≫ 

Oglasila se EU po izricanju presude Radovanu Karadžiću

- EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog mehanizma - rekla je Maja Kocijančić

  • 16

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić kaže da EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog mehanizma za ratne zločine.

Ona je nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću pozvala lidere sa Zapdnog Balkna da podrže odluke međunarodnih tribunala i da ne dovode u pitanje nepristrasnost procesa odlučivanja.

Kocijančić u pisanom saopštenju navodi da se konačna presuda u predmetu Karadžiću pred Žalbenim većem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove odnosi na neke od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Evrope koji uključuju "ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid".

- EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog mehanizma. Ponavljamo potrebu za punom saradnjom sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao nnaslednikom Tribunala. EU očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost procesa odlučivanja -poručila je Kocijančić.

Foto: Tanjug/AP

Ona je dodala da su poricanje ili revizionizam u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima.

- Međunarodno krivično pravosuđe ne samo da doprinosi okončanju nekažnjivosti već i podstiče povjerenje i pomirenja u BiH i regionu u celini. EU takođe podržava efektivnu i efikasnu domaće procesuiranje ratnih zločina, kako bi dopunila i pratila rad međunarodnih tribunala - navela je Kocijančić.

U saopštenju povodom izricanja konačne presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću portparoka EU je podsetila da pomirenje zahteva poštenu i na činjenicama zasnovanu procenu prošlosti, koja dolazi iz društva i okuplja sve strane u sukobu.

- Obrazovanje i svest su ključni - zaključila je.

VIDEO: Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Josip

    20. mart 2019 | 18:20

    Bilo bi posteno kada bi i ubice srba bili isto tako rigorozno kaznjeni. Gospodja Kocijancic sa zadovoljstvom komentarise presudu Karadzicu, bilo bi posteno da trazi da se kazne i zlocinci nad srbima. Gospodjo Kocijancic nisu se srbi i srpska deca sami poubijali. Sto se tice Cedomira Jovanovica voleo bi da znam koliko dobije za ovakve izjave protiv sopstvenog naroda.

  • Kursumlija

    20. mart 2019 | 18:05

    Jeste osudjen ali ZIVI!!!ZIV BIO RADOVANE JOS 100GOD.Oni sto su nase ubijali slobodno setaju...

  • Milorad Vujicic

    21. mart 2019 | 04:27

    Hag nema nista zajednicko sa istinom jer je podrzan i placen od istih koji su doprineli rasturanju i ratu u nasim prostorima.Sve ono sto nisu uspjeli u 2.svetskom ratu pokusavaju danas da nam nametnu.Medju SRBIMA fasizam nece proci taman da osude jos milione Karadjica.Njihova demokratija je robovlasnistvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA