Kakva su očekivanja od današnjeg sastanka lidera Zapadnog Balkana u Briselu? EU zabrinuta za situaciju u regionu

Ovo je neformalni sastanak koji je visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini sazvala pred kraj godine - rekla je Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić

  • 56

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ocenila je danas da ne treba očekivati ništa spektakularno od današnjeg sastanka u Briselu lidera zemalja Zapadnog Balkana s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Ona je za TV Prva rekla da je sastanak ipak dobar znak da je EU stalo do regiona, da joj je stalo do regionalne saradnje i bezbednosti.

- Ovo je neformalni sastanak koji je visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini sazvala pred kraj godine. Sastanak je značajan jer pokazuje da je EU zabrinuta za situaciju u regionu, pre svega zbog usporavanja ili nedostatka dijaloga Beograda i Prištine - rekla je Grubješićeva.

Ocenila je da je "providna igra" prištinske strane koja pokušava da minira dijalog, pokušajem promene formata za dijalog.

Ovo je neformalni sastanak koji je visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini sazvala pred kraj godine-Printskrin: Youtube/N1

Suzana Grubješić podseća i da je Federika Mogerini, posle neuspelog sastanka Saveta za stabilizaciju i predruživanje EU s vlastima u Prištini, jasno poručila da se format za dijalog neće menjati i da će u njemu učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači sa prištinske strane.

- Dijalog mora da se nastavi, to je opšte poznato i opšte prihvaćeno, samo je pitanje kada. To može biti onog trenutka kada prištinske vlasti povuku ovu političku, a ne ekononmsku odluku o uvećenju taksi za 100 odsto na robu iz Srbiji i BiH, i kada se stvari koliko-toliko vrate u normalu - naglasila je Grubješićeva.

Ističe da dijalog nema alternativu i da se mora tragati za trajnim, održivim, kompromisnim rešenjem.

- Ne treba očekivati da to rešenje bude pravedno, jer pravedna rešenja se nisu dešavala ni u istoriji, dešavala su se ona koja su moguća - pojasnila je generalna sekretarka Evropskog pokreta.

To što su SAD spremne i što se nude da pomognu postizanju sporazuma, prema njenim rečima, znači da je EU izgubila "konce iz ruku" što se tiče Briselskog dijaloga, pogotovu njegove implementacije.

- Kao što znamo najvažniji deo, Zajednica srpskih opština, nije ni do danas ispunjen. Svaka pomoć sa strane, ako je konstruktivna i ukoliko ide u pravcu pronalaženja trajnog rešenja, dobrodošla je - zaključila je Suzana Grubejšić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. decembar 2018 | 10:52

    MA TO SVE ISTA MAFIJA KOJA HOCE DA NAM OTME KOSOVO I METOHIJU!!!

  • smokvica

    19. decembar 2018 | 11:28

    EU treba da bude pravedna I podrzi istinu

  • Dragan

    19. decembar 2018 | 10:50

    Verujem da ce se podoci svest Albanaca da dijalog mora da se nastavi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA