≫ 

Spremni smo da intervenišemo kad god je bezbednost ugrožena: Portparol KFOR-a za Telegraf o pretnjama Tačija vojskom i policijom Srbiji

Ističu da održavaju stalne i dobre odnose sa svim bezbednosnim činiocima na Kosovu, kao i sa Vojskom Srbije, kako bi sprečili bilo kakve neočekivane akcije ili događaj

  • 6

Povodom izjave predsednika privremenih prištinskih institicija Hašima Tačija da će će tzv. Kosovo "na pretnje iz Srbije" odgovoriti vojskom i policijom, kao prava država, reagovao je KFOR. Portparol ove vojne misije NATO-a Vićenco Graso rekao je za Telegraf.rs da KFOR spreman da interveniše kad god je bezbednost ugrožena.

- Kao vrhovni komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) kažem, Kosovo će direktno odgovoriti na svaku pretnju Srbije. Odgovoriće vojskom i policijom ako Srbije ne prestane s ratnohuškačkom retorikom - rekao je Tači, izveštava Klan Kosova.

Tači - Foto: Tanjug/AP

Na pitanje Telegrafa da prokomentariše ovu pretnju Tačija, portparol KFOR-a je da oni ne komentariše političke izjave.

- Situacija na Kosovu je mirna i nema znakova pretnji sa bilo kog mesta. Ipak, često smo ponavljali proteklih dana, pozive svima da se uzdrže retorike koja stvara neadekvatnu tenziju i izaziva zabrinutost stanovništva - rekao nam je Graso.

Kako kaže, KFOR poziva sve govornike i medije da paze da svojim rečima ne izazovu dublje posledice.

- Jedina briga je zbog retorike koja je u upotrebi, jer stvara okruženje u kojem bi izolovani incident mogao eskalirati - ističu u KFOR-u.

Pripadnici KFOR-a Foto: Tanjug/AP

Ističu da održavaju stalne i dobre odnose sa svim bezbednosnim činiocima na Kosovu, kao i sa Vojskom Srbije, kako bi sprečili bilo kakve neočekivane akcije ili događaj.

- KFOR je u potpunosti posvećen svom mandatu u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 kako bi garantovao bezbednost i bezbednost svim ljudima na Kosovu - napomenuo je portaparol ove vojne misije za Telegraf.rs i zaključio:

- KFOR je spreman da interveniše kad god je bezbednost ugrožena.

U međuvremenu oglasila se, povom Tačijeve izjave i Srpska lista.

- Svakim danom se potvrđuje istina koju je predsednik Aleksandar Vučić više puta ponovio, u Prištini nema razlike među političarima kojima je jedini cilj da Srba na Kosovu i Metohiji ne bude - piše u saopštenju Srpske liste.

Poslanici Srpske liste - Foto: Promo

Kažu da su pretnje miru koje je izrekao Tači direktna pretnja bezbednosti naših građana, u ovoj otvorenoj trci političkih predstavnika Albanaca u nadmetanju ko više mrzi Srbe, Srbiju i Vučića.

- Zveckanje oružjem, napadi na našeg potpredsednika Milana Radoičića izmišljenim i neosnovanim optužbama, najava nekakvog otimanja opština centralne Srbije pokazuju pravo lice Hašima Tačija koji je sinoć javno priznao da u dijalogu učestvuje na zahtev međunarodne zajednice a ne iz želje za postizanjem kompromisa i mira. Među gomilom laži našla se i njegova izjava da Srbi uživaju sva prava, zaboravljajući da je čak i u izveštaju Stejt departmenta jasno podvučeno institucionalno nasilje koje se vrši prema Srbima na Kosovu i Metohiji čime se sprečava povratak raseljenih na njihova ognjišta - navode iz Srpske liste.

Srpska lista, takođe piše u saopštenju, poziva na mir i uzdržanost građana, da ovakve pretnje shvate razumno, ali uz uverenje da naša Srbija stoji uz srpski narod i da naš vrhovni komandant Aleksandar Vučić neće dozvoliti proterivanje i napade na naš narod.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Direktor

    15. mart 2019 | 14:37

    Bas ste mi garantivali bezbednost. Evo vec 20 godina nisam u Pristini!

  • KK

    15. mart 2019 | 13:40

    KFOR, vrlo dobro zna sta mu je zadatàk, desi li se nasto, Vojska (JNA), Srbije ce vrlo brzo ,dovesti sve u RED.

  • Kvorum

    15. mart 2019 | 14:19

    Ti ima da pobegnu prvi naravno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA