≫ 

Srbija izvozi političare kao savetnike: Dinkić kod Mila, Čeda kod Komšića, a evo do koga su sve stigli Tadić i Đelić

Bivši lideri uhlebljenje su našli upravo na savetničkim pozicijama svojih kolega u regionu, dok su neki otišli i korak dalje, do banaka i internacionalnih kompanija.

  • 14

Možda građani nisu zadovoljni predstavnicima političkog života u Srbiji, ali mnogi aktuelni, pa i bivši lideri uhlebljenje su našli upravo na savetničkim pozicijama svojih kolega u regionu, dok su neki otišli i korak dalje, do banaka i internacionalnih kompanija.

Poslednji imenovani savetnik je predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, koji će savetima pomagati hrvatskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željku Komšiću.

Kako je istaknuto u saopštenju, Jovanović će biti zadužen za politička pitanja i odnose u regionu, sa naglaskom na odnose Srbije i BiH. On će, kako je saopšteno, ovaj posao obavljati bez naknade.

Željko Komšić će savete primati od Čedomira Jovanovića Foto: Marko Jovanović

Za razliku od njega, bivši ministar finansija u nekoliko saziva Vlade Srbije, bivši guverner Narodne banke Srbije i lider stranaka "G17" i "Ujedinjeni regioni" Mlađan Dinkić, takođe je savetnik za ekonomska pitanja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Foto: Wikimedia/Robert D. Ward

On je na savetodavnu dužnost stupio u julu 2018. godine, a njegov angažman u javnosti je protumačen kao pokušaj predsednika Crne Gore da izmesti poluge moći iz Vlade u svoj kabinet. Dinkić je zadužen za praćenje svih ekonomskih pitanja u državi i viđen je kao neka vrsta Đukanovićevog supervizora. Do tada, Dinkić se povukao iz političkog života Srbije.

I nekadašnji ministar finansija i ekonomije, potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, već se dokazao obavljajući dužnosti savetnika Vlada Rusije, Rumunije i Poljske, ali i u privatizacionom i bankarskom sektoru.

Trenutno se od januara 2014. godine nalazi na mestu izvršnog direktora prestižne investicione banke Lazard, gde se bavi savetovanjem država, velikih preduzeća i banaka o finansijskim strategijama.

Takođe je i bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, stekao iskustvo savetnika u norveškoj telekomunikacionoj kompaniji "Telenor".

Prilikom stupanja na dužnost savetnika za region i Evropu 2013. godine, on je istakao da je u pitanju virtuelna stvar, te da zbog toga ima i virtuelnu kancelariju. Tada je naglasio i da ne odustaje od politike, kao i da je normalno da učestvuje u mnogim savetodavnim institucijama u svetu. Za tu uslugu je, kako se spekulisalo, bio plaćen tričavih 30.000 evra.

Nemanja Nemanjić iz "Transparentnosti Srbije" za Telegraf kaže da nije ništa čudno da se politički lideri nakon odlaska sa javnih funkcija opredeljuju da rade kao savetnici za strane vlade.

Kao primere je navao savetnike u Vladi Srbije: nekadašnjeg premijera Velike Britanije Tonija Blera, nekadašnjeg austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera, i bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda  Dominik Stros-Kana.

- Sa antikorupcijskih stanovišta naših propisa, posao je manje sporan od poslova vezanih za rad savetovanja internacionalnih kompanija koje posluju u Srbiji - primetio je on i dodao da u određenim slučajevima postoji i obaveza obaveštavanja Agencije za borbu protiv korupcije.

(Telegraf.rs/S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SOVJET

    28. mart 2019 | 15:48

    Sve sami stručnajci, a dok su bili na vlasti, gde im je bila ta stručnost...!!

  • Mladic

    28. mart 2019 | 15:37

    Naj boljeg savetnika ima Komsic nezna se ko vise mrzi Srbe Komsic ili savetnik

  • Šta tese tiče

    28. mart 2019 | 15:03

    Našle vreće zakrpu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA