Ona je rekla ne proširenju EU, a sad ima novo pojašnjenje: Zapadni Balkan je "mrtav ugao francuske diplomatije", nismo se dovoljno angažovali u prilog miru

Zvaničnici u okruženju visoke predstavnice EU Federike Mogerini su agenciji Beta u Briselu rekli da ipak nema sumnje da sve članice Unije podržavaju "jasnu perspektivu" ulaska u članstvo onih država Zapadnog Balkana koje blagovremeno budu ispunile nužne uslove

  • 4

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo, koja je nedavno u Beogradu izjavila da sve dok EU iznutra na sredi svoje redove Srbija ne može ući u članstvo Unije, sad je naknadno objasnila stavove Pariza da se "EU nije dovoljno angažovala za učvršćenje mira na Zapadnom Balkanu".

Jer, kako je navela u izjavi pariskom listu Kroa, "na Zapadnom Balkanu se ne može održati postojeće stanje, već tamo stvari idu u dobrom, ili lošem pravcu… i Francuska se otud mora ponovo posvetiti Zapadnom Balkanu koji je postao "mrtav ugao francuske diplomatije".

Zvaničnici u okruženju visoke predstavnice EU Federike Mogerini su agenciji Beta u Briselu rekli da ipak nema sumnje da sve članice Unije podržavaju "jasnu perspektivu" ulaska u članstvo onih država Zapadnog Balkana koje blagovremeno budu ispunile nužne uslove.

A ti "imperativni uslovi" su naročito vezani za uvreženje vladavine zakona, nezavisnosti pravosuđe, suzbijanja korupcije, slobode medija i prethodnog rešavnja bilateralnih sporova, što je za Srbiju poglavito pitanje Kosova.

Francuska ministarka Loazo je ipak ukazala na to da sve države EU ne dele isti stav oko učlanjenja u Uniju država Zapadnog Balkana.

- Uostalom - napomenula je ona, "iako 27 članica EU različito gledaju na proširivanje, svi su saglasni da se mora povećati pomoć i pospešiti partnerstvo za državama Zapadnog Balkana".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Funkcioneri u Evropskoj komisiji su ponovili odlučan stav EU da vlasti u Prištini moraju ukinuti ogromne carine na srpsku robu da bi se obnovio dijalog i naveli da je visoka predstavnica Federika Mogerini o tome nedavno razgovarala s najvišim zvaničnicima SAD Nensi Pelozi i Majkom Pompeom, a razmena mišljenja je obuhvatila i "krajnje složeni razvoj u Bosni i Hercegovini".

Francuska ministarka Loazo je, kako su primetili, samo ponovo iznela stav predsednika Emanuela Makrona da sve dok se ne reše unutrašnje krize u Uniji, kao i posledice izlaska iz članstva Velike Britanije, strukture EU neće biti u stanju da prime nekog novog člana.

A moguće je, predočio je Makron, da Srbiji ili Crnoj Gori, ako kroz sedam-osam, možda i desetak godina ispune sve uslove, a dotak Unije ne sredi svoje redove, bude ponuđen poseban EU pridruženi status, ali ne i puno članstvo.

Loazo, koja pored Srbije u februaru posetila i Severnu Makedoniju, stavila je do znanja da i zvaničnici u Skoplju misle da je na Balkanu status quo neodrživ i da se sve odvija jedino ili dobro ili loše "pa postoji istinsko očekivanje da EU bude daleko aktivnija u regionu".

- Nije dovoljno što su o tome razgovarali vodili EU, treba možda osmisliti proces u koji će biti uključeni razni politički činioci - istakla je Natali Loazo.

Na pitanje novira lista Kroa "nije li neuspeh EU to što je dijalog Beograd-Priština na mrtvoj tački”, francuska ministarka uzvraća da se “EU možda nije dovoljno angažovala u prilog miru na Balkanu, a to treba da bude jedan od naših prioriteta".

Foto: Tviter@MajaEUspox

- Kad se dve strane prepuste jedna drugoj, pregovori se zakoče, odluka Kosova da nametne dodatnu carinu od 100 odsto na srpske proizvode je poražavajuća za pregovore - rekla je ona.

Na pitanje kako se u Parizu gleda na moguću razmenu teritorija između Beograda i Prištine, ministarka Loazo kaže "nisu spoljne zemlje te koje treba da odlučuju o uslovima za rešavanje sporova i mi unapred ne postavljamo umesto zainteresovanih strana ; neke crvene linije".

- Ostaviti otvorenu ranu Kosova nikako nije rešenje i balkanske zemlje su te koje treba da rešavaju svoje sporove - navela je Natali Loazo.

Ako se ispostavi, kako je ukazala, da se nađe ešenje prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu i može da doprinese miru, ko smo mi da kažemo da to nije mir koji želimo?

- Ali pod uslovom da se time jamči za stabilnosti regiona, naročito kad je reč o celovitosti Bosne i Hercegovine - podvukla je francuska ministarka za evropske poslove.

I, kako je navela, "ne bi smelo da u Srbiji pitanje spora s Kosovom bude zavesa koja zaklanja ključni zalog nužnog napredovanja na polju vladavine prava".

Ministarka Loazo je dodala da je Francuska potpisala sporazum o uspostavljanju u Beogradu sedišta Francuske agencije za razvoj koja će delovati u regionu.

- Ali, prethodno je nužno da Srbija bude skinuta sa ‘sivog spiska GAFI’ - a to su zemlje visokog rizika kad je reč o pranju novca - rekla je Loazo.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. mart 2019 | 10:08

    NASI FRANCUSKI PRIJATELJI SU NAM REKLI ISTINU DA OD PROSIRRNJA EU NECE BITI NISTA ALI TO NE DOPIRE DO USIJU NASIH EU FANATIKA!!! NASI POLITICARI I DALJE NARODU DAJU LAZNA OBECANJA!!!

  • Boban

    4. mart 2019 | 10:28

    Ma kakva crna eu oni nas sa tim mame ko kad drzis sargarepu ispred magarca da ne bude nista ne nude a oce da Srbija pokloni Kosovo siptarima...A nasim to politicarima ide u prilog jer i oni se poigravaju sa narodom i obecavaju nesto da ce uci u eu i bolje ziveti da bi i dalje bili aktualni i ostali na vlasti..

  • stvarno?

    4. mart 2019 | 09:11

    francuzi su i doprineli ovakvom stanju jugoslavije i srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA