≫ 

Komandanta terorističke OVK čeka put u Hag: Ozloglašeni "Sultan" uskoro pred tužiocima Specijalnog suda za ratne zločine

On je trebalo da se 9. januara pojavi u Hagu, ali nije otputovao zato što je bio u bolnici pošto se "iznenada razboleo"

  • 6

Sudsko veće u Prištini oslobodilo je komandanta Glavnog štaba bivše Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK) Sulejmana Seljimija daljeg izdržavanja zatvorske kazne, potvrdio je prištinskom listu "Koha ditore" direktor kosovske korektivne službe Nehat Tači.

Seljimi će se po izlasku iz zatvora suočiti sa tužiocima Specijalnog suda za zločine pripadnika OVK tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu i jedna je od više od desetak osoba koje su na spisku za saslušanje.

On je trebalo da se 9. januara pojavi u Hagu, ali nije otputovao zato što je bio u bolnici pošto se "iznenada razboleo".

RTS prenosi da su u zahtevu za puštanje na slobodu u sudskom veću naveli da zatvorenik koji je izdržao dve trećine izrečene kazne ima pravo da bude oslobođen.

Foto: Profimedia/AFP

Podseća se da je Seljimi osuđen u slučaju "Drenička grupa", u kojem je deset pripadnika bivše OVK osuđeno zbog zločina nad civilima tokom konflikta 1998-1999. godine.

Navodi se da je Seljimi, bivši ambasador Prištine u Albaniji i po rasformiranju OVK, komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, osuđen je 2016. za mučenje civilnog zatvorenika u improvizovanom logoru OVK u selu Likovac, u opštini Srbica 1998. i početkom 1999. godine.

Bivši komandant tzv. OVK Sami Ljuštaku pozdravio je danas oslobađanje iz zatvora svog saborca u toj paravojnoj formaciji tokom poslednjih sukoba na Kosovu i Metohiji.

- Dobro došli, generale. Kosovo već diše slobodnije! - napisao je Ljuštaku na Fejsbuku i objavio zajedničku fotografiju sa Seljimijem.

Ljuštaku je jedan od bivših komandanata tzv OVK koji je već saslušan u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu o okolnostima koje su pripadnici tzv. OVK činili zločin nad Srbima i pripadnicima drugih zajednica tokom i nakon sukoba na KiM.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. januar 2019 | 18:29

    IDE U HAG DA DOBIJE ODLIKOVANJE ZA UBIJANJE SRBA !!!!

  • PETAR 1

    25. januar 2019 | 18:27

    Mozda gresim, ali moje skromno misljenje je, ovaj sud je jedna velika farsa.

  • Predrag Z.

    25. januar 2019 | 18:44

    Samo pozorište. Ni jednog osuditi neće

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA