Suzana Vasiljević: Postoje novinari koji su toliko ostrašćeni da izgledaju kao politički protivnici

Problem je, dodaje, što mnogi mediji ne poštuju kodeks novinara

  • 24

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević kazala je da u Srbiji već dugo postoji problem oko stanja u medijima, da problemi koji su prisutni u toj sferi nisu "od juče", kao i da se uvek pokušava iznova rešiti taj problem.

Ona je ponovila svoja ranije izneta uverenja da u Srbiji postoji sloboda medija, i u prilog tome navela spisak medija - portala, televizija, dnevnih novina, nedeljnika, koji sebe smatraju nezavisnim i imaju potpunu slobodu da informišu o čemu žele.

- U državi u kojoj vlada diktatura i cenzura vi nemate mogućnost da birate koji ćete kanal gledati. Vi zaboravljate da u Srbiji 800 hiljada domaćinstava ima SBB kablovsku mrežu i da je broj 1 kanal na toj mreži N1 - istakla je Vasiljevićeva, gostujući sinoć u Insajder debati sa predsednicima UNS-a i NUNS-a na televiziji N1.

Kako je kazala, svako ima mogućnost izbora, pa oni kojima se nešto ne dopada to ne moraju da gledaju.

Problem je, dodaje, što mnogi mediji ne poštuju kodeks novinara.

- Novinarstvo podrazumeva kritiku vlasti, a vi danas imate novinare koji sa toliko ostrašćenosti govore protiv predstavnika vlasti, konkretno protiv predsednika države, da to više nije ni hajka, te izgledaju kao politički protivnici, a ne novinari - objašnjava Vasiljevićeva.

Vasiljević - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Ona naglašava da je osnovna stvar u novinarstvu - da budete odgovorni za ono što napišete ili kažete.

Komentarišući nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića u medijima i njegov odnos prema novinarima, kazala je da on veoma dobro poznaje novinarsku profesiju i da odgovara na svako postavljeno pitanje, uvek i svakom.

- Predsednik nikada nije bio agresivan prema novinarima. Da li je možda njegova retorika malo jača nego što bi trebalo da bude, moguće je - rekla je ona, dodajući da živimo u vremenu gde imamo jedan od "najliberalnijih, najnezavisnijih i najdemokratskijih" medija u Srbiji, gde glavni urednik jednog lista kaže da predsedniku nije potreban savetnik za medije, već psihijatar.

Predsednik je, prema njenim rečima, nekoliko puta isticao da je potrebno s novinarima da se saraduje, te da su novinari tu kao korektiv društva. Ona je kazala da su sve prijave koje su dobijene za napade na medije i novinare procesuirane.

- Bila je ideja vlasti da sednu zajedno sa novinarima i novinarskim udruženjima i čuju sa kakvim se problemima na dnevnom nivou suočavaju, ali niko to nije želeo - istakla je Vasiljević.

Dodaje da svi problemi koji postoje nisu nastali u vreme predsednika (Aleksandra) Vučića.

- Da se ne zavaravamo, problem postoji od vremena kada sam ja ušla u vladajuću strukturu, još od 2004. godine. Od tada pokušavamo da objasnimo vlastima da se prema novinarima ponašaju kao prema korektivnom faktoru društva - kazala je ona.

Osvrnula se na pritiske koji su postojali u vreme bivšeg predsednika Borisa Tadića i na intervju koji je današnji predsednik UNS-a Vladimir Radomirović, kao novinar Politike, vodio sa tadašnjim predsednikom Tadićem, pa potom dobio otkaz.

- Vi tada niste smeli da kritikujete predsednika, to se tada smatralo tabloidizacijom i urušavanjem institucije predsednika - istakla je ona.

Kada je reč o izveštavanju Radio televizije Srbije (RTS) kao Javnog servisa, Vasiljevićeva navodi da radom RTS-a nije zadovoljna ni vlast, a ni opozicija, "što znači da taj RTS mora da radi nešto dobro".

- Na tom RTS glavni i odgovorni urednik postavljen je sedam godina pre nego što je predsednik Vučić postao predsednik, na tom RTS nijedan urednik nije promenjen, i sve političke emisije koje su postojale u vreme prethodne vlasti i dalje su tu, a voditelji svih političkih emisija i dalje su voditelji istih - kazala je ona.

Na RTS, kaže, postoje debatne emisije, u kojima RTS redovno poziva predstavnike kako vlasti, tako i opozicije.

Na temu izrade i usvajanja medijske strategije, Vasiljević ističe da "ako hoćemo da napravimo normalnu atmosferu u državi, moramo medijsku strategiju koju pravimo svi da poštujemo", navodeći i Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

- Radimo na novom pravilniku. Sve što smo imali do sada od zakona i medijske strategije mi smo nasledili, to nije nešto što je napravljeno za vreme predsednika Vučića ili predsednice vlade Brnabić - zaključila je Vasiljević.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je da je po sredi duboka polarizacija u društvu, te da su mnogi mediji dovedeni u situaciju da se nekako opredeljuju, jer predstavnici vlasti, prema njegovom mišljenju, odbijaju da se pojavljuju na nekim televizijama ili da daju izjave.

- Oni samim tim guraju te medije u opoziciju i ne omogućavaju im da se predstave u pravom svetlu. Mislim da bi i te televizije i novine i nedeljnici bili sadržajniji i bolji kada bi predstavnici vlasti prihvatili da se pojave i kažu šta misle - istakao je Bodrožić.

On kaže da je vlast ta koja je najodgovornija za atmosferu i stanje u društvu.

Osvrćući se na izjave u javnosti predstavnika vlasti, kaže da posle takvih napada terate ljude od sebe.

- Hajde da pođemo od glavnog problema. Vlast ne želi da napravi atmosferu koja će biti mirnija, u kojoj će se raspravljati kroz dijalog - ocenjuje on.

Prema njegovim rečima, situacije kada, kako je rekao, predsednik "bukne", nisu dobre, "a to se lako spušta na donje ešalone vlasti, pa oni daju sebi za pravo da etiketiraju, da proglase neke za neprijatelje države, a druge kao dobre".

- To imate jako izraženo u malim mestima jer tamo nemate izbora. Vi nemate rezervni položaj ako radite u malim mestima i većina medija oslanja se na pare od lokalnog budžeta, koje dobijaju na konkursima - istakao je Bodrožić.

Na temu upada u RTS za vreme protesta "1 od 5 miliona", Bodrožić je kazao da je NUNS osudio upad u RTS, ali i dodao da je čitav kontekst jako bitan za celu tu situaciju.

- Imate javni servis koji ne radi svoj posao i to je problem koji traje i koji je eskalirao ovakvim nemilim scenama -  naveo je on.

Bodrožić kaže da je zadatak onih koje plaćaju gradani da podstaknu dijalog i da daju profesionalan izveštaj sa protesta, "da konačno otvorimo dijalog u društvu a ne da stvari guramo pod tepih i dajemo šansu ekstremnim elementima da dode do ovih dogadaja".

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da UNS nije politička organizacija da deli pamflete protiv vlasti već, kako je istakao, "reagujemo protiv vlasti kada su povredeni novinari".

- Imamo nažalost medije i televizije sa nacionalnim frekvencijama u kojima postoji potpuni monopol onih koji su na vlasti - kazao je Radomirović.

On kaže da postoji samovolja u medijima, te stoga postoji podela na ove ili one.

Prema njegovim rečima, izražena je velika netrpeljivost prema medijima koji kritički pišu prema vlasti i to nisu, ističe, samo izjave predsednika Vučića, već izjave i od funkcionera vladajuće stranke - SNS.

Komentarišući intervju sa bivšim predsednikom Tadićem, Radomirović je rekao da i pored zahteva iz predsedničkog kabineta da se odstrane odredeni delovi intervjua, oni su intervju preneli u celosti. "Osnovno poštovanje je da se verodostojno prenese intervju sa predsednikom države. Mi tada nismo dozvolili da se skrati intervju, iako su tada to tražili iz kabineta, da se skrati više od pola intervjua", istakao je Radomirović.

Kaže kako gradanima trenutno nije jasno čemu služe novinari, te dodaje da je potrebno da gradani shvate servisnu ulogu medija gde će moći da prezentuju probleme sa kojima se suočavaju. "Nama treba ta vrsta promene, i tada će gradani podržati medije", rekao je Radomirović.

Za dve godine, koji je i rok koji je dao predsednik Vučić za sredivanje stanja u medijima, moguće je stvari dovesti u red, kaže Radomirović, te zaključuje da je neophodno da o novcu koji je namenjen medijima odlučuju medijska udruženja umesto političara, što je, navodi, do sada bio slučaj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA