Američki list o Putinovoj poseti: Srbija ponovo balansira između Istoka i Zapada

Njujork tajms navodi da je Putinu priređen raskošan doček - voda u centralnoj beogradskoj fontani bila je obojena u crveno, topovski plotuni su grmeli kod Palate Srbija, a desetine hiljada Srba dovedene su autobusima iz cele zemlje da ga pozdrave

  • 19
Vladimir Putin, poseta Srbiji Foto: Telegraf

Strategija balansiranja Srbije između Istoka i Zapada ponovo je relevantna, a njen oslonac je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, piše američki list Njujork tajms u tekstu o poseti predsednika Rusije Vladimiru Putina Beogradu.

Kao zemlja na istočnom krilu Evrope koja teži članstvu u EU bez kvarenja veza sa Moskvom, Srbija je ponovo "u igri", ocenjuje list.

Njujork tajms navodi da je Putinu priređen raskošan doček - voda u centralnoj beogradskoj fontani bila je obojena u crveno, topovski plotuni su grmeli kod Palate Srbija, a desetine hiljada Srba dovedene su autobusima iz cele zemlje da ga pozdrave.

Foto: Čitalac Telegrafa

Prizor je bio prikladniji za vremena kraljeva, navodi list i dodaje da ovo nisu obična vremena za Srbiju koja se još jednom našla rastrzana između Istoka i Zapada, na način koji podseća na period Hladnog rata.

Tadašnja Jugoslavija uspela je da ostane van sovjetskog bloka kojem je nominalno pripadala, a sada se ta strategija balansiranja odjednom ponovo čini relevantnom, usled obnovljenog takmičenja Istoka i Zapada za politički i ekonomski uticaj u Evropi, naročito na Balkanu, dodaje Njujork tajms.

Tačka oslonca balansiranja Srbije je njen predsednik Aleksandar Vučić, lider koji se smatra veoma sličnim Putinu, dodaje se. List navodi da su u Srbiji topla osećanja prema Rusiji i divljenje Putinu duboko ukorenjeni i da je i pre njegovog dolaska delovalo da je ruski lider svuda - bilbordi na autoputu pozdravljali su "dragog prijatelja" Srbije, njegov lik je na majicama, šoljama, čak i na donjem vešu.

Američki list dodaje da je ispred Hrama Svetog Save 100.000 ljudi okupljeno da pozdravi Putina i Vučića. Mnogima od njih ponuđeni su izvesni podsticaji kako bi došli, navodi se.

Foto: A. Nalbantjan

Taj skup bio je dijametralno suprotan onom održanom dan ranije, kada su desetine hiljada građana pošle istom rutom, do Hrama Svetog Save, u protestnu šetnju povodom godišnjice ubistva lidera građjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, navodi list.

Organizovanjem skupa svojih pristalica, Vučić koji negativno govori o nedeljnim gradjanskim protestima, želeo je da pokaže koliku podršku ima, ocenjuje Njujork tajms.

List prenosi izjavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da je "krajnje neuobičajeno, naročito u demokratijama, da vlada organizuje masovan skup kako bi pozdravila stranog zvaničnika".

To je otvorilo priliku za Rusiju koja Srbiju vidi kao potencijalno plodonosnu investicionu metu, naročito kad je reč o isporukama prirodnog gasa, dodaje Njujork tajms.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sexo

    18. januar 2019 | 15:06

    Fasisti mrze nas i Rusiju a i ja fasiste

  • caca

    18. januar 2019 | 15:01

    Srbija i Rusija su oduvek bile prijateljske zemlje,i tako ce da ostane zauvek!!!

  • Ana

    18. januar 2019 | 14:59

    Srbija nikada nije balasnirala, to nije nas nacin rada, mi vodimo otvorenu politiku mira, a sa Rusijom nas veze veliko prijateljstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA