≫ 

Đurić posle dramatične noći u RTS-u: Ovo je pokušaj preuzimanja vlasti, Vučić se neće sklanjati pred banditima i pred fašistima!

Ðurić je povodom 15. godišnjice martovskog pogroma nad srpskim stanovštvom na KiM izjavio da je tadašnja vlast u Srbiji bila potpuno ravnodušna prema svom narodu na Kosovu i da se ponela kukavički

  • 62

Predsednik vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da upad u zgradu Radiotelevizije Srbije predstavlja neuspešan pokušaj lidera Saveza za Srbiju da preuzmu vlast u zemlji.

- Naši građani treba da znaju da su sinoć, upadom u zgradu RTS-a, fašistički bandit i lopuža Ðilas pokušali da preuzmu vlast u zemlji - rekao je Ðurić za jutarnji program Javnog servisa.

To im na sreću nije pošlo za rukom zahvaljujući profesionalnoj reakciji MUP-a, istakao je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Vidim da i danas pozivaju na određene skupove i valjda se nadaju da bi mogli da upadnu u zgradu Predsedništva, valjda se nadaju da će na taj način moći da svrgnu, ubiju, ili šta već, predsednika Srbije - rekao je Ðurić.

- U vezi s tim mogu da kažem da je sasvim sigurno da se Aleksandar Vučić neće sklanjati pred banditima i pred fašistima, da se neće povlačiti, dakle da se neće sklanjati pred njima, da se neće sklanjati pred nasiljem i da će se obratiti građanima Srbije - istakao je Ðurić.

SRBIJA JE STAJALA PO STRANI

Ðurić je povodom 15. godišnjice martovskog pogroma nad srpskim stanovštvom na KiM izjavio da je tadašnja vlast u Srbiji bila potpuno ravnodušna prema svom narodu na Kosovu i da se ponela kukavički.

- Tokom deceniju i po preispitivanja uzroka i posledica martovskog pogroma nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom na KiM, uglavnom je sve rečeno. Jasno je kao dan da je taj zločinački čin bio iniciran i orkestriran iz političkih krugova u Prištini i da je cilj bio završetak proterivanja Srba i stvaranje etnički čiste teritorije pod apsolutnom albanskom dominacijom - naveo je Ðurić u autorskom tekstu za današnje "Večernje novosti".

Foto: Profimedia, AFP

Kako smatra, ono što je ostalo nedorečeno i neutvrđeno jeste uloga i odgovornost srpskih političara za sve događaje tih martovskih dana.

- Ostavimo zato za trenutak Prištinu i osvrnimo se na ravodušnost i kukavičluk srpskih političara pred čijim se očima odvijala ova golgota srpskog naroda. Srbija je tih dana stajala potpuno po strani, kao da se nesreća događa nekom drugom narodu, na nekom sasvim drugom kontinentu - dodaje Ðurić.

Kako je ocenio, ta pasivnost i nedelovanje mogu se objasniti nedostatkom političke volje i smelosti, ali i delimično pravdati objektivnim razlozima, jer Srbija tada nije ni imala čime da reaguje, s obzirom da je u prvim godinama DOS-ove vlasti njena vojska sistematski uništavana i razoružavana.

Ðurić je rekao da i, ako to nije najveća sramota srpske političke elite, onda je najveća sramota što isti ti politički akteri sada kao pripadnici opozicije, nastoje da relativizuju opasnost koja se ponovo nadvija nad Srbima na KiM.

- Tim ljudima ni danas, kao ni pre 15 godina nije stalo ni do Srbije ni do Srba - kaže Ðurić i upozorava da je opasnost realna i da samo njeno negiranje predstavlja zločin protiv sopstvenog naroda.

Ni Kfor ni međunarodna zajednica nisu radili svoj posao, već su svojim pasivnim držanjem tada u velikoj meri doprineli tome, nisu radili sve što je trebalo da bi se to sprečilo, rekao je Ðurić gostujcuhi u Jutarnjem programu na RTS.

- 17. marta goreli su Prizren i Bogorodica Ljeviška, manastir Devič, gorela je prizrenska Bogoslovija - naveo je on.

- Ne smemo da zaboravimo ko je ćutao i ko nije reagovao pre 15 godina, pomenuo sam Kfor ali i tadašnje vlasti su nemim mukom dočekale sve to što se dešavalo na KiM - naglasio je Ðurić.

Kako je rekao, ne možemo da im pripišemo odgovornost za činjenje, ali možemo za nečinjenje.

Prema rečima Ðurića, ne možemo se samo osloniti na Kfor i međunarodnu zajednicu, jer je odgovornost delimično i na državi Srbiji.

Ðurić podseća da smo mogli da čujemo od predsednika Aleksandra Vučića da ako Kfor ne bude radio svoj posao, ima ko će da radi, ako prava Srba budu ugrožena.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Čak i Stejt department je osudio ono što se dešava na Kosovu i Metohiji, pobrojao je preko 100 incidenata protiv Srba i napisao da postoji kontinuirano nasilje nad Srbima na KiM - rekao je Ðurić te upitao da li su oni koji su sinoć upali u RTS pisali nekome povodom napada na Srbe na KiM.

- Ne, oni su pokušavali da na KiM organizuju proteste, ali ne protiv Albanaca u Prištini, već protiv vlasti u Beogradu - rekao je Ðurić

Za razliku od perioda 2004. godine i 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, danas postoji ozbiljan odgovor, Srbija 17. mart nikada više neće ponoviti, a to ste mogli da čujete sa najmerodavnijih i najznačajnijih mesta u ovoj državi, kao što ste mogli da čujete da se neće prihvatiti ucenjivanje Srbije prištinskom platformom, naglasio je Ðurić.

Ðurić kaže da ne može da ne primeti da samo nedelju dana posle jasne poruke Prištini, kada je rečeno "sikter" platformi, imate da oni koji su postavili granicu na Jarinju nasilno upadaju u institucije.

Ðurić kaže da je jedan od razloga što se Albanci suzdržavaju od daljih nasilnih reakcija taj što vide da bi naišli na ozbiljniji i odlučniji odgovor Beograda.

Upozorili smo da je usvajanjem platforme završen dijalog, odgovornost je na albanskim političarima u Prištini, a na nama je da brinemo o Srbima na KiM, imamo 149 projekata koji uključuju izgradnju škola, bolnica, puteva kao i pružanje materijalne pomoći za stvaranje kakvih takvih uslova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    17. mart 2019 | 16:27

    Ovo ne treba da nas plasi ni najmanje. Policija odlicno obavlja svoj posao!

  • Milica

    17. mart 2019 | 10:49

    Ako je upad u RTS demokratija kakvu Đilas promoviše, onda neka hvala...narodu je dosta nasilja, želimo pristojnu i mirnu državu.

  • Esma

    17. mart 2019 | 15:38

    Ovo je pokusaj OTIMANJA vlasti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA