20

Položen kamen temeljac za jeftine stanove u Nišu i Vranju, Vučić poručio: Mi ne sanjamo i ne zamišljamo budućnost, mi je gradimo (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će ti stanovi osigurati i olakšati budućnost pripadnicima snaga bezbednosti na jugu Srbije

Aleksandar Vučić Vranje
Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

U Vranju je danas počela izgradnja jeftinih stanova za pripadnike Vojske Srbije i policije, a početak izgradnje prvih 186 stanova označio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Nišu je, istvoremeno, počela gradnja 190 stanova, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, tako da je započeta izgradnja ukupno 376 stanova.

Početku radova u Vranju je prisustvovala i potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ambasador Turske u Srbiji Tanžu Biglič.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će ti stanovi osigurati i olakšati budućnost pripadnicima snaga bezbednosti na jugu Srbije.

- Mi ne sanjamo i ne zamišljamo budućnost, mi je gradimo. Svesni smo koliko ta budućnost zavisi od nas, našeg rada, truda, spremnosti da je napravimo - rekao je Vučić u obraćanju građanima.

Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

Vučić je rekao da će pripadnici službi bezbednosti u Vranju vezati svoj život za jug Srbije i da će i građani biti sigurniji jer će znati ko ih čuva i ko im pomaže da se osećaju sigurno.

Vučić je rekao da će u prvoj fazi biti izgrađeno 186 stanova, u drugoj 198 stanova, dok će u Srbiji biti izgrađeno ukupno 8.022 stana.

- To je život za više od 8.000 porodica, znači budućnost za njih i sigurna budućnost za sve nas - rekao je Vučić.

On je dodao da će stanovi u Vranju biti prodavani po ceni od 400 evra po kvadratu.

Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

- Kada smo razmišljali gde da gradimo stanove, nadali smo se ovakvim mestima, gde je deo infrastrukture izgrađen, vrtići, škole... Ovo mesto je toliko lepo da sam siguran da će oni koji grade u drugim gradovima, u Mitrovici, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Beogradu, želeti da na ovakvim mestima budu građeni stranovi - rekao je Vučić.

Kako je rekao, najviše je stanova koji su jednoiposobni i dvosobni - 54 odsto, jednosobnih je 22 odsto, dvoiposobnih i trosobnih je 18 odsto, a triposobnih i većih je šest odsto.

To, ukazao je, na najbolji način odslikava i strukturu naših porodica, dodajuću da bi voleo da bi ubuduće trebalo da se obezbedi više od tih šest odsto troiposobnioh i većih stanova, jer bi to značilo da imamo više dece, a više dece je još veća garancija za budućnost Srbije.

Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

Dodao je da tema budućnosti Srbije nije slučajno odabrana za kampanju, niti je ovo prvi korak na tom putu, već je prvi korak napravljen pre nekoliko godina kada su započele teške reforme, štednja, ulaganja i dovođenje investitora.

- Nedaleko odavde otvorio sam fabriku, pokrenuli smo ugašenu proizvodnju u dve stare, ugašene fabrike u Vranju... Ništa nije bilo lako, ali vodili smo se ubeđenjem, da kada su vrednosti jasne, kada je politika jasna, onda ništa nije teško ni odlučiti ni uraditi - naglasio je Vučić.

Poručio je da je budućnost Srbije i vrednost i politika i osnovna vrednost te politike, temelj oslonac oko kojeg gradimo, planirmo, oko kojeg smo se okupili i ujedinili, svesni da je sve drugo tapakanje u mestu ili, još gore, povratak u ružnu prošlost.

- U tu ružnu prošlost se nikada nećemo vratiti. U njoj su uništene fabrike, Srbija i Vranje bez perspektive, opljačkani i ojađeni, tamo su samo njihovi ineteresi, ne naroda, već jedne političke grupe, političkih pljačkaša, koji nisu otimali pare i zatvarali fabrike, nisu samo uništavali zemlju, već su oduzimali ono najvažnije - vreme i budućnost - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

On je istakao da je sve što je do sada urađeno posvećeno upravo takvom životu u kojem nema mesta za obećanja i prazne priče.

- Kada se u ove stanove usele pripadnici snaga bezbednosti, najpre u 186, kada obezbedimo stanove za mlade, one koji se bave naukom, da budu svoj na svome, kada imaju gde da rade, onda ćemo moći da kažemo da smo završili ono što smo započeli i da ova zemlja ima budućnost - naveo je predsednik.

U prvoj fazi projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti predviđna je izgradnja ukupno 8.022 stanova u Vranju, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu.

Srbija je krenula uspravno, ponosna baš tamo gde joj i mesto - u budućnost koju sama gradi i u kojoj će u Vranju, Vladičinom Hanu, Nišu, Surdulici, Leskovcu, Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu i svim drugim mestima živeti život dostojan življenja, rekao je Vučić, te istakao da je sve što je do sada urađeno posvećeno upravo takvom životu u kojem nema mesta za obećanja i prazne priče.

Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

On je poručio izvođačima radova da urade sve kvalitetno i pre vremena, jer će im to, biti odlična refenreca.

- Hoću da ovi ljudi budu zadovoljni, jer kada je rata 400 evra na 30 godina, onda to sa platom u ovim državnim organima možete da otplaćujete, da deci i vašim porodicam obezbedite bojli život - poručio je Vučić.

- Idemo napred, idemo u sutra i gradimo zemlju svoje dece. Idemo pravo u budućnost - poručio je Vučić i zahvalio radnicima koji će vredno raditi na izgradnji stanova.

Vrednost izgradnje stanova u Vranju je 746,7 miliona dinara, a u Nišu 799,2 miliona dinara.

Ugovor sa izvođačem radova, konzorcijumom firmi “Tašjapi” i “Milenijum” potpisan je 19. decembra 2018, a rok za izvođenje radova je godinu dana.

Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

Odluka u kojim gradovima će se graditi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti doneta je na osnovu ankete kojom su bili obuhvaćeni svi zainteresovani pripadnici sektora bezbednosti: Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva pravde-Uprave za izvršnje krivičnih sankcija.

Vlada je, inače, u novembru donela odluku o osnivanju sedam preduzeća koja će se baviti izgradnjom stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Osnovana su preduzeća "Avala" iz Beograda, "Ibar" iz Kraljeva, "Pčinja" iz Vranja, "Tisa" i "Dunav iz Novog Sada, "Lepenica" iz Kragujevca i "Sava" iz Sremske Mitrovica.

Za gradnju je planirano sedam gradova: Beograd, Novi Sad, Niš, Vranje, Kraljevo, Kragujevac i Sremske Mitrovica. Predviđeno je da stanovi budu površine između 32 i 92 kvadrata.

Skupština Srbije usvojila je 25. maja "leks specijalis" koji omogućava izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru.

BRNABIĆ: NIŠ I VRANJE PRVI ZA IZGRADNJU STANOVA

Istovremeno, Brnabić je iz Niša poručila poručila da je to način na koji država kaže "hvala" ljudima koji rade najteže i najopasnije poslove i koji su spremni da žrtvuju svoje živote da bi sačuvali bezbednost svih građana Srbije.

Foto: Vlada Srbije

- Ovim vam kažemo veliko hvala, i vama i vašim porodicima, koje su podnele veliku žrtvu vašeg posla - rekla je premijerka nakon polaganja kamenta temeljca.

Istovremeno dok je ona polagala kamen temeljac za stanove u Nišu, predsednik Aleksandar Vučić položio je kamen temeljac u Vranju, a premijerka kaže da su ona i šef države na istom zadatku - da pokažu brigu o svim građanima, kvalitetu i standardu njihovog života, kao i da se sagleda šta treba uraditi kako bi se pripadnicima službi bezbednosti i njihovim porodicama pružila perspektiva da ostanu u Srbiji.

Foto: Vlada Srbije

- Predsednik i ja smo na istom zadatku i da pokažemo da ispunjavamo obećanja i da naše reči nisu lažne, i da ono što kažemo, ma kakvi god bili izazovi, da zajedničkim snagam uradimo za naše građane - rekla je Brnabićeva.

Kaže da će u prvoj fazi država izgraditi 8.022 stana u Srbiji, od čega će prvih 2.400 biti u Nišu, a danas je položen kamen temeljac za prvih 190 stanova.

Ana Brnabić je rekla da je izgradnja prvih stanova započeta baš u Nišu i Vranju, jer su prema rečima pripadnika službi bezbednosti, tu stanovi bili najpotrebniji.

Foto: Vlada Srbije

Podsetila je da je 21. novembra u Nišu postavljen i kamen temeljac za izgradnju Naučno-tehnološkog parka Niš.

- Želimo da Niš bude inovacioni centar Srbije i grad elektronike. Otprlike u isto vreme će biti završena izgradnja Naučno-tehnološkog parka i prvih 190 stanova, pa ćemo ponovo doći ovde da obeležimo useljenje naših najmlađih naučnika i IT kompanija, kao i useljenje prvih porodica naših snaga službi bezbednosti - rekla je premijerka.

Ona je najavila i da će u aprilu u Nišu biti postavljen kamen temeljac za novu zgradu Elektronskog fakulteta koja je bila predviđena projektom još iz 1975. godine.

Foto: Vlada Srbije

- Od tada do danas nije počela izgradnja. Mi ćemo početi tu izgradnju i nadam se da će biti završena u mandatu ove vlade. Želimo da damo mladima razlog zašto da ostanu i rade u Nišu - istakla je Brnabić.

Kaže da će Vlada Srbije nastaviti da širi poslovanje Aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu, ali i da ulaže u niške škole, obdaništa, bolnice...

Foto: Vlada Srbije

- Nadam se da će Nišlije da prepoznaju šta smo uradili za Niš, da prepoznaju da Srbija ide napred i da prepoznaju budućnost Srbije - zaključila je Ana Brnabić.

Polaganju kamena temeljca u Nišu prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministarka pravde Nela Kuburović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Jeftini stanovi, Kamen temeljac, kampanja Budućnost Srbije, NIS, Policija, Socijalni stanovi, stanovi, Vojska Srbija, Vranje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (20)
Poređaj komentare:
 • P
  PETAR 1

  Temelj je zasadjen, sada ostaje samo da se zaliva i stanovi ce sami da niknu. Samo da potsetim na ono obecanje od hiljadu eura.

 • P
  Pera

  Uh,na realan komentar ovoliko minusa,to je nazalost Srbija.

 • P
  Pera

  A ja eto podstanar a o stanu mogu samo da sanjam,odakle meni podstanaru novac za ucesce i oatale troskove oko stambenog kredita.

Jovanović izgubio spor protiv lidera Srpske desnice, Vacić provocira: Drago mi je što će davati dve trećine svoje plate

Iz "Dosta je bilo" saopštili: Uhapšene predsednica i članica DjB u Zemunu

Haradinaj ostao bez najbližeg saradnika: Napušta Prištinu ide na novi zadatak

Odlaganje rešenja kosovskog pitanja je iskra koja može da zapali region: Vučić o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Vlada Srbije daje SPC preko milijardu dinara za radove na Hramu Svetog Save

Vučić otkrio zašto okleva da raspiše vanredne izbore

Protesti u Srbiji, Albaniji i u Crnoj Gori imaju zajedničku nit: Đukanović se oglasio o "makedonskom scenariju"

Ispred sudnice napao čoveka koji je nosio srpsku zastavu, a onda krišom prenosio izricanje presude Karadžiću: Veliki bezbednosni propust Tribunala (VIDEO)

Obradović priznao da je bio zaljubljen u Bojanu Maljević: Možda sam luzer i sve stavljam na kocku, ali ne mogu da se pomirim sa tim da živimo u laži

Haradinaj ne odustaje od ultimatuma: Ili priznanje ili ništa od sporazuma sa Srbijom

Čedomir Jovanović traži da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici

Vučić sa Sijem 25. aprila u Pekingu: Predsednici Srbije i Kine potpisuju niz bilateralnih sporazuma

Gde će Radovan Karadžić služiti kaznu? Posle sprovođenja ove procedure biće određena država

Jurio ga je Delta fors, maskirali su se i u gorile, ali ga je odala greška brata: Kako se krio Karadžić, koji je uhapšen kao dr Dabić u busu

Pacoli uhvaćen u laži, raskrinkao ga Dačić

Uvođenja dualnog obrazovanja najvažnija reforma obrazovanja u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija: Vučić razgovarao sa Renold (FOTO)

Na kraju puta međusobno priznanje Kosova i Srbije: Šef crnogorske diplomatije razgovarao sa Pacolijem u Prištini (FOTO)

Ova jalova osveta Haga! Meni, starcu, ne mogu ništa. Srpski narod i ja smo već pobedili. Stvorena je Republika Srpska: Karadžićeva poruka posle presude (VIDEO)

Francuska nema "crvenu liniju": Ambasador Mondoloni o mogućem sporazumu Beograda i Prištine

Prošla sam kroz pakao, možda preuzmem neku funkciju: Aja Jung o učešću u politici

Srbija nije ni Sirija ni Venecuela, ukoliko želite nešto da menjate, izađite na izbore: Palmina poruka opoziciji

SNS izvestila EPP o protestima u Srbiji: Joksimović i Vučević sa čelnicima najveće i najuticajnije političke grupacije u Evropskom parlamentu (FOTO)

Skupština nastavila rad: Prvo poslanička pitanja, deo opozicije nastavio bojkot

To što Albanija radi, graniči se sa nezvaničnom objavom rata Srbiji: Drecun o zajedničkoj vojnoj vežbi Tirane i Prištine

Bojana Maljević: Ne mogu da osvajam slobodu sa Obradovićem koji ima fašističke stavove i slavi Radovana Karadžića

Haradinaju "zvone uši" posle sastanka sa američkim ambasadorom, Kosnet mu poručio: Zabrinuti smo za budućnost

Rama se rodio sa idejom da Kosovo pripadne Albaniji, ali to neće ići tako lako: Palma o stanju u regionu posle presude Karadžiću

Argentina neće priznati tzv. Kosovo: Važan sastanak Dačića u Buenos Airesu

Haški arhiv godinama čuvao dokaze protiv Karadžića: 4 predmeta su bila ključna

Dodik i Republika Srpska nemaju poverenja u Haški tribunal: Presuda Karadžiću arogantna i cinična, pomirenje nemoguće (VIDEO)

Karadžićev advokat iznenadio svojom izjavom: Moj klijent oseća moralnu odgovornost

Karadžić osuđen na doživotni zatvor, povećana prvobitna kazna: Pravosnažna presuda prvom predsedniku Republike Srpske (FOTO) (VIDEO)

Oglasila se EU po izricanju presude Radovanu Karadžiću

Studenti organizovali šetnju zbog hapšenja svojih kolega (FOTO)

Ostajemo ponosni na njega, napravio je državu, priznao to neko ili ne: Reakcija porodice na presudu Radovanu Karadžiću

Potpisnici „Sporazuma sa narodom“ održali sastanak o daljim koracima i protestima

"Delimična, ali nedovoljna satisfakcija" za porodice žrtava: Čeda Jovanović o presudi Radovanu Karadžiću

Bedžet Pacoli zadovoljan zbog presude Radovanu Karadžiću

Srbija i Egipat uskoro na zajedničkoj obuci policajaca: U borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma (FOTO)

Presuda Karadžiću nije konačna? Advokat najavljuje zahtev za reviziju (VIDEO)

Ovo su prve reči Radovana Karadžića posle osude na doživotni zatvor

Od 11 tačaka optužnice, Karadžić je proglašen krivim za 10: Kompletan spisak zločina koje su mu zacementirale sudbinu u Hagu

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima