68

Obradović i Popović protiv ideje "razgraničenja", poručili da nije u skladu sa Ustavom Srbije: Dačić im odgovara da "ne treba širiti lažne slike"

Dačić podseća da je Beograd ušao u dijalog sa jasnom pozicijom da je Kosovo autonomija u okviru Srbije

Boško Obradović, Ivica Dačić, Nenad Popović
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević, Telegraf

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je danas će se srpski narod izjasniti na referendumu o sporazumu sa Kosovom, ako ga bude, a kolegu iz Vlade Nenada Popovića, s kojim se otvorila debata o ideji razgraničenja - da li je ona u suprotnosti sa Ustavom ili ne, pita zašto je u vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika države.

Popović smatra da ideja o "razgraničenju" ne može da bude zvanična državna politika, jer je ona, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u čijoj preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije.

Dačić podseća da je Beograd ušao u dijalog sa jasnom pozicijom da je Kosovo autonomija u okviru Srbije.

Dačić kaže da su kada je on prekjuče pomenuo razgraničenje, o kojem je ranije govorio i Vučić, reagovali Vuk Jeremić, Dveri, Sanda Rašković Ivić, Nenad Popović, ali i Ramuš Haradinaj, što znači da je ta ideja nešto što Kosovu ne odgovara.

- Pitajte Vuka Jeremića šta je njegov predlog. Pitajte Nenada Popovića šta je njegov predlog. Ne znam zašto sedi u vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika. Stvarno ne znam - kaže on.

Dačić dodaje da će to Popovića pitati na sednici Vlade.

Kako kaže, zalaže se da se dogovor nađe u skladu sa Rezolucijom 1244.

Foto: Tanjug/ Zoran Zestic

- Ako ne možemo, dajte da nađemo neki dogovor - rekao je Dačić i podsetio da je o razgraničenju govorio i nekadašnji premijer Zoran Đindić, ali da ga niko ne optužuje da je izdajnik.

Na stav Popovića da "nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244, Vlada nikada nije utvrdila", reagovao je danas i predsednik Vučić rečima:

- Svaka čast, tako bi trebalo, i super je to, nego - što to nisi uradio 2008. godine, jer si bio potpredsednik tada vladajuće stranke. Što to nisi zaštitio tada? Mi ga danas štitimo - rekao je Vučić.

Dačić je danas ukazao i da su ranije postojali predlozi za podelu Kosova, ali da ih Srbija nije prihvatala i da to više niko ne nudi.

Dačić upozorava da, ako oteraju Srbe, nećemo imati ni sever Kosova i to ljudi treba da znaju.

Dodaje da se Priština sada vraća na svoju platformu koja kaže da promena kosovskog ustava ne dolazi u obzir, a to misli i stotinak zemalja koje ih priznaju.

On poručuje da bi između te dve pozicije trebalo tražiti prostor za kompromis i kaže da su svi imali prostor u okviru unutrašnjeg dijaloga da iskažu svoje ideje a on nije čuo ni jednu drugu ideju osim te.

- Ove dve opcije nisu prihvatljive za kompromis, nije izneta nijedna druga ideja - naveo je Dačić i dodao da, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo ideju o razgraničenju, usledila je detonacija negativnih izjava.

Govoreći o odnosu bivših vlasti prema pitanju Kosmeta, Dačić kaže da je Ustav donet 2006. godine a da je dve godine kasnije proglašena tzv. kosovska nezavisnost.

- A šta su oni preduzeli tada? Šta je ostalo iza te ekipe vlasti (Borisa) Tadića i (Vojislava) Koštunice - upitao je Dačić.

Navodi da je Jeremić bio ministar spoljnih poslova i da su tada 84 zemlje priznale nezavisnost Kosova, da je kreirano pitanje Međunarodnom sudu pravde i da je usledio katastrofalan odgovor, da je dijalog prebacen iz Un u EU i da su ostali granični prelazi na Jarinju.

- Ostavili su nam ništa - rekao je Dačić i dodao da su oni koji su ranije pregovarali "pozivali da će Ustav Srbije sam po sebi sve rešiti".

On je ukazao da ni Dejtonski sporazum nije bio u skladu sa Ustavom Bosne i Herecegovine, kao ni Prespanski dogovor, sa Ustavom Makedonije.

Upitao je šta bi se dogodilo ako neko napadne Srbe na KiM, i poručuje da je veoma važan odgovor na to pitanje.

Smatra da ne treba širiti lažne slike i da je potrebno postići kompromis.

Foto:Telegraf

Popović ipak, smatra drugačije.

- Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje! - poručio je ministar za inovacije kao odgovor na jučeranju Dačićevu izjavu.

Drago mi je što je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, za samo 24 sata, promenio mišljenje o ideji ”razgraničenja”, pa više ne tvrdi da je takva ideja zvanična državna politika, već kaže da je to predlog pojedinih državnih zvaničnika", ističe Popović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Ideja o ”razgraničenju” ne može da bude zvanična državna politika, jer je ona, ističe ministar Popović, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u čijoj preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije.

- Ministar Dačić me je juče napao zato što se u svojoj politici po pitanju Kosova čvrsto držim Ustava Srbije i njegove Preambule. Želim da ponovim ministru Dačiću da sam na taj svoj stav ponosan, i da od njega nikada neću odustati - navodi Popović.

On kaže da za razliku od ministra Dačića, koji je, navodi, bio u svim vladama od Miloševića do danas, nema potrebu da po svaku cenu bude u vlasti.

- Podsetiću ministra Dačića da je 2010. godine, kada je on bio potpredsednik Vlade Srbije, doneta odluka Međunarodnog suda pravde kojom je legalizovana secesija Kosova, a protiv koje sam ja glasao kao poslanik u Skupštini Srbije - kaže Popović.

Iste godine, dodaje, za vreme vlade u kojoj je Dačić bio potpredsednik, usvojena je rezolucija o Kosovu u Ujedinjenim nacijama, kojom je pitanje Kosova iz nadležnosti Saveta bezbednosti UN, preneto u nadležnost Evropske unije, čije 23 članice su u tom trenutku već priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Popović podseća ministra Dačića da je 2013. godine, kao predsednik Vlade Republike Srbije, potpisao Briselski sporazum, dok je on kao poslanik glasao protiv tog sporazuma u parlamentu.

- Prilikom izbora na mesto ministra zakleo sam se svojom čašću da ću poštovati Ustav Srbije i da ću biti posvećen očuvanju Kosova unutar Republike Srbije.

Nameravam da poštujem datu zakletvu i da učinim sve što mogu u toku svog mandata kao ministra da Kosovo ostane srpsko. Kao što je zapisano u Ustavu i Svetosavskom zavetu. Celo Kosovo. Ni metar manje", zaključuje ministar Nenad Popović i poručuje "Dogodine u Prizrenu!".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ovim povodom se oglasio i pokret Dveri.

Oni traže danas da tužilac reaguje na izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju, jer su, tvrde antiustavne, a smatraju i da bi ministri u Vladi Srbije trebalo pojedinačno da se izjasne da li su za ideju o razgraničenju.

Dveri u saopštenju navode "da je državne granice moguće menjati samo uz promenu Ustava i dopuštenje građana na referendumu".

Pri tom, međutim, navode i "stav Dveri i Saveza za Srbiju iz programske platforme u 30 tačaka, da bi svaki referendum održan u trenutnim nedemokratskim uslovima u zemlji bio nelegitiman"

U toj platformi, inače, pitanje Kosova i Metohije se ne pominje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Dveri, Ivica Dačić, Kosovo, kršenje ustava, Nenad Popović, razgraničenje, Ustav

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (68)
Poređaj komentare:
 • P
  pera kojot

  Dacicu BiH nije ni imala ustav kao priznata drzava ustav je sledio tek posle Dejtona , a ako se pozivas na Prespanski sporazum onda priznajes zakon kolonijalizma i okupacije a ne na medjunarodno pravo.

 • L
  Ljubiša

  Slažem se,ali...Boškić i Popović prvi da uzmu puške u ruke a ne da tudja deca ginu,a oni da se junače na sigurnom i ušuškani u parama...ako se rat ne može izbeći,eto mene medju prvima,ali ne da me šalju Boško,Popović i njima slični...''junaci''.

 • D
  Draško

  Da li je Boško siguran da je ovo stav i njegovih koalicionih partnera iz SZS?

Karadžić osuđen na doživotni zatvor, povećana prvobitna kazna: Pravosnažna presuda prvom predsedniku Republike Srpske (FOTO) (VIDEO)

Oglasila se EU po izricanju presude Radovanu Karadžiću

Studenti organizovali šetnju zbog hapšenja svojih kolega (FOTO)

Ostajemo ponosni na njega, napravio je državu, priznao to neko ili ne: Reakcija porodice na presudu Radovanu Karadžiću

Potpisnici „Sporazuma sa narodom“ održali sastanak o daljim koracima i protestima

"Delimična, ali nedovoljna satisfakcija" za porodice žrtava: Čeda Jovanović o presudi Radovanu Karadžiću

Bedžet Pacoli zadovoljan zbog presude Radovanu Karadžiću

Srbija i Egipat uskoro na zajedničkoj obuci policajaca: U borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma (FOTO)

Presuda Karadžiću nije konačna? Advokat najavljuje zahtev za reviziju (VIDEO)

Ovo su prve reči Radovana Karadžića posle osude na doživotni zatvor

Od 11 tačaka optužnice, Karadžić je proglašen krivim za 10: Kompletan spisak zločina koje su mu zacementirale sudbinu u Hagu

Kako bivši haški osuđenik vidi presudu Karadžiću: Šešelj o kazni prvom predsedniku Republike Srpske

Sergej Trifunović pozdravio presudu Radovanu Karadžiću

Snimak napada Slobodana Petrovića na predstavnika Srpske liste: Huškanje, udarci i poziv u pomoć (VIDEO)

Prva reakcija Radovana Karadžića pošto je čuo da je osuđen na doživotni zatvor (VIDEO)

Sudija je ponavljao samo dve reči, a Karadžić ostao nepomičan u trenutku početka izricanja presude Haškog tribunala (VIDEO)

Vučić posetio "folksvagenov" muzej: Da li je ovo najava novih investicija?

Ovo su sudije koje su osudile Radovana Karadžića na doživotni zatvor: Prethodno su sudili na Kosovu, u BiH, ali i u Ruandi i Istočnom Timoru

Psovke, pretnje i umalo tuča ispred suda u Hagu: Uzavrela atmosfera uoči izricanja presude Karadžiću (VIDEO)

Za SNS, SPS i SRS neprihvatljiv Predlog zakona o finansiranju Vojvodine: Samo Čanak daje podršku svom predlogu

Protesti u Beogradu nisu početak nikakvog "balkanskog proleća": Američki časopis isprozivao Vučićevu opoziciju

Čanak obrazlaže zakon u Skupštini o finanisiranju i rezoluciji Vojvodine

Prva fotografija Radovana Karadžića iz sudnice (FOTO)

Incident u Hagu sat vremena pre izricanja presude: Ispred tribunala transparent na kome se Karadžić poredi sa Hitlerom, intervenisala policija (FOTO) (VIDEO)

Napadnut muškarac sa srpskom zastavom: Incident u Hagu uoči konačne presude Karadžiću (VIDEO)

U parlament Slovenije stigao zahtev za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova

Smenjena predstavnica Kancelarije za mlade jer je htela da učestvuje na sastanku u Prištini

Sramna izjava Nemanje Šarovića na račun ubijenog premijera Đinđića: Zoranu će istorija suditi onako kako to rade srpski radikali

Kosovo smo osnovano priznali kao državu: Ponovni udarac slovenačkog šefa diplomatije

Vučić u poseti Nemačkoj, dočekao ga premijer Donje Saksonije: Razmenili poklone, evo šta su jedan drugom darivali (FOTO)

Prvi put od 1999. Srbin napao Srbina u Prištini: Sukob predstavnika Srpske liste i Slobodana Petrovića (VIDEO)

SzS: Rasprava o Vojvodini farsa i fingiranje demokratije

Dalje ruke od našeg Univerziteta! Oštra poruka Beograda Prištini

Počela sednica Skupštine Srbije, utvrđuje se dnevni red, deo opozicije i dalje bojkotuje

Megafoni, kapuljače na glavi i teške prozivke, burno ispred zgrade Opštine Grocka: Usvojena ostavka Dragoljuba Simonovića, održani miting i kontramiting (FOTO) (VIDEO)

Protesti idu u lošem smeru: Lider DSS kaže da nije vreme za radikalizaciju

Direktor Filološke gimnazije otkrio čega se plašio u vezi protesta njegovih učenika zbog privođenja Pavla Cvejića

Vučić pozvao telefonom Hrvata koji kaže da strane službe stoje iza protesta u Beogradu: Prvi čovek Zagreba za krizne situacije otkrio detalje razgovora

Sledeće godine tzv. "Vojska Kosova" ponovo pokreće kampanju za regrutaciju

"Fantomi" koji su sa motornom testerom upali u RTS, pušteni na slobodu

Haradinaj o navodima da se Priština meša u proteste u Beogradu

Stefanović objasnio šta je radio iza kordona policije: Za razliku od miševa, ja uz svoje ljude uvek stojim

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima