≫ 

Vučić sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije: EU perspektiva važna za Srbiju i region, saobraćajno i energetsko povezivanje prioritet (FOTO) (VIDEO)

Završen sastanak predsednika Srbije sa Borisovom, Ciprasom i Danćilom

  • 27

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednicima vlada Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Vjorikom Danćilom. Posle sastanka balkanski lideri se obraćaju medijima.

Predsednik Srbije je rekao da je ponosan i srećan što može da ugosti, kako je kazao, naše prijatelje.

- Nama je čast da ugostimo naše prijatelje i veoma sam im zahvalan na podršci koju pružaju Srbiji - izjavio je Vučić.

Napomenuo je da postignuto nekoliko važnih dogovora na sastanku. Vučić se istovremeno zahvalio Borisovu na podršci, koju je Bugarska pružila Srbiji tokom predsedavanja EU, takođe se na podršci zahvalio i Ciprasu na stalnoj podršci i pažnji koju pruža Srbiji.

- Mi kao Srbija, ali i svi ostali na Balkanu smo uvereni da će Rumunija veliku pažnju posvetiti nastavku evropskih integracija. Istovremeno sigurno će to značiti i značajnje infrastrukturno povezivanje ove četiri zemlje. Mi se politički, ali i ekonomski snažnije uvezujemo, viđamo i viđaćemo se - kazao je on.

Vučić je najavio da će sledeći sastanak kvadrilaterale biti održan u Rumuniji tokom predsedavanja EU, što je ocenio veoma važnim.

- Nadam se da će i gospođa Danćilu, pružiti podršku Srbiji tokom rumunskog predsedavanja EU - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

VUČIĆ: Dogovoreno nekoliko infrastrukturnih projekata!

Kazao je da na sastanku bilo reči o završetku infrastrukturnih projekata i da je dogovoreno nekoliko konkretnih projekata za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje.

Kada je reč o energetici, razgovaralo se o električnoj mreži od Rešica u Rumuniji do Pančeva, i to tome kako Srbija da dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji značajno lakše kada je reč o gasu.

- Dobili smo od njih podršku i nadu i očekujem da ćemo i taj problem da rešimo u budućem periodu - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

On je istakao da je za Srbiju od značaja da uskoro završi istočni i južni krak Koridora 10 i dodao da ćemo kroz nekoliko nedelja ili meseci biti spremni da "izađemo" i do granice sa Makedonijom i do granice sa Bugarskom, što je značajno i za Grčku i za Bugarsku.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Naveo je da su razmotrili pitanje izgradnje autoputa preko Vršca do Temišvara i dodao da je zadovoljan što je Rumunija nedavno pokrenula izradu vizibiliti studije za taj projekat.

- Verujemo da, ako donesu odluku, bez ozbira da li će se odlučiti za javno-privatno partnerstvo, finansiranje iz budžeta ili fondova, možemo da krenemo u izgradnju koridora važnog za Srbiju - rekao je Vučić.

Na taj način Beograd bi bio spojen autoputevima sa Temišvarom, Solunom, Sofijom i Atinom, što je od velikog značaja.

Bilo je reči i železničkom povezivanju, a Vučić je podsetio da Srbija ulaže u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgra sa 261 milionom evra.

- Očekujemo da donesemo odluku sa prugu do Vranja i do granice, da ćemo zajedno sa Skopljem pronći dovoljno novca i računa da uđemo u tu investiciju. Onda bi nam put do Soluna, Atine i luke Pirej bio od velikog značaja -ukazao je Vučić.

Vučić je rekao da su Srbija, Rumunija, Grčka i Bugarska formirale Inicijativni organizacioni komitet, koji će kandidovati naše četiri zemlje da budu domaćini Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. godine i Svetskog 2030. godine.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

DANĆILA: Rumunija predsedava EU od 1. januara 2019. godine, daćemo podršku Srbiji

Predsednica rumunske vlade Vjorika Danćila izjavila je danas da Rumunija podržava evropski put Srbije i namerava da tokom svog predsedavanja EU od 1. januara 2019. tu temu drži na agendi i u fokusu.

Danćila je rekla da je upravo zato pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Bukurešt tokom predsedavanja Rumunije EU, kako bi se povećala vidljivost značajnih koraka koje je Srbija do sada preduzela na EU putu.

Ona je takođe čestitala Srbiji na nedavnom otvaranju poglavlja 17 i 18, i pozvala i Bugarsku i Grčku da zajednički obezbede svu moguću podršku Srbiji u otvaranju preostalih poglavlja, a potom i zatvaranju svih poglavlja u pregovorima sa EU.

Premijerka Rumunije je izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja sastanka, važnog, kako je istakla, jer su se dotakli nekoliko važnih pitanja - saradnje među četiri zemlje, bilateralne ekonomske saradnje, saradnje u okviru kvadrilateralnog formata, ali I saradnje u oblasti energetike infrastruktre, turizma, sporta.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Želimo da imamo bolju ekonomsku povezanost, da prošrimo saradnju u regionu i da znajčajnije unapredimo direktne odnose i prijateljstva - rekla je Dančila.

Kako je dodala, sa Vučićem je razgovarala o saradnji dve zemlje u infrastrukturi, kako da se dve zemlje povežu, ali i ekonomskom formatu koji bi bio podrška poslovnim ljudima iz Rumunije i Srbije da ulažu u dvema zemljama.

Podsetila je da Rumunija 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje EU i da zato namerava da iznese pregled zajednickcih tema koje mogu da stave na agendu zajedno, kao i kako da daju adekvatan doprinos procesu proširenja

- Rumunija želi da stavi poseban fokus na zapadni Balkan. Sva podrška Srbiji. Podržavamo proceš proširenja, to će biti prioritet na agendi i ključna oblast tokom predsedvanja - istakla je ona.

BORISOV: Naše povezivanje nije upereno ni protiv koga, treba da ostanemo jedinstveni, ali u EU

Predsednik bugarske vlade Bojko Borisov izjavio je da čvršće povezivanje četiri zemlje regiona nije upereno ni protiv koga, naprotiv, te da je kompatibilno sa politikom EU i sa svima koji žele da razvijaju saradnju u regionu.

- Naš format nije uperen ni protiv koga, komaptibilni smo sa EU i sa svakim ko želi da radi na povezivanju i saradnji u oblasti infrastrukture i energetike. Na nama je da pokažemo dobre primere saradnje, komunikacije, mira -rekao je Borisov.

Borisov je izrazio zahvalnost Grčkoj zbog Solunske agende, jer su tada Rumunija i Bugarska dobile podršku za učlanjenje EU i izrazio nadu da će i predsednik Srbije uskoro moći da kaže nešto slično, kada Srbija postane član EU.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Uz konstataciju da je “Bog učinio da ove četiri zemlje budu na najlepšem mestu na svetu”, ukazao je da ne treba da budu potcenjene ni kada je reč o stanovništvu i BDP, te da treba da iskoriste veliki potencijal koji imaju.

- Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima. Značajan napredak Bugarska ostvaruje sa Grčkom, u narednih godinu i po dana biće završen deo puta do granice sa Srbijom, završen je projekat unapređenja železničke infrastrukture i ona će sada biti deset puta bolja nego što je bila. Radimo na povezivanju između Bugarske i luke Aleksandropulis, kada je reč o energetici i nadam se da ćemo i sa rumunskom vladom moći da izgradimo više mostova preko Dunava, jer iskustvo pokazuje da to donosi više prihoda lokalnim zajednicima - rekao je Borisov.

Takođe je istakao da četiri zemlje treba da budu jedinstvene u suočavanju sa problemima, a posebno je važno da rade zajedno na politici azila.

- Ako nešto može da potopi Balkan, to je onda migrantsko pitanje, moramo da se držimo zajedno i u tom smislu oslanjam se na rumunsko predsedavanje da to pitanje drži na agendi - rekao je Borisov.

CIPRAS: Za ceo region važno da Srbija pristupi EU

Srbija ispunjava uslove za pristupanje EU, izjavio je danas premijer Grčke Aleksis Cipras i dodao da je na sastanku kvadrilaterale Srbije, Bugarske, Ruminije i Grčke u Beogadu istaknut značaj koji pristupanje Srbije ima za budućnost celog regiona.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je rekao, sve zemlje Balkana moraju da ispune obaveze i funkcionišu u skladu sa evropskim tekovinama - poštuju međunarodno pravo, pravo manjina i obezbede vladavinu prava, što su sve vitalni kriterijumi za pristpanje EU.

- Mi smatramo da Srbija ispunjava te kriterijume i da druge države, takođe, moraju da prate taj put - poručio je premijer Grčke.

- EU mora da donese pozitivnu odluku po ljude na Balkanu, a ne da se rukovidi strahom i pristupa defetistički. Smatarmo da su pred nama značajni izazovi. Imamo poteškoće koje moraju biti prevaziđene - rekao je Cipras.

- I kada je reč o važnim pregovorima, mi želimo da prenesemo poruku optizmizma i da sve zemlje Balkana treba da prate primer saradnje koju smo danas postavili", naveo je Cipras.

Kaže da su danas razgovarali o prioritetima predstojećeg rumunskog predsedavanja EU i naglasili da će upravo proširenje EU i pristupanje Zapadnog Balkana biti jedan od ključnih priorteta za rumunskog predsedavanje.

ZAVRŠEN SASTANAK

Sastanak predstavnika Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije počeo je oko 10 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić sa premijerima Rumunije, Bugarske i Grčke - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sastanku je prethodilo zajedničko fotografisanje.

Danćila, Borisov, Vučić i Cipras (s sleva na desno) - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je sinoć u vili "Bokeljka" priredio večeru za Ciprasa i Borisova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    22. decembar 2018 | 10:58

    Podrška Grčke, Bugarske i Rumunije je od velikog značaja za Srbiju!

  • amador

    22. decembar 2018 | 10:53

    Verujem da cemo ostavriti podrsku svih zemalja kada realno sagledaju situaciju.

  • Sofija

    22. decembar 2018 | 10:48

    Lepa slika svetu prikazana. Sloga i prijateljstvo koje godinama traje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA