≫ 

Maratonska debata u Skupštini tzv. Kosova, na dnevnom redu Zakon o budžetu: Pred poslanicima i predlog statuta o Trepči

Pre početka sednice Ramuš Haradinaj je objavio da je razrešio dužnosti ministra poljoprivrede Nenada Rikala, što je bio jedan od zahteva opozicione Socijaldemokratske partije Kosova kako bi njihova poslanička grupa glasala za budžet

  • 2

Na sednici Skupštine tvz. Kosova, koja je počela sa više od sat vremena zakašnjenja, na dnevnom redu se nalazi više tačaka, među kojima su budžet za 2019. godinu i statut rudarskog kombinata "Trepča".

Pre početka sednice Ramuš Haradinaj je objavio da je razrešio dužnosti ministra poljoprivrede Nenada Rikala, što je bio jedan od zahteva opozicione Socijaldemokratske partije Kosova kako bi njihova poslanička grupa glasala za budžet.

Potom se prešlo na razmatranje predloga zakona prema dnevnom redu.

USVOJEN ZAKON O PLATAMA U JAVNOM SEKTORU

Posle šestočasovne rasprave usvojila Zakon o platama u javnom sektoru, čime je prvi put posle 20 godina zakonom uređena ta oblast, a koji je bio i jedan od zahteva Evropske unije u procesu usaglašavanja zakona Kosova sa evropskim zakonodavstvom.

U raspravi koja je u određenim trenucima poprimala primese predizborne kampanje, sa 63 glasa za, 0 protiv i 1 uzdržanim su usvojen je Nacrt zakona o platama u javnom sektoru, piše Zeri.info

Na dnevnom redu je glasanje o usvajanju Zakona o budžetu Kosova za 2019. godinu, što je označeno kao najvažnija tačka dnevnog reda današnjeg zasedanja.

Na sednici Skupštine tvz. Kosova, koja je počela sa više od sat vremena zakašnjenja, na dnevnom redu se nalazi više tačaka, među kojima su budžet za 2019. godinu i statut rudarskog kombinata "Trepča"-Foto: Tanjug/AP

Pored toga, na dnevnom redu sednice su i predlog zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima Državne delegacije Republike Kosovo u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom, zatim izmene i dopune zakona o opštim izborima u Republici Kosovo.

Pred poslanicima su i predlog za formiranje Ad hoc komisije za izradu Zakonika o regulisanju i menadžiranju oblasti penzija i beneficija socijalnog osiguranja, kao i razmatranje Predlog - odluke Vlade Kosova o produženju budžetskih izdvajanja za februar 2019. godine.

Poslednja tačka dnevnog reda je razmatranje Predlog-Statuta akcionarskog društva "Trepča" A.D.

Predlogom statuta Trepče predviđa se registracija nove kompanije u skladu sa zakonom donetim još 2016. godine. Vlada Srbije je tada reagovala i proglasila taj zakon pravno "ništavnim" na severu Kosova i Metohije.

Generalni direktor Jovan Dimkić rekao je za Telegraf da "Trepča sever" ima samoodrživu proizvodnju u finansijskom smislu i u potpunosti je solventna.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasa paris

    2. februar 2019 | 13:30

    Budget dobar pare od droge i kriminala ,trepcu da otmemo srbima i super ali malo sutra za trepcu ne damo bre.

  • Fhfhm

    2. februar 2019 | 21:23

    Nema statusa maj to je srpsko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA