≫ 

"Dan D" u Prištini: Jedan telefonski poziv i jedan sastanak mogu odlučiti sve

Javno protivljenje zahtevu SAD i EU da takse na uvoz robe iz centralne Srbije budu odmah ukinute, izgleda neće proći bez posledica po vladu Ramuša Haradinaja

  • 17

30. januar bi u Prištini mogao biti označen kao "dan D" i to iz dva razloga. Posle najava da bi Vlada tzv. Kosova mogla da "padne", najavljen je sastanak predstavnika tri stranke Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja. Osim sastanka koji bi, prema pisanju medija "mogao odlučiti sudbinu Vlade tzv. Kosova", za danas je zakazan i "telefonski sastanak" Džona Bolton, američkog savetnika za nacionalnu bezbednost SAD i Haradinaja, gde će mu biti preneto negovovanje SAD zbog odbijanja da ukine takse na robu iz Srbije i RS.

Javno protivljenje zahtevu SAD i EU da takse na uvoz robe iz centralne Srbije budu odmah ukinute, izgleda neće proći bez posledica po vladu Ramuša Haradinaja.

Kako pišu prištinski mediji, pozivajući se na pouzdane izvore, Džon Bolton, jedan od glavnih savetenika Donalda Trampa, danas će tokom dana održati telefonski razgovor s Haradinajem kako bi mu dodatno obrazložio zvanični zahtev Vašingtona za ukidanjem taksi.

Isti izvor je objasnio da je Bela kuća veoma zabrinuta zbog nedavnog nastupa takozvanog kosovskog premijera prema Sjedinjenim Državama.

Foto: Tanjug/AP

Bolton će, prema istom izvoru, danas "izribati" Haradinaja i napomenuti mu da više nema pravo da SAD pominje kao državu najzaslužnju "za oslobođenje i nezavisnost Kosova".

Takođe, očekuje se da će Bolton iskoristiti taj poziv da Haradinaju ponovi odluku Vašingtona o merama i sankcijama protiv Prištine, ukoliko odmah ne ukine takse i nastavi dijalog sa Beogradom, sa ciljem postizanja konačnog sporazuma koji je u interesu stabilnosti čitavog Balkana.

Osim razgovora sa Boltonom, Haradinaja očekuje i sastanak sa Kadrijem Veseljijem i Fatmirom Ljimajem, koji bi, kako mediji prenose, mogao uticati na sudbinu Vlade tzv. Kosova.

Sastanak se dešava posle iznetih različitih stavova, otvorenih izjava jednih protiv drugih i odbijanja premijera privremenih kosovskih institucija da podržai predlog predsednika Skupštine i Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija da se takse na robu iz Srbije i BiH suspenduju na rok od 120 dana.

Prethodno je Haradinaj uputio pismo ambasadorima Kvinte i šefici Kancelarije EU u Prištini u kojem kaže da je spreman da ukine takse ako SAD i EU inicijaraju i organiziju međunarodnu konferenciju o sveobuhvatnom sporazumu sa Beogradom, koji bi podrazumevaju uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN.

VIDEO: Bolton na više frontova: Da li je američki zvaničnik slučajno otkrio plan za invaziju na Venecuelu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dane

    30. januar 2019 | 13:37

    Haaa bice zavrtanje usiju

  • gagi

    30. januar 2019 | 13:45

    Ne znam zasto ali jednostavno nista neverujem u te price. Sve je to scenario unapred pripremnjen da se sto lakse i bezbolnije sprovedu mnogo bitniji poslovi. A narodu daj zvaku da zvacu dok im ne poispadaju plombe.... Zalosno

  • lemi

    30. januar 2019 | 13:29

    PARTIBREJKERS a jedan poziv menja sve....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA