≫ 

Priština doliva ulje na vatru! Cipras o taksama i "Vojsci Kosova, Vučić poručio: Hvala Grčkoj na podršci (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Srbije i premijer Grčke imali su tet-a-tet sastanak, dok su ministri dve vlade razgovarali na odvojenim, bilateralnim sastancima

  • 16

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom, koji boravi u poseti Srbiji. Posle sastanka, Vučić i Cipras su se obratili medijima.

Predsednik Srbije izjavio je da Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose, iskrene i istinski prijateljske, te da Srbi doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja i u politici, ali i u ekonomiji i svim važnim pitanjima.

- Želimo što bolje odnose, da ih izgrađujemo i unapređujemo sveukupne ekonomske odnose - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

- Mi smo zahvalni Grčkoj i vama na podršci koju pružate teritorijalnom integritetu Srbije, na tome što dobro razumete poziciju naše zemlje i na mestima gde god možete i kako možete pružate podršku srpskom narodu - rekao je Vučić.

Vučić na konferenciji za medije - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao i da je Srbija zahvalna i na podršci našem evropskom putu.

- I verujemo da vas, koji nam tu podršku pružate, Srbija nije obrukala svojim radom u ekonomskoj i drugim sferama - dodao je on.

Kako je dodao, razgovarali su danas o svim važnim regionalnim pitanjima.

Vučić je Ciprasu u tet-a-tet razgovoru govorio o svim problemima na KiM sa kojima se Srbija suočava.

- Mada on to sve zna, govorio sam mu i o formiranju vojske, što je ne samo suprotno međunarodnom pravu već, i lokalnom zakonodavstvu, i posebno o taksama suprotnim normama racionalnog i porazumevajućeg ponašanja u 21. veku, kada imate slobodan protok robe - rekao je Vučić.

On je izjavio da bi za Srbiju bilo veoma važno da se dogovor Makedonije i Grčke iz Prespe sprovede u delo.

- To bi značilo da Severna Makedonija bude most između Srbije i Grčke - rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija svesna da to nije ni lako ni jednostavno.

- Ne želimo da se mešamo, ali to je put koji Srbija i njeni građani apsolutno podržavaju - dodao je.

Predsednik Srbije je rekao da će u narednih nekoliko nedelja biti završen autoput na Koridoru 10, koji će omogućiti da se iz Grčke i Makedonije preko Srbije putuje u potpunosti autoputem, ali je naveo da u narednom periodu treba raditi na unapređenju stanja železničke pruge sa Skopljem i Atinom.

On je naveo da je bilo reči i o digitalizaciji, smanjenju cena telekomunikacionih usluga, ali i o sportskim temama, poput ideja da se Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija zajednički kandiduju za domaćina fudbalskog prvenstva.

Vučić i Cipras - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

TREBA DA DIGNEMO SVOJ GLAS

- Želeo bih da se zahvalim gospodinu Vučiću. Jasno je da su bliske veze između naših naroda dodatno ojačane u proteklom periodu. Treći put u svojstvu premijera dolazim u Beograd i mislim da smo uspeli da ostvarimo značajne korake u saradnji, ne samo održavanjem istorijskog prijateljstva - rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.

On je rekao da se ne Grčka ne oseća samo na osećanja koja postoje između dva naroda, već i zbog zajedničke vizije i saradnje na Balkanu.

- Dakle, naša vizija nas je dovela do ideje da ojačamo bilateralne odnose, ali i da pristupimo ključnoj, suštinskoj saradnji sa još dve zemlje: Rumunijom i Bugarskom - rekao je uoči sutrašnje kvadrilaterale.

- Grčka je zemlja koja stabilno i kontinuirano podržava evopski put Srbije, zato što mislimo da je to put koji pokazuje perspektivu Srbije. A to je zemlja od značaja za regionalnu bezbednost - obrazložio je Cipras ulogu Srbije na Balkanu.

Cipras - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je potvrdio da se na sastanku razgovaralo i o neprijatnim temama koje se tiču situacije na Kosovu.

Cipras je osudio neprihvatljive aktivnosti Prištine, uvođenje taksi za proizvode iz Srbije i BiH, kao i pokušaj stvaranja vojske Kosova, i istakao da je to ''dolivanje ulja na vatru''.

On je rekao da je sa srpskim predsednikom razgovarao na tu temu i da to što radi Priština ne doprinosi stabilnosti u regionu.

- Ove prilike nisu samo neprijatne, već izazivaju i destabilizaciju. Treba da dignemo svoj glas. Gospodin Vučić i vlada Srbije imaju težak posao i ne treba da skrenu sa tog kursa - poručio je Cipras.

Kako je rekao, teško je Srbiji da ostane na tome putu, da pokušava da pronađe rešenje.

- Jer, emocije srpskog naroda mogu izazvani gnev i srdžbu, ali morate ostati na tom putu. Želim zato da osudim radnje Kosova pošto bacaju ulje na vatru i želim da podržim Srbiju na tom putu i naporu da pronađe rešenje, jer je to perspektiva da se održi stabilnost u regionu - kazao je Cipras.

On je takođe ocenio da je Makedonija predstavljala "sivu zonu" između Srbije i Grčke, koja će sada postati most, te da će Prespanski sporazum doneti dobro obema zemljama i trećoj - Makedoniji.

SEDNICA VISOKOG SAVETA ZA SARADNJU SRBIJE I GRČKE

Predsednik Srbije i premijer Grčke imali su tet-a-tet sastanak, dok su ministri dve vlade razgovarali na odvojenim, bilateralnim sastancima.

Vučić i Cipras - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon toga, održana je druga sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, u prisustvu Vučića i Ciprasa.

Sastanak se održava u Palati "Srbija" - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Cipras danas završava bilateralnu posetu Srbiji, ali ostaje u Beogradu zbog sutrašnjeg sastanka kvadrilaterale, kojem će uz njega i predsednika Srbije, prisustvovati i premijeri Bugarske i Rumunije, Bojko Borisov i Vjorika Danćila.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Damir

    21. decembar 2018 | 12:38

    Saradnja Srbija i Grčke na visokom nivou, zahvaljujući odličnoj saradnji Vučića i Ciprasa

  • Julija

    21. decembar 2018 | 12:45

    Saradnja Srbije i Grčke uvek je bila dobra i uvek je težila ka stabilnosti Balkana

  • Ksenija

    21. decembar 2018 | 12:43

    Grčka je nas važan partner i jedna od retkih zemalja koja sagledava problem KiM i iz naseg ugla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA