≫ 

Cerar tražio od Srbije da se izjasni da li je za EU ili Rusiju, Dačić mu ekspresno odgovorio: Laktao da ugosti Putina, a sad nas proziva

Čudi me kako se Miro Cerar nije zapitao za evropsku budućnost Slovenije kada se njegova zemlja, ne tako davno, laktala da ugosti predsednika Rusije nudeći gostoprimstvo za istorijski susret sa Trampom - rekao je Ivica Dačić

  • 18

Šef srpske dilomatije Ivica Dačić odgovorio je na izjavu slovenačkog kolege Mira Cerara koji je pozvao Srbiju da se izjasni da li je i dalje na evropskom putu posle poslednjih dešavanja: posete ruskog predsednika Vladimira Putina i protesta u Beogradu, prenele su Novosti.

- Čudi me kako se Miro Cerar nije zapitao za evropsku budućnost Slovenije kada je 2016. u Vršiču stajao mirno pored Vladimira Putina ili kada se njegova zemlja, ne tako davno, laktala da ugosti predsednika Rusije nudeći gostoprimstvo za istorijski susret sa Trampom? A da ne govorimo kakav je udarac za evropske vrednosti Slovenije to što Srbi ni dan danas tamo nemaju status nacionalne manjine, iako su najbrojnija zajednica, niti pravo da se školuju na svom jeziku - izjavio je Dačić.

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Cerar je pred Odborom za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta rekao da se članice EU pitaju šta se događa u Srbiji:

- Sama poseta Putina ne znači da se Srbija udaljava od svog evropskog puta, ali pojačana saradnja sa Rusijom i unutrašnja dešavanja, koja se graniče sa političkom krizom, onemogućavaju sprovođenje efikasnih reformi - izneo je svoju zabrinutost Cerar.

On je izneo i očekivanja da će slovenački predsednik Borut Pahor, koji dolazi u posetu Srbiji 28. i 29 januara, otvoriti ove teme u razgovoru sa šefom naše države Aleksandrom Vučićem.

Miro Cerar je pred Odborom za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta rekao da se članice EU pitaju šta se događa u Srbiji-Foto: Tanjug/AP

Dačić sve ove poruke Cerara vidi kao autogol Slovenije i to upravo pred dolazak Pahora:

- Naročito kad govori o nekoj navodnoj političkoj krizi u Srbiji, a u Sloveniji su jedva formirali Vladu. Nadam se da se Cerar samo loše izrazio. Cerar je rekao i da šta god Srbija bude odlučila, to će biti njena nezavisna odluka, ali je "savetovao" Beograd da veće napore uloži u pronalaženju rešenje za Kosovo kroz dijalog, ukoliko želi da bude faktor stabilnosti na Balkanu - rekao je Dačić.

VIDEO: Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i granica uspostavljenih tim sporazumom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. januar 2019 | 18:44

    MENI JE ZAO STO NISMO U BRIKSU -BILI BI SIGURNIJI I EKONOMSKI MNOGO BOLJI!!

  • Dragan

    23. januar 2019 | 18:44

    Dragan Dali mali cerar je nasledmik kardelja koji je 40 godina unustavao srbiju i 45 godine sve masine uzornih firmi preselio u maribor,celje i drugo !!!’

  • Oštro

    23. januar 2019 | 18:29

    Sa Slovencima samo oštro prolazi uz stalno ppsećanje da su preko srpske krvi dobili slobodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA