Nisu dovoljne takse na srpsku robu, Priština uvodi nove mere: Oglasio se i gradonačelnik Ahmeti

Sada je lako videti koji proizvod je iz susednih država, a koji je domaći - izjavio je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti

  • 5

Na Kosovu je počela primena administrativnog uputstva iz Prištine kojim je predviđeno da u svakoj prodavnici na Kosovu pored cene proizvoda mora da stoji i zastava zemlje porekla.

Za kršenje te odredbe predviđene su kazne za trgovce u iznosu od 1.000 do 10.000 evra.

I u marketu ETC, koji se nalazi na prelazu iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice, počelo je označavanje proizvoda, prenosi portal „Kossev“. Ipak, pored pojedinih proizvoda u tom marketu može se primetiti da zastave ipak nedostaju.

Nakon uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, na Kosovu je počela kampanja promovisanja domaćih proizvoda. Donošenje i primena tog administrativnog uputstva za kosovske vlasti predstavlja još jednu meru zaštite domaće proizvodnje.

Od sada, građani ne moraju da čitaju bar-kodove, lako je videti koji proizvod je iz susednih država, a koji je domaći,izjavio je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti-Foto: Wikipedia /Kristina Millona

- Od sada, građani ne moraju da čitaju bar-kodove. Lako je videti koji proizvod je iz susednih država, a koji je domaći - izjavio je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Ministarstvo trgovine i industrije tzv. Kosova (MTI) počelo je da nadgleda da li se u prodavnicama postavljaju zastavice koje ukazuju na zemlju porekla proizvoda.

Glavni inspektor MTI-a Ljuljzim Sulja zatražio je od poslovnih subjekata da poštuju Administrativnu uredbu koju je resorni ministar Endrit Šalja potpisao 29. decembra, i da što pre postave zastavice, saopšteno je iz MTI-a.

Ministarstvo trgovine i industrije tzv. Kosova (MTI) počelo je da nadgleda da li se u prodavnicama postavljaju zastavice koje ukazuju na zemlju porekla proizvoda-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Sulja je u subotu zajedno sa tržišnim inspektorima, posetio nekoliko prodajnih mesta u regionu Prištine, gde je razgovarao sa menadžerima marketa, stavljajući im do znanja da će se nastaviti sa nadgledanjem, preneo je RTK2.

- Na osnovu situacije na terenu, u većini marketa započelo se sa postavljanjem zastavica. Savetovali smo da se zakon poštuje kako ne bismo bili primorani da kažnjavamo - kazao je Sulja.

Glavni inspektor je rekao da ideja nije da se kažnjavaju poslovni objekti, već da budu informisani o tome da se mora poštovati uredba koja je stupila na snagu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nacionalista

    20. januar 2019 | 13:09

    A mi njima embargo na sve sem svinjskog mesa

  • Cika Velja

    20. januar 2019 | 13:25

    A sad srpske zastave na svaki cosak 5 komada??? Ha haaaha ha...

  • Darinka

    20. januar 2019 | 14:35

    Šiptare će uništiti sopstvena mržnja prema Srbima........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA