≫ 

Šetnja za Olivera Ivanovića: Inicijativa "1 od 5 miliona" organizovala protestni skup povodom prve godišnjice ubistva lidera SDP-a (FOTO) (VIDEO)

Na večerašnjem skupu, obratio se glumac Branislav Trifunović, a zatim su okupljeni građani krenuli u protestnu šetnju od Platoa, preko Terazija, do Slavije, Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save

  • 98
Šetnja za Olivera Ivanovića

Foto: A. Nalbantjan

Prva godišnjica ubistva Olivera Ivanovića obeležena je večeras, između ostalog, i šetnjom od platoa Filozofskog fakulteta do Hrama Svetog Save. Protestni skup organizovala je inicijativa "1 od 5 miliona", a jedan od zahteva koje ističu svake subote na protestnim šetnjama jeste otkrivanje nalogodavca ubistva Olivera Ivanovića.

Uoči početka skupa, sa ozvučenja su puštani delovi intervjua koje je Ivanović dao medijima pre nego što je ubijen, a okupljenim građanima su deljene sveće.

- Nisam dozvolio da budem stavljen tamo ili ovamo, ja sam svoj čovek, neću da se svrstavam. Ne vidim kome bi bilo u interesu da me nema, kome sam ja pretnja za bezbednost, ne čak ni onim kriminalcima koji me baš i ne vole - neke su od poruka Olivera Ivanovića, koje su večeras ponovljene.

Predstavnici Lokalnog fronta sa svećama u rukama - Foto: Telegraf.rs

Na večerašnjem skupu obratio se glumac Branislav Trifunović.

- "Nisam problem ja kao ličnost, već što govorim istinu kao i eho te istine. Ako ne delujete, onda gledajte nasilje - u atmosferi straha se ne živi. Građani su zastrašeni i razumem ih, ali niko nema pravo da svojim strahom ugrozi budućnost ostalih, oduprite se, nas je ipak više", ovako je govorio Oliver Ivanović koji je na današnji dan brutalno ubijen sa šest metaka u leđa. Godinu dana kasnije ne zna se ni ko ga je likvidirao ni ko je izgovorio "smaknite ga". Samo smo dobili informacije ko nije. Poštovana porodico Ivanović, dragi građani i prijatelji, večeras ćemo šetati do Hrama u čast Olivera Ivanovića, čoveka koji je mislio svojom glavom i koji se do kraja života borio za mir i za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji - rekao je glumac Branislav Trifunović na početku skupa.

Zamolio je prisutne da stave u džepove pištaljke i da spuste transparente, jer kreću u memorijalnu šetnju.

- Šetaćemo u tišini u čast Olivera Ivanovića, sa porodicom Ivanović koja je sa nama. Mi smo svi sa Oliverom i sa njegovom porodicom - kazao je na kraju obraćanja Trifunović.

Branislav Trifunović na večerašnjem skupu - Foto: A. Nalbantjan

Posle govora Trifunovića, šetnja za Olivera Ivanovića krenula je od Platoa ispred Filozofskog fakulteta, a ruta je - preko Terazija, Ulicom Kralja Milana, preko Slavije, Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Građani u protestnoj šetnji - Foto: A. Nalbantjan

Na početku kolone raširen je veliki transparent sa istom porukom: "Nas je ipak više".

Građani u protestnoj šetnji - Foto: A. Nalbantjan

Protestnoj šetnji su se pridružili i pojedni lideri opozicije, poput Dragana Đilasa, Boška Obradovića i Saše Radulovića.

Đilas i predstavnici Lokalnog fronta - Foto: A. Nalbantjan

Prisutan je bio i bivši predsednik DS Dragan Šutanovac.

Građani u protestnoj šetnji - Foto: A. Nalbantjan

Okupljeni građani su pred Trgom Slavija zastali, kako bi upalili sveće i svetla na mobilnim telefonima i uperili ih ka nebu.

Posle kraćeg razgovora sa sa policijom, okupljeni građani su preko platoa krenuli ka Hramu Svetog Save da zapale sveće.

Građani u Bulevaru oslobođenja - Foto: A. Nalbantjan

Protestna šetnja je završena ispred vrata Hrama Svetog Save, gde je još jednom raširen transparent sa porukom: "Nas je ipak više".

Sveće su položene uz stubove Hrama, a sve vreme se sa razglasa čula pesma "Vostani Serbie".

Organizatori su na kraju skupa zahvalili svima što su u tolikom broju došli večeras kako bi odali počast ubijenom Ivanoviću i najavili da će sledeći protest biti održan u subotu od 18.00.

Završetak protestne šetnje - Foto: A. Nalbantjan

Na skup je stiglo i nekoliko aktivista Lokalnog fronta, učesnici "Ibarskog marša". Oni su pešačenje otpočeli u subotu i prešli su 170 kilometara, kako bi prisustvovali obeležavanju godišnjice ubistva Olivera Ivanovića.

Organizatori napomenuli su da, za razliku od subotnjih protesta, tokom ove šetnje neće biti pištaljki, pesme i buke, već će okupljeni građani nositi sveće, u pomen preminulom Ivanoviću.

Građani u protestnoj šetnji - Foto: A. Nalbantjan

Milena Ivanović, udovica ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (GI SDP), najavila je da neće učestvovati u ovom skupu, jer ne želi da se smrt njenog supruga politizuje.

Ona je jutros sa sinom Bogdanom obeležila pomen smrti Olivera Ivanovića u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde su sveće zapalili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, šef Kancelarije za KIM Marko Đurić, ministar odbrane Aleksandar Vulin. Takođe, ispred Hrama se okupio veliki broj građana koji su želeli da zapale sveću.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dimitrije

    16. januar 2019 | 18:34

    Čist politički skup, bez trunke sažaljenja prema porodici upokojenog Ivanovića

  • Veljko

    16. januar 2019 | 18:42

    Zaista mi je đao Olivera, ali se pitam zašto Tadić , Đilas i ostali ne otkriše ubice mladih gardista na Topčideru pre 15 godina? Oni su bili na vlasti.I niko ne protestova. Jesu li njihovi životi mawe vredni?

  • dare

    16. januar 2019 | 18:36

    Na žalost ubica nije pronadjen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA