≫ 

Saznajemo da li Priština napokon ukida takse: Haradinaj izričito protiv

Javno protivljenje zahtevu SAD i EU da takse na uvoz robe iz centralne Srbije budu odmah ukinute, izgleda neće proći bez posledica po vladu Ramuša Haradinaja

  • 62

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj ne prihvata ukidanje dodatnih taksi od 100 odsto koje je Priština uvela na uvoz robe iz Srbije i BiH, što je potvrdio i na sastanku sa liderima vladajuće PAN koalicije.

Kako prenosi prištinski Lajmi.net, na sastanku se nije govorilo posebno o taksama, ali su lideri koalicije obećali da će intenzivirati korake i uskladiti odluke sa strateškim partnerima SAD i EU.

Sajt prenosi, pozivajući se na saopštenje vlade, da je "vladajuća koalicija stabilna" i da se razgovaralo o platformi za dijalog sa Beogradom, koja bi, kako se navodi, trebalo uskoro da bude usvojena u kosovskoj Skupštini.

- Platforma za dijalog će odražavati jedinstvenu poziciju institucija za postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma, koji bi trebao rezultirati uzajamnim priznavanjem i članstvom Kosova u UN-u - navodi se u saopštenju tzv. kosovske vlade.

Foto: Tanjug/AP

Džon Bolton, američki savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trumpa, danas je razgovarao telefonom sa premijerom tzv. Kosova, Ramušem Haradinajem, kako bi mu preneo negodovanje SAD zbog protivljenja zahtevu Vašingtona da ukine takse za uvoz proizvoda iz centralne Srbije.

Podsetimo, Bela kuća je izrazila zabrinutost zbog Haradinajevog ponašanja, zbog čega je došlo do današnjeg telefonskog poziva, kako bi mu Bolton ponovio da sa SAD ne može da razgovara na način koji je izabrao, s obzirom na to da je reč o državi najzaslužnijoj za "kosovsku nezavisnost i državnost".

Prema pisanju prištinskih medija, SAD su posebno iziritirane Haradinajevim pismom kojim je od zemalja Kvinte, a posebno od SAD i Brisela, tražio da iniciraju i organizuju međunarodnu konferenciju o kosovskom pitanju u zamenu za ukidanje taksi, uz određene uslove.

Javno izneti uslovi Haradinaja u Beloj kući nisu dočekani s oduševljenjem, već kao odbijanje Prištine, koju SAD, inače, smatraju važnim partnerom.

VIDEO Vučić: Spremni da nastavimo dijalog kad Priština ukine takse

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misel

    30. januar 2019 | 21:41

    Takse su ludost, vreme je da se napokon ukinu.

  • Ana

    30. januar 2019 | 21:19

    Nastavak dijaloga Srbije i Kosova je neophodan za rešavanje svih medjusobnih problema.

  • Đera

    30. januar 2019 | 21:56

    Skinuce takse sad kad ih pritisnu Eu i Ameri,svi su sad shvatili da Siptari nikada ne ispostuju dogovor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA