≫ 

Brojne reakcije i osude povodom današnjih demonstracija u Beogradu

U ovom trenutku Srbiji je potreban mir, razumevanje, civilizovana komunikacija i tolerancija - jedinstvena je poruka

  • 39

Brojni funkcioneri stranaka i javne ličnosti reagovali su povodom današnjih demonstracija u Beogradu i uputili osude.

POPOVIĆ IVKOVIĆ: OPOZICIJA ŠIRI MRŽNJU I NASILJE

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Biljana Popović Ivković najoštrije je danas osudila sinoćnje i današnje protesti opozicije u Beogradu kao "širenje mržnje i nasilja" i pokušaj povratka "u prošlost i vraćanja na staro".

- Protivprirodna koalicija tajkuna, fašista i promašenih političara organizovana u ''Savez za silovanje Srbije'' pokušava da pokrene protivprirodni proces povratka u prošlost i vraćanje na staro. Opsednuti (predsednikom Srbije) Aleksandrom Vučićem krenuli su u opsedanje državnih institucija, sukobe s policijom, širenje mržnje i nasilja - navela je Popović Ivkovićeva u saopštenju za javnost.

Ona je ocenila da su "maske pale" i da je sada sasvim jasno ko organizuje i instruiše takozvane građanske proteste".

- Za njih je bolna činjenica da je danas na Adi Ciganliji bilo više ljudi koji su uživali u lepom danu nego onih koji su divl?ali na njihovom vandalskom piru. Boli ih činjenica da narod želi prosperitetnu Srbiju bez nasilja, Srbiju koja radi i razvija se, Srbiju koja sve jača ide napred, Srbiju koja sledi viziju svoga predsednika kojem je dala poverenje na izborima. Zbog tog bola i nemoći, njihova frustracija je sve veća a njihovi potezi neuračunjivi - zaključila je Biljana Popović Ivković.

Popović Ivković - Foto: Tanjug/Tanja Valic

SNS BEOGRAD: PODRŠKA VUČIĆU

Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke je sa današnje vanredne sednice poslao jasnu i nedvosmislenu podršku predsedniku Republike Aleksandru Vučiću u nastojanjima da očuva mir i stabilnost i to u trenutku kada su se kabadahije poput Ðilasa, Jeremića i Obradovića odlučile na varvarske i divljačke poteze i da krvoprolićem preuzmu vlast.

- Pretnje silovanjem, vešanjem, jučerašnji monstuozni upad u RTS sa sve motornom testerom, današnja blokada i nasilje ispred zgrade Predsedništva su odraz njihove nemoći i mržnje, jer drugi program nemaju - navedeno je u saopštenju.

Gradski odbor Beograd SNS-a, sa svih 17 beogradskih odbora: Barajevo, Voždovac, Vračar, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski venac, Sopot, Stari grad, Surčin i Čukarica, poručili su nasilnicima iz SzS da se nismo i nećemo uplašiti njihovog divljaštva, i da nikada nećemo podleći pritiscima nasilnika, fašista i lopova.

Nadležne državne organe pozivamo da reaguju na nasilje i da ga sankcionišu, jer niko ne sme biti iznad zakona, saopštio je Gradski odbor Beograd SNS.

MILIČKOVIĆ: NASILNICI HOĆE DA DOĐU NA VLAST KRVOPROLIĆEM

Svima je danas jasno da nasilnici, oni koji tuku pripadnike MUP-a, vređaju žene, prete silovanjem, vešanjem i motornim testerama, žele da dođu na vlast krvoprolićem, izjavio je potpredsednik Gradskog odbora Beograd i član Predsednistva SNS Milosav Miličković.

- Fašizam koji Ðilas, Jeremić i nasilnik Boško Obradović svakodnevno sprovode doživeo je svoj vrhunac sinoć upadom u zgradu RTS i današnjom blokadom Predsednistva - naveo je Miličković u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Ne smemo i nećemo dozvoliti da huligani i divljaci koji su uništili Srbiju ponovo vrate Srbiju u političku prošlost, poručio je on.

- Ne smemo dozvoliti da se Ðilas, Jeremić i Obradović sa političkim neistomišljenicima obračunavaju na najprimitivniji način. Pružam podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u njegovoj iskrenoj borbi za pristojnu i modernu Srbiju. I apsolutnu podršku za to što neće podleći pritiscima nasilnika iz SzS-a - naveo je Miličković.

Miličković - Foto: MUP Srbije

VESIĆ: MASKE SU PALE

Član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je da je pošle sinoćnjeg i današnjeg nasilja koje je počelo upadom “huligana” u zgradu Radio televizije Srbije, koje je predvodio lider Dveri Boško Obradović, jasno da je taj “fašista” postao novi lider srpske opozicije.

Vesić je naveo da se u javnosti odavno postavlja pitanje koja ideologija okuplja lidere opozicije, “osim mržnje prema Aleksandru Vučiću”, i dodao da je sada jasno da je to “ideologija fašizma koju vec 15 godina u Srbiji dosledno sprovodi ultradesničarski pokret Dveri”.

- Čovek koji se divi savezniku Adolfa Hitlera srpskom fašisti Dimitriju Ljotiću, čovek koji je uveo govor mržnje i fizičko nasilje u Skupštinu Srbije, čovek koji je optužen za nasilje nad ženama, čovek koji je vođa razbijačkih odreda i napada na LGBT populaciju, čovek koji tuče novinare postao je lider kojeg slede Dragan Ðilas, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić - rekao je Vesić u izjavi za javnost.

Kako je istakao, žalosno je što je Obradović postao simbol i predvodnik onih koji se deklarativno zalažu za demokratsko društvo i ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Vesić je naveo da u nedostatku ideologije i ideja, jedino što liderima opozicije preostaje je nasilje i trčanje za, kako je ocenio, fašistom Obradovićem koji bi Srbiju da pretvori u koncentracioni logor u skladu sa ideologijom koju zastupa.

- Srbija nikada nije bila fašistička država. To nije u našoj tradiciji, i zato je huliganstvo i nasilje koje predvodi fašista Boško Obradović, a kojeg prate Ðilas, Lutovac i Jeremić osuđeno na propast i zato nema podršku građana - zaključio je Vesić.

Vesić - Foto: Milena Đorđević

MILIĆEVIĆ: DEMOKRATIJA NIJE TEROR MANJINE NAD VEĆINOM

Predsednik poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević rekao je danas da demokratija nije i nikada ne može biti teror manjine nad većinom i da demokratija ostvaruje na izborima, a ne na ulici.

Potpuno je jasno, nije ovde reč o nekakvim političkim protestima koji treba da ponude kakve-takve odgovore na neka ključna pitanja, već o nasilničkom i siledžijskom ponašanju, naveo je Milićević u izjavi za javnost.

- Šta su za ostatke DOS-a odgovori na ključna pitanja: poziv na linč predsednika Srbije, pretnje vešanjem i robijom, prebijanje pripadnika MUP-a koji samo rade svoj posao, maltretiranje žena i novinara i svih onih koji ne misle isto kao i oni. Žele da nas vrate u vreme medijskog mraka, kada su im džepovi bili puni i kada je moglo da se čuje samo njihovo mišljenje. I to je za njih sloboda mišljenja, govora i izražavanja - naveo je funkcioner SPS.

Anemični i nemoćni da svoju političku snagu pokažu u jednoj demokratskoj atmosferi, svesni da i ovako udruženi u gomili ne bi mogli politički da prežive neki naredni izborni ciklus, kaže Milićević, svesni da ove i ovakve proteste ne mogu da predstave kao svoju političku podršku, jer protesti propadaju, izvlače poslednje adute oličene u nasilju i mržnji.

Prema njegovim rečima, snaga sile nikada ne može nađačati snagu argumenata.

- Nasilje i mržnja ne grade i ne doprinose, već štete interesima države, kada se donose odluke koje su od ključne važnosti i značaja u odbrani državnih i nacionalnih interesa. Srbiji je potrebna stabilnost, ovakvim nazovi protestima, pokušajima da se izazove destabilizacija i haos, neće se ništa postići - naveo je Milićević.

Milićević - Printskrin: YouTube/Tanjug

MALOVIĆ: SRBIJA NIKADA NIJE SPUSTILA GLAVU PRED FAŠISTIMA

Srbija u svojoj dugoj i časnoj istoriji nije nikada spustila glavu pred fašistima, siledžijama i lopovima, pa neće ni danas da ćuti nad nasiljem lopovske bande i ljotićevaca Boška Obradovića, Dragana Ðilasa, Vuka Jeremića i ostalih "političkih fukara" željnih srpske krvi i nemira na ulicama Beograda, izjavila je danas član Predsedništva SNS Vladanka Malović.

- Tajkuni koji su godinama krali hleb iz usta srpske dece i svih građana Srbije koriste poznate metode svojih nalogodavaca da izazovu krvoproliće u Srbiji, stave našu državu na stub srama i nastave tamo gde su stali 2012, sa razaranjem Srbije i pljačkama naroda - navela je Malović.

Ona je apelovala na sve pristojne građane koji se bore za normalnu, modernu, suverenu i ekonomski jaku Srbiju da ostanu mirni.

- I odole svim provokacijama ljotićevsko-tajkunskog ološa koji bi da uništi budućnost naše dece i države. I pružam punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i pripadnicima bezbednosnih snaga koji se svom snagom i razumom trude da osiguraju mir i stabilnost u Srbiji - navedeno je u saopštenju SNS.

Vladanka Malović - Printskrin: RTS

MUSABEGOVIĆ: SRBIJI POTREBNI MIR I TOLERANCIJA

Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović kaže da je neprihvatljivo da nasilje bude način rešavanja bilo kakvih pitanja i dodao da je Srbiji potreban mir, tolerancija i civilizovana komunikacija.

On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu rekao da su ga sinoćni događaji iznenadili jer je misio da je takvo ponašanje ostalo daleko iza svih nas, kao društva.

- Jednostavno je neprihvatljivo da nasilje bude način rešavanja bilo kakvih pitanja. U ovom trenutku Srbiji je potreban mir, razumevanje, civilizovana komunikacija i tolerancija - rekao je Musabegović.

On je naglasio da argumenti treba da pobede, a ne sila u bilo kom svom obliku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Secam se

    17. mart 2019 | 17:43

    "Žele da nas vrate u vreme medijskog mraka, kada su im džepovi bili puni i kada je moglo da se čuje samo njihovo mišljenje. I to je za njih sloboda mišljenja, govora i izražavanja - naveo je funkcioner SPS" hahaha pa zar i tada nije vladao SPS? Ovi vise ne znaju sta pricaju.

  • Viktorija Vikica

    17. mart 2019 | 19:53

    Jos jednom su pokazali ko su i sta su. DNO DNA!

  • caca

    17. mart 2019 | 18:28

    Svako normalan ce da osudi ovakvo nasilnicko ponasanje opozicije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA