Kif na kraju ambasadorskog mandata otvorio dušu: O odnosu sa Srbijom starim više od 180 godina, NATO bombardovanju, Kosovu i Brezgitu

- To je kompleksan odnos, star više od 180 godina, a posao ambasadora je da radi u odnosima kakvi jesu - kazao je britanski ambasador Denis Kif za Bi-Bi-Si

  • 1

Britanski ambasador Denis Kif, koji će za nekoliko meseci okončati petogodišnji mandat u Beogradu, u opširnom intervjuu Bi-Bi-Siju na srpskom govorio je o kompleksnom odnosu Londona i Beograda.

- To je kompleksan odnos, star više od 180 godina, a posao ambasadora je da radi u odnosima kakvi jesu - kazao je Kif.

Bi-Bi-Si navodi da su britanska rezolucija o Srebrenici, odnos prema Kosovu u Savetu bezbednosti, poseta princa Čarlsa Beogradu, brojni srdačni diplomatski susreti i daleko manje srdačni tabloidni napisi o ulozi Britanije u unutrašnjoj politici Srbije i Republike Srpske, te bolne i slavne godišnjice, samo deo onoga što se smestilo u ambasadorski mandat koji Kif privodi kraju.

- U nekim delovima srpskih medija, objavljuju se besmislene teorije zavere u koje je uključena Velika Britanija, a mi ih najčešće ignorišemo jer su - besmislice. Želimo da radimo sa pravim elementima saradnje - a to nisu samo politički odnosi već i saradnja u oblasti organizovanog kriminala, borbe protiv terorizma, ekstremizma, načina kako koristimo razvojni Fond za dobru upravu, digitalizaciju, razvoj obrazovanja - rekao je Kif.

On je u intervjuu govorio i o obeležavanju 20. godišnjice NATO bombardovanja, kada je sa kolegama položio cveće na spomenik deci koja su stradala 1999. godine.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Mislim da je to bilo važno - ljudski pokazati da razumemo bol i žalimo zbog nedužnih žrtava. Istovremeno, važno je setiti se zašto je NATO reagovao - morali smo da zaštitimo civile, sprečimo Miloševića da čini još gore stvari -rekao je ambasador.

Kaže i da je najveće promene u Srbiji u pet godina mandata primetio u ekonomiji.

- Zemlja se vratila rastu - vidljivo je i da se više gradi, britanski investitori pokazuju više interesovanja. Znam da je Leskovac ranije bio poznat kao srpski Mančester, a sada odjednom ima tri velike britanske investicije u gradu -naveo je.

Govorio je i Pričao o Bregzitu, o kojem ga ljudi pitaju "daleko manje nego pre nekoliko godina".

- Bili smo iskreni zašto podržavamo ulazak Srbije u EU - to je u skladu sa našim interesima da se na Zapadnom Balkanu uspostave stabilnost, bezbednost i sigurnost. Nastavićemo našu politiku prema Srbiji, bićemo aktivni i uključeni u ključna pitanja - razvijaćemo odnose, podržavaćemo reforme i razvoj odnosa sa susedima, pridruživanje EU. Pošto napuštamo EU, moraćemo da napravimo neka tehnička prilagođavanja da bi se poslovi mogli nastaviti i to je nešto na čemu radimo sa srpskim partnerima - kaže Kif.

Britanski ambasador napominje da se stav njegove zemlje unekoliko razlikuje od stava diplomata koji 2019. godinu vide kao ključnu za postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

Foto: European Forum Alpbach/Andrei Pungovschi

- Ono što želimo da vidimo je napredak odnosa sa Kosovom. Velika Britanija ne govori o bilo kakvim rokovima, već o napretku - bitna je suština pregovora - kazao je Kif i dodao da se pridružuje glasovima koji od Prištine traže da ukine takse na proizvode iz Srbije.

Ocenio je, međutim, da odgovornost nije samo na jednoj strani i da u situaciji kada razgovora nema, a svi bi želeli njihov nastavak, obe strane imaju svoj deo odgovornosti.

- Jedna je da niko ne uradi ništa što bi pogoršalo situaciju, povisilo tenzije, da se obe strane drže prethodnih dogovora - Briselskog sporazuma, da se pronađe način da se vrate razgovorima i izgradi poverenje. Pauza u pregovorima uvek je rizik da bi stvari mogle da odu unazad - poručio je britanski diplomata.

Upozorio je i da promene granica po etničkim principima, o čemu se govori ka o o jednom od rešenja, nije prvi izbor za London.

- Mi smo uvek govorili da u tome vidimo i rizik i cenu. U ovom trenutku, treba napredovati u pregovorima, a nema zvaničnog predloga koji bi išao tim principima jer - razgovora nema - zakljio je Kif.

Inače, njega će na mestu ambasadora naslediti Šan Maklaud, koja u Beograd dolazi iz Beča, sa položaja ambasadora pri misiji Velike Britanije u OEBS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    29. mart 2019 | 17:02

    Sa ovim kolonijalistima treba razgovarati samo posle IZVINJENJA zbog one sramne rezolucije u UN da smo mi GENOCIDAN NAROD.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA