Svako loše rešenje može da nas vrati 50 i 100 godina nazad, moramo mnogo da radimo! Vučić posle sastanka u Briselu poručio: Nisam optimista, ali ćemo se boriti (FOTO) (VIDEO)

Pozivnice za radni ručak dobili su Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Hašim Tači, Zoran Zaev, Denis Zvizdić i Edi Rama

  • 57

Posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji u Njujorku, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas boravi u Briselu kako bi prisustvovao sastanku koji je organizovala šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Pozivnice za radni ručak dobili su Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Hašim Tači, Zoran Zaev, Denis Zvizdić i Edi Rama, koji uprkos pozivu nije došao.

U Briselu je i premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja će danas imati sastanak sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerim i komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom.

16.00 - Vučić: Sreo sam Tačija, ali nismo imali sastanak

Posle sastanka sa liderima EU i Zapadnog Balkana, predsednik Srbije je rekao da je sreo Hašima Tačija, ali da oni nisu imali pojedinačan sastanak.

Foto: Printscreen

- Susret sa predstavnicima EU je izuzetno važan u ovom trenutku, naročito za ono što će se dešavati u budućnosti - rekao je on i naglasio da mora mnogo da se radi jer, svako loše rešenje može da nas vrati 50 i 100 godina nazad.

Više o tome šta je predsednik Srbije rekao možete pročitati OVDE.

15.00 Johanes Han istakao značaj integracije Zapadnog Balkana

- Jači zajedno! Evropa nije potpuna bez integracije Zapadnog Balkana - napisao je on na Tviteru.

14.15 - Lideri Zapadnog Balkana sa šeficom evropske diplomatije

Radni ručak lidera zapadnog Balkana sa Mogerini počeo je danas nešto posle 14 časova u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

13.00 Tači "računa na Trampovu podršku" u vezi sa Kosovom

Hašim Tači je rekao da snažno veruje u obećanje američkog predsednika Donalda Trampa da će podržati i pomoći dijalog sa Srbijom.

Kao Kosovo ne možemo izgubiti ovaj slučaj - poručio je on uoči sastanka u Briselu.

12.00 - Federika Mogerini razgovarala sa Milom Đukanovićem i Zoranom Zaevim

Mogerini se odvojeno sastala sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem i premijerom Makedonije Zoranom Zaevom. Nakon tih bilateralnih susreta počeće ručak lidera Zapadnog Balkana sa šeficom evropske diplomatije. Sastanku lidera Zapadnog Balkana zbog prethodno zakazanih obaveza ne prisustvuje premijer Albanije Edi Rama.

11.00 Brnabić i Vučić na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastao se u zgradi ”Evropa” u Briselu sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastao se u zgradi ”Evropa” u Briselu sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić-DARIO PIGNATELLI

Predsednik Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da druga strana onemogućava dalje nastavak dijaloga i dalje pregovore.

10.30 - Brnabićeva u Centru za evropske politike: Srbija mora još da radi pre prijema u EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu da je rok za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji 2025. godine veoma ambiciozano postavljen, ali da to neće zavisiti samo od Srbije, već i od EU i država članica.

- Ako EU danas ponudi proširenje Srbiji, rekla bih "ne". Mi još moramo da radimo - izjavila je premijerka.

Ako EU danas ponudi proširenje Srbiji, rekla bih "ne". Mi još moramo da radimo-Foto: Vlada Srbije

Kako je ranije najavljeno, u 13.30 časova se očekuje zajednički ručak zapadnoblakanskih lidera koji organizuje šefica diplomatije EU Federika Mogerini, a glavne teme će biti dešavanja u regionu s obzirom na tenzije koje vladaju mesecima, pre svega između Beograda i Prištine.

Razgovaraće se i o ostvarenom u 2018, kao i o predviđanjima za 2019.

Kada je reč o evrointegracijama, Evropska komisija je još u februaru usvojila strategiju za Zapadni Balkan i u njoj je naznačeno da sve zemlje imaju evropsku perspektivu. Naglašeno je, međutim, da će brzina približavanja zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata. To je rečeno i u maju, na samitu EU i lidera Zapadnog Balkana, prvom takvom skupu posle 15 godina.

Sastanak sledi dan posle još jednog pisma EU Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je ugrozio napredak postignut u dijalogu. Upozoren je da je povukao poteze koji ugrožavaju do sada postignut napredak i da format pregovora treba da ostane kakav jeste, tj. da Prištinu predvodi Hašim Tači.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J.....

    19. decembar 2018 | 16:59

    Pregovori???nemojmo da se zanosimo bilo kakvim pregovorima u briselu.ovo nam je svima nama (mislim na ceo zapadni balkan)amerika zakuvala pa ce ona i resiti kad bude htela tj kad pistigne svoje licne interese i ciljeve.a mi da budemo srecni ako nam ne zakuva i neki rat.

  • Zile

    19. decembar 2018 | 11:57

    Mislim da je sve ovo mlacenje prazne slame. Nikada nista nisu ni postigli tim sastancima. U stvari da li iko zna o cemu se uopste i pregovara? O babama i zabama.

  • Bot

    19. decembar 2018 | 12:51

    Boli glava od ovih botova sto ostavljaju komentare , svaki isti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA