Brnabić u Dubrovniku: Počeo samit premijera Kine i 16 evropskih zemalja (FOTO)

Glavna tema Samita je izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo

  • 0

U Dubrovniku je jutros počeo 8. Samit premijera Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (16+1), na kojem Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Na početku skupa, učesnicima se obratio domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo da pozdravi tako veliki broj državnih čelnika, poslovnih ljudi i predstavnika medija.

- Hrvatska je jedna od 25 top destinacija u svetu. Oko 20 miliona turista posećuje je svake godine. Kako bismo dodatno ojačali turizam i privredni razvoj, ulažemo u najveći infrastrukturni projekt, a to je izgradnja Pelješkog mosta - rekao je Plenković.

Brnabić i Plenković - Foto: Vlada RS /Slobodan Miljević

Kineski premijer Li Kećijang pozdravio je domaćina i sve čelnike država koji prisustvuju samitu, ocenjujući da ovaj događaj pokazuje da saradnja unutar ove inicijative ima ključnu ulogu.

On je, osvrnuvši se na veliki broj učesnika, rekao da se nada da se neće samo diskutovati ili raspravljati, već i međusobno konsultovati i sarađivati.

- Siguran sam da ćete na taj način doći do rezultata koji će biti zadovoljavajući za sve strane - poručio je Li.

Brnabić i Li - Foto: Slobodan Miljević

On je kazao i da je "Pelješki most svetli primjer koji sve može inspirisati za dalju saradnju".

- Most je projekt Hrvatske, finansiran iz fondova Evropske unije, a gradi ga kineska firma. To je dokaz otvorenog i transparentnog partnerstva - dodao je premijer Kine.

Glavna tema Samita je izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo.

Biće otvorena i izložba kooperacije na temu obrazovanja zemalja inicijative 16+1.

Na marginama Samita planirani su sastanci premijerke Srbije i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji.

Samit u Dubrovniku - Foto: Vlada RS /Slobodan Miljević

U delegaciji s predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će tokom dana potpisati više dokumenata sa kineskim partnerima u oblasti infrastrukture, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja centralne i istoče Evrope - Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA