≫ 

Dva Trampova čoveka stižu u Prištinu, Haradinaj spreman na kapitulaciju

Izvori kažu da se Haradinaj već odlučio na takav korak, uprkos njegovim drugačijim izjavama u javnosti da  "taksa neće biti ukinut bez priznavanja Kosova"

  • 63

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj definitivno se nalazi pod velikim pritiskom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da suspenduje porez, tako da dijalog Beograda i Prištine može da se nastavi.

S tim u vezi, kako penosi Gazetametro.net, ali kao što je i Telegraf juče pisao, ove i sledeće nedelje očekuje se dolazak dvojice savetnika američkog predsednika Donalda Trumpa.

Oni bi trebalo da izvrše dodatni pritisak na Haradinaja po pitanju suspenzije ili ukidanja taksi i nastavka dijaloga.

Izvori iz Gazete Metro kažu da se Haradinaj već odlučio na takav korak, uprkos njegovim drugačijim izjavama u javnosti da  "taksa neće biti ukinut bez priznavanja Kosova".

Filip Riker, novi Trampov čovek za Balkan - Foto: Profimedia

Njemu takva retorika, prenose mediji, ide u prilog, ali upueni izvori potvrđuju da će ga na kraju povući. Trenutno, Haradinaj razmatra samo načine da opravda odluku o suspenziji poreza.

Da bi izašao iz ove situacije, kako je navedeno, Haradinaj razmatra Platformu za dijalog koji je predložio prištinski tim, a koja nije prošla glasanje u skupštini.

- On razmišlja o suspenziji poreza, nakon usvajanja Platforme za dijalog u Skupštini Kosova, sa opravdanjem da ovaj dokument jasno pokazuje da ne može biti diskusije o granicama u dijalogu koji se vodi u Briselu - objašnjavaju upućeni u zbivanja u Prištini.

Da podsetimo, vlada u Prištini je odredila 100 odsto poreza na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine 21. novembra 2018. i od tada se suočila sa velikim međunarodnim kritikama jer je takav potez zaustavio proces postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA