≫ 

Da li će ultimatum SAD naterati Prištinu da povuče takse? Posle najave o uvođenju sankcija oglasio se Haradinaj (FOTO)

Haradinaj je poručio da je duboko ubeđen u mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će rezultirati uzajamnim priznanjem

  • 6

Posle najave da će, ukoliko ne povuče nametnute stopostotne takse na proizvode iz Srbije, SAD Prištini uvesti sankcije, oglasio se i Ramuš Haradinaj, koji je poručio da Vlada tzv. Kosova ostaje pri svom stavu da neće menjati odluku pre nego što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum Beograda i Prištine rezultirati "uzajamnim priznanjem".

Nakon što su Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department upozorili Prištinu da hitno ukine nametnute mere na proizvode iz Srbije ili će u protivnom biti sankcionisana, kosovski premijer je na svom profilu na Fejsbuk napisao da sve do dobijanja traženih garancije mere ostaju na snazi.

Haradinaj kaže da je duboko ubeđen u mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će rezultirati uzajamnim priznanjem.

- Intenzivno radimo na konačnom sporazumu, a sačinili smo i veliku knjigu sa poglavljima i nacrtom ovog sporazuma. Mi smo sve to uradili da bismo obezbedili da, kada sednemo da pregovaramo sa predstavnicima Srbije, imamo solidnu osnovu, činjenice i argumente - naveo je Haradinaj.

Tvrdi da uvođenje taksi od sto odsto nije usmereno protiv postizanja finalnog sporazuma sa Beogradom.

Naprotiv, kaže Haradinaj, vlada će "privremeno obustavit porez, samo uz međunarodne garancije da će finalni sporazum rezultirati uzajamnim priznanjem".

Precizirao je da pod garancijama podrazumeva da postoji dokaz koji bi, kako kaže, svedočio da je sporazum sa Srbijom dogovoren u načelu i da se samo očekuje njegovo potpisivanje.

VIDEO: Albanci pale srpske proizvode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasa paris

    14. januar 2019 | 15:59

    Pa ovaj takozvani nista pametno da kaze

  • Zane

    15. januar 2019 | 07:14

    On traži da zapad garantuje da će Srbija da prizna Kosovo onako kako oni predlažu? Srbiju niko ne može da natera da se dobrovoljno odrekne dela svoje teritorije i to se još nigde u svetu nije desilo. Zapad zato i čeka da se Srbija dogovori sa Albancima i ustupi im Kosovo da bi posle rekli da smo im sami to dali. Možda zato treba proglasiti Kosovo okupiranom teritorijom da vidimo onda reakcije.

  • Тодорић

    14. januar 2019 | 22:08

    Да ли то овај лик понижава Трампа? Ауууу,није то паметно...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA