I Džordž Buš je znao za njegova zverstva: Nastavlja se saslušanje Rustema Mustafe u Hagu

Pod njegovom komandom navodno su ubijeni srpski i albanski civili, a njihova imovina je opljačkana i uništena

  • 6

U Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu počeo je danas drugi dan saslušanja bivšeg komandanta tzv. OVK u zoni Lap, Rustema Mustafe, pozntijeg kao Remi.

On je u sedište Specijalnog suda došao u pratnji svog advokata, Ariana Kocija.

Ni Mustafa ni Koci nisu želeli da daju izjave medijima, kao ni juče nakon zavšetka prvog dana saslušanja, navodi prištinska Bota sot onlajn.

Saoštenja ni izjave ne žele da daju ni predstavnici te pravosudne institucije.

Navodi se da još uvek nije poznato u kom svojstvu se Mustafa saslušava, kao svedok ili osumnjičeni.

Inače, Mustafa je prvi bivši pripadnik tzv. OVK koji je na saslušanju u Specijalizovanom tužilaštvu.

Prvog dana saslušanje je trajalo duže od sedam sati.

Sutra će se u Specijalizovanom tužilaštvu na saslušanju naći još jedan bivši komandant tzv. OVK Sami Ljuštaku.

Podsetimo, Rustem Mustafa Remi, komandant terorističke OVK za Podujevsku oblast, bio je jedini koji je osuđen na pravosnažnu zatvorsku kaznu od četiri godine jer je nečovečno postupao prema zarobljenim albanskim civilima jer je sumnjao u njihovu odanost terorističkoj OVK.

Mustafu su, osim srpske BIA i bezbednosne službe zapadnih zemlja označile kao jednog od glavnih organizatora terorističkih akcija od početka 2001. na KiM, u Makedoniji i opštinama na jugu centralne Srbije - Bujanovcu, Medveđi i Preševu.

U izveštaju BIA navodi se da je on jedan od najuticajnijih komandanata OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, kao i da je taj klan usmeren na aktivnosti vezane za krijumčarenje droge.

Kako se navodi, za Mustafin terorizam se znalo i u SAD - odlukom američkog predsednika Džordža Buša od 29. juna 2001. u Federalnom registru SAD (knjiga 66, broj 126), Mustafa dospeva na listu ljudi koji predstavljaju "pretnju miru na zapadu Balkana i međunarodnim snagama u regionu", piše list.

Rustem Mustafa, poznat kao komandant Remi, rođen je 1971. na Kosovu. Tokom rata na Kosovu 1998-1999. bio je komandant regionalne zone Lab i član takozvane Lapske grupe OVK.

Pod njegovom komandom navodno su ubijeni srpski i albanski civili, a njihova imovina je opljačkana i uništena. Drugi su kidnapovani i ilegalno zatvoreni u zatvorima u selima Bradaš i Gornja Lapaštica, piše sajt trialinternational.org.

Rustem i drugi su navodno držali zarobljenike u nehumanim uslovima, uskraćujući im adekvatnu zdravstvenu negu, hranu, vodu i podvrgavani stalnom premlaćivanju, mučenju i drugim pretnjama smrću od avgusta 1998. do juna 1999. godine.

U aprilu 1999. Mustafa je navodno naložio Nazifu Mehmetiju da ubije pet Albanaca koji su bili zatvoreni u pritvorskim centrima u Majaku i Potoku i optuženi za saradnju sa srpskim snagama, navodi se na sajtu ove nevladine organizacije.

Posle konflikta Rustem Mustafa je postao poslanik i potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK). On je uhapšen u avgustu 2002. i izveden pred Okružni sud u Prištini u kojem su sudile međunarodne sudije UNMIK-a.

Prema obaveštajnim podacima, Mustafa u svojim kriminalnim aktivnostima, pre svega trgovini drogom, sarađuje sa Ramušom Haradinajem, dok je do 2015, kada je pravosnažno osuđen, bio poslanik i potpredsednik Tačijeve stranke, piše Blic. Grupe pod kontrolom Mustafe, osim što proteruju preostale Srbe, počinju da se bave preprodajom napuštenih stanova i druge imovine.

Mustafa je osim terorističke grupe "BIA" direktno formirao i "Skiftere" i "Crvenu ruku", čiji su pripadnici progonili, kidnapovali i ubijali preostale Srbe na području Prištine i Podujeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    15. januar 2019 | 12:49

    Buš znao. Pa naravno, oni su "igrali" za istu "ekipu". Zajedno sa Klintonom

  • Mihajlo

    15. januar 2019 | 12:33

    Udba ili DB bi ti davno rešila 👊

  • Lols

    15. januar 2019 | 12:11

    Izmisliće takvu žvaku, da će srbi ponovo biti okrivljeni i zbog toga što ih još ima na KiM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA