≫ 

Dogovor Beograda i Prištine ili destabilizacija regiona: Tačijevo upozorenje pred "veliko finale"

Prema Tačiju, razgovori u Briselu neće biti laki

  • 84

U Prištini se danas održava konferencija na temu "Glas naroda, veliko finale Kosovo i Srbija" na kojoj je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, poručio da je dogovor Beograda i Prištine neophodan i neizbežan, a ako do njega ne dođe postoji velika opasnost od destabilizacije regiona.

Obraćajući se prisutnima, među kojima su i predstavnici dve najuticajnije opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, Tači je rekao da je došlo vreme da se po strani ostave animoziteti koji su, kako je rekao, doveli do tragedije na samoproglašenom Kosovu.

- Nema sumnje da ako se ne dogovorimo ove godine, ulazimo u opasnu oblast i destabilizujemo region. Ne možemo imati veću garanciju od američkih obećanja i reči - rekao je Tači na konferenciji koju je organizovao RIDEA institut.

Prema Tačiju, razgovori u Briselu neće biti laki. On je uveren da će se o platformi za dijalog raspravljati i prosleđivati parlamentu.

Pred predstvnicima opozicionih stranaka, koje se inače protive njegovoj ideji korekcije granice, Tači je rekao da je politički spektar na Kosovu jedinstven po pitanju dijaloga.

- Svi imamo jedinstven stav u pogledu onoga što bi trebalo da bude ime i prezime konačnog sporazuma sa Srbijom - rekao je Tači dodajući da status kvo nije dobar za tzv. Kosovo.

- Svi znamo da je dijalog sa Srbijom neizbežan i neophodan. Želimo da pojasnimo naš odnos sa Srbijom uz podršku EU i SAD na prvom mestu. Već više od jednog veka imamo loše odnose i neprijateljstvo prema Srbiji, ali je vreme da sve to napustimo i postignemo konačni dogovor sa Srbijom - rekao je Tači, preneo je prištinski Zeri.

Zamenik predsednika najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Ljufti Haziri, međutim, smatra da dijalog sa Srbijom ne može biti rešen brzo i sa političkim greškama.

On je rekao da DSK traži potpunu reviziju tima za dijaloga, kome legitimitet može dati samo parlament i niko drugi.

Foto: European Union

Haziri, koji je i gradonačelnik Gnjilana je od Tačija zatražio da predloži datum prevremenih parlamentarnih izbora posle okončanja dijaloga sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, sporazum nije moguć ako postoji više različitih statova.

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, kaže da je neophodno jedinstvo političkih lidera Kosova u dijalogu sa Beogradom.

- Znamo šta Srbija želi, ali da li znamo šta mi želimo - zapitao je Kurti, koji je rekao da je Priština sa Beogradom do sada zaključila 33 sporazuma, te da oni nisu uticali ni na promenu mišljenja pet zemalja članica EU, a još manje su mogli da utiču na promene stava Kine i Rusije.

Zamenik premijera Fatmir Ljimaj, koji je i kopredsednik prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, rekao je da je aktuelna vlada po prvi put učinila ozbiljne napore kako bi se pridružila političkom faktoru i izgradila široki konsenzus u tom procesu.

On je dodao da je ideja i zadatak svih da se ovaj proces vrati na pravi put.

- Ovaj sporazum osigurava mir i sigurnost. Mir u regionu je odgovornost svih - rekao je Ljimaj.

Smatra da svaka konferencija ima svoj naziv, pa je tako Brisel vodio dijalog za normalizaciju odnosa, a sada bi, kaže, taj proces trebalo da se zove dijalog za priznavanje Kosova. Za priznanje nismo ništa drugo - rekao je Ljimaj i dodao da, ako Srbija nije spremna da uđe u dijalog za priznanje, onda Kosovo mora da čeka.

- Političke snage na Kosovu treba da izdvoje stranačke interese, ali da budu zajedno. Kao državna delegacija napravili smo dokument koji je dobio podršku šefova institucija. Sada je taj dokument u skupštini. Mi smo spremi za dijalog. Kosovo gubi ako beži od pregovaračkog stola - rekao je i istakao da "Kosovo ni po koju cenu neće prihvatiti nametanje pregovora o suverenitetu zemlje".

- Svako onaj ko to očekuje, greši - zakjučio je LJimaj, preneo je Kosova pres.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    20. februar 2019 | 13:00

    Ostrasceni su a ovamo oce mir.

  • Rastko

    20. februar 2019 | 12:20

    Atmosferu Losih odnosa i neprijateljstva izmedju Albanaca i Srba uzrokovali su i inicirali niko drugi do Albanci svojom krvavom separatistickom i secesionistickom idejom koja je podrzana od strane vecine zapadnih drzava te je krajnje vreme da se gospoda Albanci dozovu pameti i shvate da se na SILU oteto ne moze SILOM legalizovati

  • Miki

    20. februar 2019 | 12:12

    Vremena devedesetih su prosla, zar oni misle da mogu da ucenjuju nekog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA