≫ 

Vreme je za rešenje! Poruka američkih ambasadora Beogradu i Prištini: Ukoliko ne iskoriste ovu priliku, rizikujete da propustite najbolju šansu

SAD niti su, niti će propisivati kako to rešenje treba da izgleda, ali veruju da mora biti primenljivo kako na Kosovu tako i u Srbiji - poručuju ambasadori

  • 10

Vreme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obe strane, da se Beograd i Priština vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija, i da se obe strane odvažno opredele za mir, ocenjuju u autorskom tekstu za "Politiku" i prištinski "Zeri" američki ambasadori u Beogradu i Prištini.

- Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići istorijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini - saglasni su Kajl Skat i Filip Kosnet.

Dodaju da će Beograd i Priština u tome imati punu podršku SAD kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum.

Navode da trezveno političko vođstvo koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, u čijem središtu bi, kako tvrde, bilo uzajamno priznavanje.

- Taj uspeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovom regionu - ocenjuje se u tekstu ambasadora.

Kajl Skat - Foto: Marko Jovanović

Predsednik Donald Tramp je, podsećaju, nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi podstakao obe strane da "iskoriste trenutak i svoje političko vođstvo upotrebe za donošenje odluka" koje bi zadovoljile interese obe strane.

Predsednik Tramp je dodao i da bi "bilo za žaljenje propustiti ovu jedinstvenu priliku za mir, bezbednost i ekonomski razvoj", navode ambasadori i dodaju da je predsednik Tramp već pozvao predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Belu kuću da obeleže taj uspeh čim do njega dođe.

- Verujemo da je sporazum moguć i nadamo se da ćemo ga proslaviti zajedno s vama, baš kao što slavimo hrabrost grčkih i makedonskih vođa -ocenjuju u autorskom članku, i dodaju da bi kreativnost koju su pokazali lideri u Atini i Skoplju kako bi rešili decenijski spor trebalo da posluži kao inspiracija svima u regionu.

- SAD niti su, niti će propisivati kako to rešenje treba da izgleda, ali veruju da mora biti primenljivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i da mora doprineti dugoročnoj stabilnosti u regionu - poručuju ambasadori.

Kosnet - Printskrin: Youtube/ U.S. Embassy Pristina Kosovo

Na liderima i njihovim timovima je, kako su istakli, da se vrate pregovorima predvođenim Evropskom unijom i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima - što bi ne samo osiguralo da pregovori odražavaju volju naroda, već i pomoglo u prevazilaženju strepnje i sumnjičavosti.

U članku se ocenjuje da nedavni koraci i Beograda i Prištine, zbog kojih napetost raste, moraju prestati da bi uopšte postojala nada u postizanje trajnog mira, napretka i pravde u regionu:

- Ukoliko dve strane ne iskoriste ovu priliku, rizikujete da propustite najbolju priliku za čitavu jednu generaciju.

Trajan i primenljiv kompromisni sporazum je u interesu obe zemlje, a dugoročna stabilnost i prosperitet Kosova i Srbije zavise od povratka dijalogu predvođenog EU i hrabrosti da se pravaziđe prošlost i zajedno gradi zajednička budućnost.

- Ako su Srbija i Kosovo spremni da pođu tim putem, SAD će biti na vašoj strani na svakom koraku - zaključuju ambasadori.

VIDEO: Skat najavio promenio stava SAD prema Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    8. februar 2019 | 09:46

    Kad bi resili pitanje Kosova jos bi vise bilo investicija i bolji standard gradjana! Obe strane tvrd orah kad bude puklo pucice, samo sto narod trpi a politicari zive i uzivaju! Mislim da je potreban referendum da se stavi tacka i krene Srbija napokon napred! Velike su sile u pitanju i treba narod da odluci hoceli evropu ili istok!

  • Сања

    8. februar 2019 | 10:04

    Какви ликови са дна пакла мајко света!

  • Јован

    8. februar 2019 | 11:21

    Људски талог да гори не може бити.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA