve sudije tog suda odlučivati o žalbama Kneževića i Medojevića, preneo je sajt CDM.

Nakon današnjih odluka Ustavnog suda, iz DF su pozvali građane da sutra popodne dođu na protest.

- Već 12 dana se suočavamo sa svakakvim tumačenjima. DF će sutra u 18 sati održati protest, i pozivam kolege iz opozicije da dođu da pokažu jedinstvo, solidarnost - rekao je Knežević.

On je pozvao građane na skup koji će, kako je naveo, pokazati da postoji Crna Gora koja je spremna da se bori za slobodu mišljenja i govora.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Crne Gore/ Duško Miljanić

- Ako sada ne postavimo granicu i blokadu, Crna Gora će kliznuti u diktaturu - rekao je Knežević novinarima u Skupštini.

On je apelovao na opoziciju da zajedno planiraju aktivnosti da "ovaj režim dovedu k pravdi".

Knežević se danima nalazi u Skupštini Crne Gore i time izbegava hapšenje zbog odbijanja da saopšti podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio mito u iznosu od 10.000 evra da mu ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

Medojević je uhapšen u noći između 30. novembra i 1. decembra posle sednice parlamenta i bez oduzimanja poslaničkog imuniteta.

On je odbio da kaže ko je pripadnik ANB-a koji mu je saopštio da je tužilac Milivoje Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše uzeo 100.000 evra kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju "Carine".

Medojević je prethodne sedmice kažnjen sa još dva meseca zatvora, jer je odbio da svedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih ranijih tvrdnji da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Foto: Tanjug/VLADA CRNE GORE

Marković: Rešenje o zatvoru je po zakonu!

Rešenje o zatvoru za poslanike Demokratskog fronta (DF) Nebojšu Medojevića i Milana Kneževića doneto je u skladu sa zakonom, rekao je danas premijer Crne Gore Duško Marković.

Marković je, odgovarajući na pitanja novinara o ustavnosti odluke o stavljanju u zatvor poslanika koji se nisu odazvali pozivu suda da svedoče, rekao da samo Ustavni sud može o tome da odlučuje, prenela je RTCG.

- Jedini ko je ovlašćen da ocenjuje ustavnost akata pa i pojedinačnih rešenja u tim aktima je Ustavni sud. U svakom slučaju rešenje je zakonsko - poručio je Marković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA